Vil fargelegge Bergen

Rundt om i byen er det mange grå og kjedelige vegger. Men det er ikke tilfelle i Sverres gate. Der har gatekunstnere fått fritt spillerom.

GATEKUNST: Denne gjengen står bak den fargerike veggen i Sverres gate. Fra v. Anne Angelshaug, RC, Petter Nord (BART), Gunvor Rasmussen, «Barnslig», Hasan (butikkeier), Nimi (BART), Hans Håkon Skjønberg (BART).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Over vinduet til Teater Kebab i Sverres gate, sitter en jente med gul kjole og spiller dataspill. Rundt henne er det tetris-firkanter i flere farger og små monstre. En jente med knallrosa hår, briller, gulprikkete kjole og grønnstripete strømpebukse suser av gårde på en Vespa hoppestokk.

- Denne veggen er det yndlingene våre som står bak, sier manager i kunstkollektivet BART, Petter Nord og nikker mot tre damer som lener seg inntil den turkise veggen.

Nord forteller at det var innehaveren av en liten butikk i huset, som ønsket litt farge på veggen. Så plukket BART ut gatekunstnerne som fikk i oppdrag å dekorere hele to vegger.

Hyllest til lekenheten

- Vi ønsket å lage en hyllest til lekenheten, og bestemte oss for å lage et plattformspill, sier illustratør og tegner, Gunvor Rasmussen.

- Gunvor har tegnet helten på hoppestokken, jeg er spilljenten og Barnslig står bak hele spillverdenen rundt, sier kunstner og frilanse illustratør, Anne Angelshaug .

Det er første gang Rasmussen har fått lov til å tegne på en vegg ute, mens de to andre damene har flere motiver rundt i byen.

- I utgangspunktet var dette en kjip og grå gate. Nå gjør dette huset strøket mer attraktivt. Vi snakker om butikkdød og sentrumsflukt. Flere fargeglade gater, er et arkitektonisk virkemiddel for å gjenoppdage sentrum, sier Rasmussen.

- Gaten blir med en gang mye kulere. Det gir gaten en mer unik personlighet, sier Angelshaug.

KOM OG SE: Kunstneren RC brukte to dager på denne veggen. - Jeg malte det med svamp, og tiltet bildet bevisst for at folk skal se det på en annen måte, sier han.

Vil dekorere flere vegger

- Hvis kreativitet og lekenhet i gatebildet kan inspirere huseiere og andre til å se på området sitt med nye øyne, er vi allerede på vei til å skape nytt liv i sentrum, legger Rasmussen til.

Men det er ikke bare damer som har satt sin signatur på huset i Sverres gate. Runder du hjørnet mot kinoen, ser du et svart-hvitt bilde av en mann som får en pistol presset mot hodet.

Les også:

Les også

Vegvesenet malte over gatekunst

- Jeg fant ut at den virtuelle og naive veggen trengte en motvekt. Jeg har tatt utgangspunktet i et stillbilde fra en Sovjetisk film fra 1985, der en gutt skal henrettes. Bildet er ganske brutalt, men jeg ønsket å vise et verdensbilde som er mer aktuelt, sier kunstneren RC.

RC og de andre sier dette virkelig har gitt mersmak. Og leder i BART lover å gi dem flere lignende jobber.

- Vi har store planer for flere vegger fra Møhlenpris til Steinkjellergaten, og herfra til Kokstad. Og er det andre huseiere som ønsker seg noe lignende, er det bare å ta kontakt, sier Nord.

Flere byer i Norge har nulltoleranse for det de kaller uorganisert aktivitet. Men i Bergen ønskes gatekunstnere velkommen. Prosjektet i Sverres gate er blant annet finansiert av kommunen.

Kommunen vil ha gatekunst

- Vi har et eget vedtak, der vi ønsker å legge til rette for denne kunstformen. Skikkelig gatekunst er kult. Og det er også derfor vi har stilt mange vegger til disposisjon, og leter etter flere. Vi vil gjerne ha mer gatekunst i Bergen, men i styrte former, sier idrettssjef i Bergen kommune, Terje Reistad.

- Vi er svært fornøyd med holdningen kommunen har til gatekunst. Jeg tror også det er med på å heve nivået på gatekunsten i byen. I løpet av få år vil Bergen ligge i toppen i Europa når det gjelder gatekunst, sier Nord og ser i retning av de andre. De nikker.

Publisert: