- Det lukter helt forferdelig på hele skolen, sier Ragnhild Skjoldli (18).

Hun er avgangselev ved Sandsli videregående skole, og plages av lukten fra Birkelandsvatnet hver dag. Stanken har ifølge elevene gjort det vanskelig for dem å konsentrere seg, og går utover deres faglige innsats.

I februar skrev BT at kloakk hadde lekket ut i Birkelandsvatnet, og at det luktet råttent i området rundt vannet. Naboer fortvilte over stanken, og var ­bekymret for hvordan det skulle gå med vannet som er en populær badeplass om sommeren.

Årsaken til lekkasjen var et tett borhull i kloakksystemet, som frakter kloakken ut i avløpstunnelen sør for Flyplassveien. Vann— og avløpsetaten reperarte lekkasjen i februar og mente at lukten ville forsvinne i løpet av kort tid.

Holder seg for nesen i timen

Men flere måneder senere, stinker det fortsatt rundt vannet. Avgangselevene ved Sandsli fortviler.

- Det lukter rett og slett dritt og avfall. Vi kan ikke ha åpne vinduer i klasserommet fordi det stinker sånn, og da blir det veldig dårlig luft inne, sier Malin Ruud Andersen (18).

Hun går i 3. klasse ved Sandsli videregående skole og er ferdig til sommeren. Nå er hun redd for at den vonde lukten på skolen skal gå utover avgangskarakterene.

- Vi har veldig mange heldagsprøver i tiden fremover, og det er helt grusomt å sitte i klasse­rommet en hel dag. Vi ­holder oss foran munnen og nesen fordi det lukter sånn, sier hun.

Pumper ut forurenset vann

Fagansvarlig for avløpshåndtering, Marit Aase, forteller at vann- og avløpsetaten jobber kontinuerlig for å løse problemet.

- Siden slutten av mars har vi tilført oksygenrikt vann til overflaten. Dette skal bidra til raskere utskiftning av det forurensede vannet enn om naturen selv skulle ha ordnet opp, sier hun.

I slutten av mars begynte de å pumpe forurenset vann ut til avløpsnettet på fire og en halv meters dybde. Oksygenpumpen, som tidligere har stått i Sælenvatnet, skal også komme på plass i løpet av neste uke. Den vil bidra til å dempe lukten.

Uvisst hvor lenge det varer

Aase forteller at det fine været de siste ukene har vært negativt med tanke på luktproblemene på Sandsli.

- Nedbør og regnvann ville ha ført til en raskere utlufting, så oppholdsværet har ikke vært gunstig, sier hun.

Aase vet ikke hvor lang tid det vil ta å få bukt med lukten, og kan ikke love at problemene er løst før badesesongen starter.

- Vi gjør alt vi kan for å bli kvitt problemet, men vet ikke hvor lang tid det vil ta, sier hun.

Håper på regn og vind

Fungerende rektor ved Sandsli videregående skole, Bjørn ­Eliassen, deler elevenes bekymringer og medgir at stanken er et ­problem for både elever og lærere.

- Det lukter både inne og ute. Det er forstyrrende og ubehagelig for alle på skolen, sier han.

Eliassen tror det vil ta lang tid før lukten forsvinner, og er spesielt bekymret for avgangs­elevene som skal ha eksamen i juni.

- Lukten gjør det vanskelig for dem å konsentrere seg. Hvis problemene varer til over sommeren, vil det være svært uheldig for avgangselevene, sier han.

Eliassen håper derfor på skikke­lige nedbørsbyger de kommende ukene.

- Jeg håper på mye regn og vind, for elevenes skyld, sier han.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post