Ber eget parti skjerpe ordbruken

Flere stilte opp i fakkeltoget på Kleppestø i går. En av dem var Frp-ordfører Knut Hanselmann, som mener partiet må rydde i språkbruken.

STERK MARKERING: AUF-leder John Helge Myntevik Haugli overlevde Utøya-massakren. I går gikk han først av 2000–3000 mennesker i fakkeltoget hjemme på Askøy.
  • Pål Andreas Mæland
  • Magne Gaasemyr
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Fredag overlevde John Helge Myntevik Haugli massakren på Utøya. I går gikk den lokale AUF-lederen først i fakkeltoget på Kleppestø, et tog til minne om Askøys to ofre i terroraksjonen.

— Vi har snakket mye om sorg. Nå er det viktig også å snakke om håp for fremtiden, sier Myntevik Haugli i sin tale.

Frp-topp med Frp-kjeft

I toget stiller også Askøy-ordfører Knut Hanselmann. Frp-veteranen tror terroraksjonen og diskusjonen rundt Anders Behring Breiviks såkalte manifest vil få varige konsekvenser for hvordan partiet fremstår.

Les også

[No available link text][No available link text]

— Jeg tror vi vil få en annen type diskusjon når det gjelder innvandring. Ikke bare i valgkampen, men i år fremover, sier Hanselmann.- Gjelder det Frp spesielt?

— Frp er partiet som vil ha minst innvandring i Norge, og det kommer vi fortsatt til å hevde. Men språkbruken må bli helt annerledes og mer saklig.

Reagerte på Tybring-Gjedde

— Vi bør fokusere på ting som at kommunene ikke har kapasitet til å ta imot flere når det gjelder mottaksapparat, integrering, barnevern og lignende. Det kan vi ha en saklig og grei diskusjon rundt, i motsetning til å snakke om kultur og at samfunnet blir revet i filler osv.

Les også

[No available link text]

— Er du kritisk til språkbruken til Christian Tybring-Gjedde og andre som sier at de ikke tror på flerkultur?- I etterkant er det lett å si at språkbruken var for sterk. Jeg hørte innlegget hans på landsmøtet, og reagerte allerede da. Den stilen der er ikke noe jeg kjenner meg igjen i. Det blir feil å fokusere så mye på kultur. Alle mennesker kommer fra forskjellige kulturer, sier Hanselmann.

Han avviser at Frp er spesielt utsatt for å tiltrekke seg ekstremister.

— Breivik var med i mange organisasjoner, og fant seg ikke til rette hos oss heller. Alle kan melde seg inn, men de tillitsvalgte må være våkne og slå ned på ting som vi ikke kan godta. Sier noen noe slikt som Breivik på Frp-møter, må disse få klar beskjed, sier Askøy-ordføreren.

- Tid for ettertanke

Bergensordfører Gunnar Bakke, også han i Frp, mener debatten kommer for tidlig.

— Det kan godt hende at det som har skjedd gir refleksjoner i forhold til måten å uttrykke seg på. Men det kan vi komme tilbake til senere, sier Bakke.

Kritikken fra Petter Nome og Per Fugelli (se fakta) kommenterer Bakke slik:

— Det er sterke påstander som til dels faller på sin egen urimelighet, men det er ikke riktig å gå i debatt om det nå. Vi skal lytte til det som blir sagt, og så er det tid for ettertanke, sier Bakke.

- Debatten kommer

— Å legge lokk på politiske debatter kan gi en motsatt virkning, en trykkoker-effekt. Vi må unngå å justere kursen så mye at vi havner i grøften, der man ikke lenger tør å diskutere flyktning- og innvandringspolitikk, sier Os-ordfører Terje Søviknes ønsker heller ikke å ta diskusjonen om språkbruken nå.

MANER TIL MODERASJON: - Jeg kjenner meg ikke igjen i enkelte av uttrykkene i diskusjonen rundt innvandring, sier Askøy-ordfører Knut Hanselmann (Frp). I går kveld deltok han i fakkeltoget på Kleppestø.
Publisert
BT anbefaler

– Et av de mest fantastiske stedene jeg har vært

23.000 bergensere jublet da Post Malone gikk på scenen på Koengen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  2. «Sverige skal få bli med i Nato, men det koster»

  3. Ber om innspill fra syklende bergensere

  4. Foreslår «blå bybane» mellom Laksevåg og Nøstet

  5. Fikk melding om smell - politiet rykket ut med store styrker

  6. Elida (15) har søkt over 100 jobber. Nå har hun en beskjed til alle arbeidsgivere.