Med 20 mot fem stemmer vant tunneltilhengerne i Høyre en totalt overlegen seier da bystyregruppen i går samlet seg for å gi et råd om hvor Bybanen til Åsane skal gå. Den ferske byrådslederen gikk på talerstolen og talte varmt for en løsning over Bryggen, men partifellene vendte det døve øret til.

Etter at møtet var ferdig stormet hun ut av salen uten å si et eneste ord til noen. BT får henne først i tale når hun er kommet ut av bygget.

- Jeg vil ikke snakke med deg, svarte hun iltert da BT omsider fikk henne i tale.

- Hva betyr dette resultatet for den videre prosessen?

- Jeg gidder ikke å forklare det, fortsatte Stolt-Nielsen.

- Skjønner ikke politikk

Gårsdagens resultat betyr at det både i Høyre og Fremskrittspartiet nå er klart flertall for tunnel i sentrum. Den ferske byrådslederen nektet likevel i går å svare på hva konsekvensen blir av rådet hun fikk.

- Dette var bystyregruppens møte. Saken er ikke avgjort.

- Frp og Høyre har nå sagt nei til bybane over Bryggen. Kan byrådet ignorere dette?

- Du har ikke skjønt politikk, sa hun før hun stormet videre — mektig irritert.

Fra sine egne får Stolt-Nielsen derimot klar beskjed. Lytter hun ikke til rådet blir det bråk.

- Å ignorere rådet blir veldig vanskelig, mener bystyremedlem Sondre Rasch.

- Dette er et veldig klart signal, fortsetter Charlotte Spurkeland.

- Litt overrasket

Det overlegne resultatet i går var et knusende nederlag for Høyres partiledelse. Blant mange medlemmer har det vært en vanlig oppfatning at byrådsleder Monica Mæland forsøkte å kuppe debatten da hun i fjor sommer gikk inn for at Bybanen skal gå over Bryggen. Det synspunktet har Stolt-Nielsen overtatt etter at hun tok over jobben. Sammen med gruppeleder Dag Skansen talte hun varmt for sin sak i går - men til ingen nytte.

BT får opplyst at den ene tvileren etter den andre falt ned på motsatt synspunkt av partiledelsen etter hvert som møtet skred frem.

- Jeg er litt overrasket over utfallet, sier Skansen, som i gårsdagens BT hevdet å ha kontroll på troppene.

Høyres gladeste mann i går var trolig Peter Christian Frølich. 26-åringen har i lang tid jobbet for å bygge opp en allianse mot ledelsen, og har som BT skrev i går bladd opp 20.000 kroner for å få laget en tegning av hvordan Bryggen kan bli seende ut uten motoriserte kjøretøy.

- Jeg er selvfølgelig veldig glad, sier den nyvalgte stortingsrepresentanten.

- Hvorfor snudde denne saken?

- Det var mange argumenter. Noen var opptatt av å bevare byrommet. Andre var opptatt av kjøretid. Jeg tror helt ærlig at ikke alle hadde bestemt seg for hva de skulle stemme før de kom her i dag, sier Frølich.

«Peter den store»

Rett bortenfor sto en slagen gruppeleder. Dag Skansen har de siste ukene reist byen rundt for å overbevise berørte parter om at Bryggen er det beste. I går måtte han konstatere at det en milliard kroner dyrere tunnelprosjektet vant frem.

- Som gruppeleder kan jeg ikke være skuffet. I dag har veldig mange sagt at de foretrekker tunnel, og det må jeg respektere. Jeg har fremdeles mange ubesvarte spørsmål, og ønsker enda mer fakta på bordet. Særlig når det kommer til risikoaspektet, sier han skuffet, men fattet.

Skansen har følgende forklaring på nederlaget:

- Kanskje Peter gjorde en veldig god jobb? Det ser i hvert fall slik ut.