- Ville vært i fengsel uten ham

Kirkegårdsarbeider frikjent for bedrageri av dement kvinne. Får dekket utgifter til privatetterforsker og skriftgransker.

Publisert Publisert

HYRET INN: Privatetterforsker Finn Abrahamsen bidro til å få kirkegårdsarbeideren frikjent for bedrageri. Nå får mannen dekket deler av utgiftene.

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Kirkegårdsarbeideren (61) ble i Bergen tingrett dømt til fire års fengsel for bedrageri av en 85 år gammel kvinne. Han mistet også jobben.

Tidligere i år ble han frikjent i lagmannsretten. Nå har han fått dekket utgifter til privatetterforsker Finn Abrahamsen og en skriftgransker. Han har også fått jobben tilbake.

Dømt til fire år

— Abrahamsen var alfa og omega for frikjennelsen. Han og Brynjar Meling var dynamitt. Uten dem ville jeg fått fire år i fengsel, sier 61-åringen.

Tingretten fant mannen skyldig i å ha forledet en 85 år gammel dement kvinne til å overføre leiligheten til ham, og dømte ham til fire års fengsel.

Les også

Kirkegårdsarbeider dømt til fengsel i fire år

Etter dommen hanket 61-åringen inn privatetterforskeren for å gjøre egne underøkelser.

Abrahamsen kartla hvilken kontakt det hadde vært mellom kirkegårdsarbeideren og den eldre kvinnen tilbake i tid. Skriftgranskeren sjekket om signaturen på dokumentet der leiligheten ble overført, var ekte.

Krevde 192.000 kroner

— Kvinnen ble stadig spurt i avhør om det var hennes signatur. Skriftgranskeren kom til at underskriften var ekte, sier mannen.

Lagmannsretten fant det ikke bevist at kirkegårdsarbeideren utnyttet kvinnens alderdomssvekkelse, og frikjente ham.

Les også

- Møtte kvinne på kirke- gård og innledet forhold

Mannen krevde refundert 192.000 kroner i utgifter til sin egen etterforskning, inkludert kostnader ved reise og opphold.

Utgiftene var helt unødvendige, mente påtalemyndigheten, som viste til at politiet kunne avhørt de aktuelle personene hvis de hadde fått kjennskap til dem.

— Vi spurte ham gjentatte ganger om han ønsket ytterligere etterforskningsskritt. Vi har kommet med tilbud om det flere ganger uten å ha fått noen tilbakemelding, sier aktor i saken, Liv Mette Karlsen. Hun peker også på at påtalemyndigheten ikke hevdet at signaturen var forfalsket.

— Etterforskningen var ikke objektiv. Aktor så bort fra alt som pekte i min favør, svarer 61-åringen.

Reduserte beløpet

Lagmannsretten var uenig i påstanden om at etterforskningen ikke var objektiv, men kom likevel til at privatetterforskeren og skriftgranskeren var nødvendige for mannens forsvar. Retten reduserte likevel beløpet til 99.000 kroner.

— Jeg går 100.000 kroner i minus, men det viktigste er at lagmannsretten skjønte galskapen og frikjente meg. Friheten er mye mer verdt enn 100.000 kroner, sier mannen.

Les også

- Dette er en gledens dag

Finn Abrahamsen mener politiet så bort fra at 61-åringen og kvinnen hadde kjent hverandre i 15-20 år.

— De hadde en oppfatning av at han kom i kontakt med henne etter at hun ble senil, og overså at dette var et forhold som gikk langt tilbake i tid. Det var utrolig ensidig, og satte rettssikkerheten på prøve. Han kunne fort sittet uskyldig i fengsel i tre-fire år, sier Abrahamsen, som ikke vil gi noen vurdering av sin egen innsats i saken.

Fikk jobben tilbake

— Det er domstolen som dømmer, jeg har bare bidratt med det jeg kunne. Men jeg er skremt over politiets etterforskning i denne saken, sier han.

Kirkegårdsarbeideren vurderte også arbeidsrettssak etter at han mistet jobben, men har nå kommet til forlik med arbeidsgiveren.

— Jeg fikk jobben tilbake, men har andre arbeidsoppgaver enn før, sier 61-åringen.

Det hører med til historien at mannen i løpet av ankesaken leverte leiligheten tilbake til den eldre kvinnen.

Publisert