Svensk ekspert: Norge har verdens beste spurter. Sverige har verdens beste skiløper.

Johan Olsson hylles for sin utrolige andreetappe.

Publisert:

Petter Northug er verdens beste spurter, men Johan Olsson er verdens beste skiløper, skriver Expressen-kommentator Tomas Pettersson. Foto: NTB SCANPIX / REUTERS

FALUN/OSLO: Petter Northugs drøm gikk fredag i oppfyllelse. Han avgjorde herrestafetten i rivalens lekegrind, på selveste Lugnet Skistadion i Falun, foran tusenvis av svensker og nordmenn.

Det svenske laget etter målgang fredag. Fra venstre: Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner og Calle Halfvarsson.

Northug var imidlertid ikke den eneste som imponerte fredag. Johan Olssons oppvisning på den andre etappen har fått mye oppmerksomhet i svenske medier.Den svenske avisen Expressens kommentator Tomas Pettersson hyller Olsson som verdens beste skiløper.

— Petter Northug står i målområdet og hysjer på publikum med en finger. Vi andre kan konstatere to ting: Norge har fortsatt verdens beste spurter. Sverige har fortsatt verdens beste skiløper, skriver Pettersson i en kommentar.

Northug hyllet Olsson

Petter Northug har vunnet tre gull i VM — på sprinten, lagsprinten og stafetten. Olsson står med ett gull, som han sikret seg på onsdagens 15-kilometer.

Etter det rennet ble han, rost opp i skyene av Petter Northug, som flere ganger har uttrykt at han beundrer svensken.

— Det er bare bullshit å klage på løypa og de som gjør det bør ha et annet fokus. Det var verdens beste på 15 kilometer som vant i dag, det har han vist mange ganger. Det er et fortjent gull til Johan Olsson, uansett når han startet, sa Northug.

Petter Northug har vist stor respekt for Johan Olsson. Her sammen med Niklas Dyrhaug etter fredagens stafett. Foto: RUNE PETTER NESS

Olsson fulgte opp med en aldri så liten idrettsbragd under fredagens stafett.34-åringen var 20 sekunder bak Norges andreetappemann Didrik Tønseth da han startet etappen, men allerede etter fem kilometer hadde Olsson funnet veien til teten.

— Jeg regnet med at han skulle ta oss igjen. Men jeg hadde ikke regnet med at han skulle gå rett i tet, sa Didrik Tønseth til Aftenposten etter at andreetappen var ferdig.

Se en liste over hvor mye raskere Olsson gikk andreetappen enn konkurrentene nederst i saken.

Tror Olsson vinner femmila

Olsson stakk senere fra Tønseth og Frankrikes Maurice Manificat, og sørget med det for at Sverige vekslet først, etter en maktdemonstasjon av en etappe.

— Jeg har sett denne Olsson gjør så mange helt makeløse skiløp de siste årene. Og det her var ett av de aller, aller beste, skriver Pettersson, som skriver at «ingen vil kunne stoppe Olsson» på søndagens femmil.

Lignende skussmål kom fra Sveriges landslagssjef Rikard Grip.

— Han går fenomenalt bra og hadde fantastisk fin fart på materialet (skiene, journ. anm.) også. Det ser lovende ut, jeg tror man skal gå fort å gjøre noe med ham på femmilen, sa Grip til SVT etter rennet.

Også Petter Northug anser Olssom som favoritt på verdensmesterskapets avsluttende distanse.

— Johan Olsson er skikkelig sterk. Han beviste god klassisk form i stafetten. Han er favoritten og ønsker å forsvare tittelen i Falun, sier Northug i et intervju med Aftenposten.

- Stafett hander om å vinne gull

Selv var Olsson naturligvis litt skuffet over at han, selv etter å ha gitt laget et forsprang før de to siste etappene, kun ble belønnet med sølv.

— Stafett handler om å vinne gull. Vi er selvfølgelig fornøyd med medalje, men vi ville vært mer fornøyd med gull, fortalte Olsson, som også gjengjeldte rosen Northug hadde gitt ham noen dager tidligere.

— Norge er selvfølgelig laget å slå. Men de er et sterkt lag og med Petter Northug, nesten «Mr 100 prosent», på siste etappe, blir det vanskelig.

Under følger en liste over hvor mye Johan Olsson var enn konkurrentene fredag.

Ti beste etappetider, andre etappe:

1. Johan Olsson (Sverige) 27.10.4

2. Maurice Manificat (Frankrike) +6.0

3. Dario Cologna (Sveits) +19.4

4. Didrik Tønseth (Norge) +31.5

5. Aleksander Bessmertnykh (Russland) +47.9

6. Martin Jaks (Tsjekkia) +55,3

7. Iivo Niskanen (Finland) +55.6

8. Noah Hoffman (USA) +1.16.6

9. Keishin Yoshida (Japan) +1.19.0

10. Dietmar Noeckler (Italia) +1.30.1

Publisert: