Har ikke råd til julegaver til barna

Tobarnsmoren i Åsane gruer seg til nyåret, når alle skal spørre barna hennes hva de fikk til jul.

Publisert Publisert

VANSKELIG FØRJULSTID: Denne tobarnsmoren i Åsane lever på et stramt budsjett, og har ikke råd til å prioritere julegaver til barna. - Presset har gått altfor langt, og det gjør vondt at jeg ikke kan gi barna det de ønsker seg. Desember er en krevende måned for mange, sier hun. Foto: Jan M. Lillebø

— Sønnen min har allerede begynt å grue seg til januar. Han vet det kommer kommentarer om hva de fikk til jul. Det gjør vondt i mammahjertet at jeg ikke kan gi barna mine det de ønsker seg, sier tobarnsmoren.

I den lille, men koselige leiligheten i Åsane lukter det kanel og kardemomme. På vinduet har barna på fem og elleve hengt opp snøkrystaller de har klippet og farget selv. Langs karmen står tre nisser tobarnsmoren har fått i gave, og et pyntet pepperkakehus har allerede mistet noen seigmenn som følge av glupske barnehender. Det er god julestemning hos familien på tre. Samtidig er det en av årets mest utfordrende måneder økonomisk.

— Inntekten for desember er lav som resten av året, men presset på pengene akkurat denne måneden er enormt stort. Når ungene forteller om venner som drar på ferie i julen, får nye slalåmski, elektronikk, spillkonsoller og kjelker, så kjenner jeg det stikker litt inni meg. Når de sier «alle andre har det», har jeg ikke alltid et godt svar. Det stemmer jo at mange andre har det, men det er ikke noe vi kan prioritere, sier hun.

- Tøff måned

Tobarnsmoren, som har en treårig høyskoleutdanning, halverte inntekten da hun for noen år siden ble syk og måtte slutte i jobben. Hun har delt omsorg med barnas far, og har kjøpt en liten leilighet med to soverom i et boligfelt i Åsane. Hun har et stramt budsjett, og teller på hver krone. Etter at lån, strøm, kommunale avgifter og elbil er betalt for, går de resterende pengene til mat og andre elementære utgifter. Hun sier hun er blitt flink til å prioritere og finne alternative løsninger.

Møblene i huset er arvet eller kjøpt brukt. Det samme er barnas klær. Hun er hyppig inne på Finn og bruker også grupper på Facebook til å bytte og kjøpe billige klær.

— Jeg vil ikke at noen skal synes synd på oss, for vi har mat på bordet hver dag og har mange kjekke og nære opplevelser sammen. Samtidig mener jeg at presset har gått altfor langt, og det gjør at denne måneden blir ekstra tøff og utfordrende for mange, sier hun.

Hun henviser blant annet til reklamene på TV.

— De reklamerer for elektronikk til mangfoldige tusen og gjør det til en sannhet at det er vanlig å gi barna datamaskiner og telefoner til jul. Det trenger ikke å være sånn. Jeg tror mange foreldre går på akkord med seg selv, og til syvende og sist går dette utover de barna som ender opp med å føle seg utenfor. Da må min sønn ta støyten, sier tobarnsmoren.

Bruker 5622 kroner hver

I snitt vil nordmenn bruke 5622 kroner hver på julegaver i år, ifølge Nordeas julehandelundersøkelse. Det er 11 prosent økning fra i fjor. I alt punger nordmenn ut over 9000 kroner på julevarer og gaver til sammen. Da BT spurte 300 foreldre om hvorvidt de bekymret seg for at de ikke kunne gi barna det de ønsket seg til jul, svarte én av ti at dette var noe de engstet seg for. Dette var noen av kommentarene som kom inn:

«Barna ønsker seg helst playstation, TV, nettbrett osv. Vi kan ikke kjøpe slike dyre ting».

«Jeg er redd barna skal falle ut av venneflokken og skille seg ut. Jeg er redd de får kommentarer om at de ha fått for lite».

«Det er stort press fra barnets venner og lokalmiljø om dyre, flotte gaver«

Klar ønskeliste

I Åsane er ønskelisten allerede klar. Sønnen ønsker seg lekesverd, kostymer og en datamaskin. Datteren ønsker seg en Elsa-kjole, en prinsessekjole fra filmen «Frost» som koster 400 kroner på lekebutikken.

— Det er spesielt sårt at jeg ikke kan gi femåringen min den kjolen. Jeg skulle så gjerne laget den selv, men da jeg spurte i en stoffbutikk, ble materialene dyrere enn å kjøpe den ny. Jeg har også tenkt på om jeg kanskje kan få tak i noen gardiner i samme farger. Jeg har ikke råd til å kjøpe gave i år, men skal prøve å få laget noe, sier hun.

Hun forteller at sønnen er blitt ganske opptatt av merker. Selv er hun sjokkert over hvor stort merkepress det er på barna.

— Min sønn har flere ganger fått kommentarer på hvordan klærne hans ser ut. Det er vondt, sier hun.

I sommer fikk hun kjøpe en pakke klær for 400 kroner på nettet. I pakken lå det overraskende merkeklær for tusenvis av kroner.

— Da møtte jeg meg selv litt i døren. For jeg tenker jo at merkepresset er negativt, men så kjente jeg inni meg at det var så godt å gi gutten min det alle har, sier hun.

- Helt sykt

Hun forteller at til tross for at hun ikke har så mye å rutte med, får de gaver fra øvrig slekt. Da står ofte klær på ønskelisten, etter oppfordring fra henne.

— Som mor ønsker man å være den som gir barna den flotteste gaven. Det er sårt at jeg ikke kan være en slik mor, sier hun.

At sønnen ikke får datamaskin, har hun ikke dårlig samvittighet for.

— At mange barn og ungdommer får datamaskiner til opp imot 10.000 til jul, synes jeg er helt sykt. Jeg tror jeg hadde fått en dårlig følelse inni meg om jeg hadde gitt bort noe så dyrt. Da vil jeg heller gi bort opplevelser som turer i skogen og tid med barna, sier hun.

Publisert