Over 200 mennesker stimlet sammen på Festplassen i kveld for å protestere mot hvordan politi og byråd har håndtert stengingen av Nygårdsparken, Bergens gjennom tiår beryktede handlesenter for illegale substanser.

— Vi er ikke her for at rusavhengige skal få lov til å handle i fred, men fordi vi er lei av at rusavhengige ikke blir behandlet som likeverdige mennesker, sa Anlov P. Mathiesen. Som styreleder i den ruspolitiske tenketanken Føniks er han en av initiativtakerne bak demonstrasjonen.

Mathiesen mener det ikke finnes noen reell oppfølging for rusavhengige etter at øvre del av Nygårdsparken ble stengt 25. august. I flere tiår har rusavhengige brukt parken midt i Bergen sentrum som tilholdssted og handlesenter.

- Smørbrødliste som ser fin ut

Siden stengingen har mange søkt seg til nye områder, blant annet Vågsbunnen i Bergen sentrum.

— I Bergen er en hel smørbrødliste med små tiltak presentert. Det kan se fint ut, men det som er fundamentalt mangler, er ettervern, sier han til BT. Mathiesen var tidligere redaktør i =Oslo, Oslos svar på Megafon.

Parkstengingen minner om sentrumsaksjonen i Oslo og stengingen av Plata, ifølge ham. Plata ved Oslo S var den sentrale handelsplassen i Oslo inntil miljøet ble sprengt av politiet.

— Det som mangler i Norge, er en reell investering i ettervern. Bolig, utdanning, psykososial oppfølging og sysselsetting. Dette har vi ikke i dag. Det vi trenger, er noe tilsvarende psykiatriløftet. Vi trenger et rusløft, sier han.

Åpent 10-14

Siri Getz Sollie er tidligere narkoman - og de siste 12 årene metadonbruker. Hun kritiserer oppfølgingstilbudet etter parkstengingen, med Bergens to såkalte MO-senter (mottaks- og oppfølgingssenter) på Wergeland og Nesttun.

— Byrådet i Bergen kan ikke forsvare seg med at de har to MO-senter som holder åpent fra 10 til 14. For mange har Nygårdsparken vært den eneste kontaktmuligheten de har. Det kan ikke erstattes av en slik åpningstid, sa Sollie til applaus fra de fremmøtte.

BT har tidligere fortalt at i snitt to til tre personer om dagen har vært innom MO-senteret på Wergeland.

- Macho-faktor hos politiet

En rekke organisasjoner sto bak aksjonen, blant annet Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Megafon, Barn av rusmisbrukere og Ungdom mot narkotika.

Nils André Wågenes møtte frem for å støtte aksjonen. Han er på LAR-behandling, og er brukerrepresentant i Askøy kommune. Som tidligere parkgjenger reagerer han på hvordan politiet går frem i Vågsbunnen.

— Om du ser rundt Vågsbunnen, Torget og Korskirken, så står politiet der. Det er mye macho-faktor blant dem, de skal tøffe seg og viser bort folk, sier Wågenes.

Han medgir at mange selger stoff.

— Men om jeg vil gå i Korskirken eller vil inn til Bymisjonen, er det min rett til å gjøre det. Slik det er nå, det er helt ... det er et regime de holder på med, sier Wågenes.

LAR: Nils André Wågenes møtte frem på demonstrasjonen. Etter stengingen av Nygårdsparken, jager politiet folk rundt, mener Wågenes, som representerer LAR-brukere i Askøy.
ELIAS DAHLEN
TENKETANK-LØFT: Norge trenger et rusløft, slik psykiatrien er blitt løftet, mener Anlov P. Mathiesen. Han leder Føniks, en ruspolitisk tenketank og er tidligere redaktør i =Oslo.
ELIAS DAHLEN