- Velgerne valgte oss. Nå skal vi gjennomføre det vi har lovet.

Slik takker Erna Solberg - valgets store vinner.

prognose 2 copy2.jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Høyre-leder Erna Solberg måtte nærmest avbryte den taktfaste applausen for å komme til orde på Høyres valgvake i Oslo litt før midnatt mandag.

— Den 3. november 1990 gikk Jan P. Syse av som statsminister. 23 år senere har velgerne bestemt at Høyre igjen skal få statsministeren, sa Erna Solberg, mens konfettien dalte rundt henne.

Hun kalte det en «historisk sterk valgseier for de borgerlige partiene».

— I dag har velgerne gitt Høyre vårt beste stortingsvalgsresultat på 28 år. Vi har vist at valget vinnes ikke på fire ukers valgkamp. Det vinnes med fire års hardt arbeid, sa Solberg.

Lover å gjennomføre

Da Stoltenberg varslet at han ville søke avskjed, brøt kveldens høyeste rop ut på Høyres valgvake i Bergen. Rett etter begynte de med taktfaste rop om «Erna, Erna, Erna».

— Jeg og veldig mange av dere har stått på for å oppleve denne dagen, sa Høyre-lederen, og fortsatte:

— Det er litt leit å minne dere på det, men 24. april 2009 fikk vi 10,8 prosent på en meningsmåling.I dag har vi fått et valgresultat som ser ut til å gi oss omtrent 27 prosent.Og det valget er vunnet av hele partiet, sa Solberg.

Les også

- Det mest spennende fylket i landet

Les også

- Vi skal merkes

Fra talerstolen takket hun for en «historisk dugnad», før hun lovet hun å gjennomføre Høyres «nye løsninger»:

— Velgerne valgte oss. Nå er vår jobb å sørge for at vi ikke bare har vunnet et valg, men at vi gjennomfører det vi har lovet.

Borgerlig samling

Høyre-lederen fortalte at hun allerede hadde ringt sine partilederkollegaer på borgerlig side - Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hariede (KrF) og Siv Jensen (Frp) - og gratulert dem med den borgerlige valgseieren.

— Det er sammen med våre venner på borgerlig side at vi skal realisere de politiske ideene vi står for. Sammen med de andre partiene har velgerne gitt oss et mandat som forplikter. Vi har avtalt at vi skal møtes og diskutere en plattform. Vi skal gi dette landet en ny regjering, sa Solberg.

Det som høyst trolig er Bergens første statsminister på 78 år rettet også en stor takk til familien hjemme.

— Deres støtte og kjærlighet og deres grasrotorganisering hjemme har fått dette til å fungere.

Takket Stoltenberg

Mot slutten av talen roste hun også om den sittende regjeringen.

Les også

Slik følger de valget i utlandet

gjort, sa Solberg, og la til:— Ikke minst er det grunn til å takke Jens Stoltenberg for at han gjennom tøffe tider i Norge har stått opp og vært et symbol og en samlende person for en hel nasjon. Vi er et lite land, og vi har rom for å være sjenerøse, men stafettpinnen har velgerne nå gitt til oss, sa Solberg, før hun avsluttet:

— For mange av oss har jobben egentlig bare begynt. Dette har vært en fantastisk kveld. Og fortsettelsen kommer.

Publisert: