Raljerte over byrådets rekordskatt

I dag innfører byrådspartiene tidenes høyeste eiendomsskatt i Bergen. Det fikk opposisjonen til å harselere med Frp og Høyre.

Publisert Publisert

KJEFTET: Oddny Miljeteig (SV) kjeftet løs på byrådspartiene for måten de innfører eiendomsskatten i Bergen på. Foto: RUNE SÆVIG

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Neste år vil Bergen kommune ta inn 540 millioner kroner i eiendomsskatt.

Forslaget fra byrådspartiene, med støtte fra Venstre, KrF og Byluftlisten, innebærer en dobling av eiendomsskatt, sammenlignet med det venstresiden i bystyret har foreslått de siste årene.

Rødgrønn hjelp

Oddny Miljeteig (SV) viste til at byrådet i en årrekke har klaget over hvor lite penger de fikk fra den rødgrønne regjeringen.

— Men det var den rødgrønne kommuneøkonomien som gjorde at de kunne fjerne eiendomsskatten. Nå, under en borgerlig regjering, er de nødt til å legge inn en dobling av eiendomsskatten.

Mørke skyer

Miljeteig spurte så hvor det ble av de «mørke skyene på horisonten», som de tidligere byrådslederne Monica Mæland og Ragnhild Stolt-Nielsen ofte snakket om.

Ordfører Trude Drevland (H) slapp så til «meteorolog» Dag Skansen (H):

— Det er stadig mørke skyer på horisonten. Vi må bare legge oss flate på det at vi må innføre eiendomsskatt. Men dette er ansvarlig politikk, svarte Skansen.

Grøftepolitikk

Rødts Torstein Dahle mener det minner om en helt annen type politikk.

— Her har byrådet vaklet fra grøft til grøft. Og så slår de til med usosial eiendomsskatt til slutt. Dette skatteforslaget deres vil gi folk som bor i borettsleiligheter en saftig regning, som vil øke utgiftene deres kraftig.

Han mener det heller burde innføres en eiendomsskatt som har et høyere innslagspunkt enn de 750.000 kronene byrådspartiene er blitt enige med Venstre, KrF og Byluftlisten om. Alle boliger med ligningsverdi over dette må nemlig betale eiendomsskatt.

— Det er mulig å få en eiendomsskatt for de store, og ikke de små, sa Dahle.

Sosial skatt

Skansen var ikke overrasket over at Rødt var uenige med dem om denne saken. Han mener innslagspunktet på 750.000 kroner gjør at dette rammer sosialt.

— Vi er også opptatt av at dem som i privat sektor tjener mye på å eie hybler og ha utleievirksomhet, ikke skal få slippe unna denne skatten.

Den påstanden støttet også Frps gruppeleder Tor Woldseth. Han syntes også det var rørende å høre på «alle disse skattekåte partiene som forteller hvor ille det går når vi skattlegger folk».

— Men i bakvendtland der går allting an.

Han presiserer at skatten ikke er noe de er glade i.

— Men i enkelte tilfeller, slik situasjonen er nå, er vi nødt til å innføre den.

Tor Woldseth påpeker at venstresidens forslag til eiendomsskatt er enda høyere enn det byrådspartiene foreslår.

Forsvinner ikke

Både Woldseth og Skansen presiserte at eiendomsskatten skal bort så snart det lar seg gjøre. Det har Rødts Torstein Dahle liten tro på.

— Det er bare å ta en titt på byrådets økonomiplan. De skyver foran seg en bølge av fremtidige investeringer som det ikke er dekning for. Det er ingenting som tyder på at denne eiendomsskatten skal forsvinne.

MÅTTE SVARE: Dag Skansen (H) og Tor Woldseth (Frp) mener eiendomsskatten i Bergen bare skal være midlertidig, og mener den er tvingende nødvendig med kommunens økonomiske situasjon. Foto: RUNE SÆVIG

FORSVINNER IKKE: Torstein Dahle tviler på at eiendomsskatten forsvinner med det første. Han mener mange med små boliger må lide på grunn av flertallets «usosiale» eiendomsskatt. Foto: RUNE SÆVIG

Publisert