Den siste tirsdagen i 2013 er det kalkunoppskrifter og sløyfeknuter som er lengst fremme i bevisstheten til mange. Men samboerparet Knut Eknes og Signe Vinje har helt andre planer for overgangen til det nye året.

Ved kjøkkenbenken på Paradis sitter de og studerer turkartet over Bergen.

— Det er ikke galskap, det. Vi kommer til å ha kjempeutsikt, sier Eknes.

Ullundertøy og slips

Mens de fleste vil kikke oppover på skakke når klokken runder midnatt natt til 1. januar, kommer de til å se ned på fyrverkeriet fra orkesterplass.

Vi gjør det også for å vise at det går an å feire nyttår på litt alternative måter

Etter nyttårsmiddagen er det på med gore tex utenpå ullundertøyet, før de klyver 477 høydemeter opp til Løvstakken sammen med fem andre.

Eknes åpner for å ta på slipset og hente konjakken i skapet før han legger av sted, men der stopper de fleste likhetene med konvensjonell nyttårsfeiring.

Nyttårsaften light

Det skal sies at paret og vennene har vært ute en vinterdag før, som aktive i Røde Kors hjelpekorps.

I utgangspunktet hadde de tenkt å ta med telt og koke pinnekjøtt på toppen, men to snufsende neser og en sår rygg gjorde at de heller går for light-varianten.På gulvet i gangen ligger duk til gapahuk, primus og stjerneskudd. Bjarne Hammervik, som også skal være med på turen, kommer inn døren med to sekker ved.

— Vi gjør det også for å vise at det går an å feire nyttår på litt alternative måter. Det er den der som er det største hinderet for folk, sier Eknes, og peker på dørstokken.

Du er invitert

- Venter dere å treffe på noen flere der oppe?

— Det blir spennende å se. Men alle som måtte ønske er velkommen til å slå seg ned ved bålet vårt, det hadde vært gøy om flere ble med, sier Vinje.

Mens rutealternativer pekes ut på kartet, er hun inne og sjekker værmeldingen. Akkurat hvor de vil befinne seg når 2013 blir til 2014, vil ikke bli bestemt før utpå kvelden.

— Vi må se an været og skyforholdene, sier Eknes.

Dårlig overlapp i lavtrykkene

Løvstakken er det høyeste fjellet i Bergen vest for sentrum. Fra toppen er det utsikt til alle bydeler med unntak av Arna. Forutsatt at ikke skyene kommer og klusser det til, selvfølgelig.

Det ser ikke så halvgale ut. Selv om regnet øser ned tirsdag formiddag, er det faktisk mulighet for opplett akkurat idet vi går inn i det nye året.

En høytrykksrygg klarer akkurat å skvise seg inn mellom to lavtrykk, og kan sette regnværet på vent til rakettoppskytingen er ferdig.

Friskt i høyden

— Akkurat på Løvstakken er det nok vinden som blir det mest sjenerende, sier vakthavende meteorolog Gunnar Nivik ved Vervarslinga på Vestlandet.

Mens rakettene i sentrum vil måtte kjempe mot frisk bris til liten kuling, må de påregne adskillig friskere forhold på toppen.

— Det blir i hvert fall stiv kuling, sier meteorlogen.

Ingen av de tre ser særlig mørkt på det. Og skulle uhellet være ute, er jo ikke hjelpekorpset langt unna.

— Men det er ikke vi som har vakt i kveld, altså, forsikrer Vinje.

Tversoversløyfe eller gapahuk? Syng ut under!