Hadde 60 kunder før hun gikk til Solberg

Erna Solbergs stabssjef, statssekretær Julie M. Brodtkorb, hadde 60 ulike selskaper som kunde da hun var sjef for rådgivningsselskapet JKL.

Publisert: Publisert:

INHABIL: Da Julie M. Brodtkorb satt i bystyret i Oslo, erklærte hun seg to ganger inhabil i saker som berørte sin daværende arbeidsgiver JKL Oslo. Nå er hun statssekretær ved Statsministerens kontor. Foto: Bjørge Stein J

Per Anders Johansen

Julie M. Brodtkorb kom fra stillingen som administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået JKL til den viktige jobben som statssekretær ved Statsministerens kontor. Hun var stabssjef for Erna Solberg frem til 1. januar 2012, da hun begynte i kommunikasjonsbransjen.

JKL er et av Norges største byråer på «strategisk kommunikasjon».

Da Brodtkorb var JKL-direktør, opplyste hun at selskapet hadde omtrent 60 selskaper og organisasjoner som kunder. Jobben var å hjelpe kundene med å bygge deres omdømme, gi råd og hjelpe dem med å påvirke Stortinget og regjeringsapparatet.

— Det finnes eksempler som er tyngre enn Sylvi Listhaug. Da tenker jeg på Julie Brodtkorb, som var hos Erna Solberg og så gikk til JKL som administrerende direktør og dermed hadde tilgang på hele deres portefølje. Så går hun nå tilbake til Erna Solbergs stab i en oppgave med myndighetsutøvelse, sier Martin Kolberg til Aftenposten.

— Erna Solberg må se at hun er tjent med åpenhet rundt dette, sier han.

Erklærte seg inhabil

Som bystyrerepresentant for Oslo Høyre opplyste Brodtkorb til Aftenposten at hun anså seg selv som inhabil i alle saker som berørte kundene til JKL Oslo.

— Det som er viktig, er at vi melder oss inhabile i de sakene som involverer kunder vi gjør oppdrag for, sa Brodtkorb til Aftenposten i 2012.

Brodtkorb valgte to ganger å erklære seg inhabil i bystyret. Det gjaldt politiske saker som angikk Ruter og Innovasjon Norge.

— Statssekretæren har delt informasjon om sin kundekrets i JKL med statsministeren og regjeringsråden. Dette er taushetsbelagte opplysninger. Opplysningene i dette dokumentet er gitt for at regjeringsråden her, på samme måte som for øvrig politisk ledelse ved SMK, skal kunne være oppmerksom på habilitetsspørsmål som kan tenkes å oppstå i fremtidige saker på grunn av statssekretærens tidligere stilling. Spørsmål om habilitet må likevel på vanlig måte alltid vurderes av den enkelte og konkret fra sak til sak, opplyses det fra Statsministerens kontor.

Mange lister, få svar

Spørsmålet om innsyn i Listhaugs lister kan få følger for flere andre sentrale medarbeidere i Solberg-regjeringen.

Ni statssekretærer og fire personlige rådgivere har bakgrunn fra PR-bransjen.

I tillegg kommer viktige medarbeidere som statssekretær i Finansdepartementet, Jon Gunnar Pedersen (H), mannen som ble beskrevet som «usannsynlig intelligent» av Kjell Inge Røkke. Han har i flere år jobbet for kunder som Røkke og DNB gjennom selskapet Arctic Securities.

Team Listhaug

I Landbruks- og matdepartementet jobber et eget team av byråkrater nå med å gjennomgå hele listen over selskaper som tidligere har betalt for Frp-politikerens tjenester.

Listhaug har nektet innsyn med den begrunnelse at listen inneholder «taushetsbelagt» informasjon og har «konkurransemessig betydning». Flere professorer og eksperter på innsynspørsmål mener dette er feil bruk av offentlighetsloven og forvaltningsloven.

- Mitt ansvar

Statsråd Sylvi Listhaug møtte i går sjefene for matvarekjedene, blant annet Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan. Inntil regjeringserklæringen ble lagt frem, var Rema 1000 en av hennes kunder.

— Det er mitt ansvar å vurdere min habilitet, sier Listhaug.

- Hvordan skal folk ha tillit til deg når du hemmeligholder hvilke kunder du har jobbet med?

— Etter den debatten som har rast den siste uken, forstår alle at om det er en person som tar habilitetsspørsmålet ytterst alvorlig, så er det meg. Alle lover og regler er fulgt, sier Listhaug.

- Er det riktig at du skal vurdere dette selv uten å bli kikket i kortene?

— Min departementsråd har oversikt over mine tidligere kundeforhold, og han vil være en viktig sparringpartner for meg i disse sakene.

Publisert: