Kripos går inn i Monika-saken
Spesialister fra Kripos er koblet inn for å lede den nye etterforskningen av Monika Sviglinskajas (8) dødsfall.

I forrige uke avgjorde politiet i Hordaland å gjenoppta etterforskningen av Monika Sviglinskajas (8) dødsfall. Den litauiske jenten ble funnet død i en sokkelleilighet på Steinsland i Sund kommune 14. november 2011. Politiet henla saken ni måneder senere, og konkluderte med at åtteåringen døde av selvpåførte skader.
Den konklusjonen ble kraftig kritisert av tidligere Kripos-topp Asbjørn Hansen, som i en privat sakkyndigrapport har slått fast at politiets etterforskning hadde åpenbare mangler. I BT i forrige uke sa Hansen at saken aldri skulle ha vært henlagt.
Erfarne etterforskere
Nå får politiet i Hordaland hjelp fra nettopp Hansens tidligere arbeidsgiver nå som saken er gjenåpnet.
— Vi har fått noen av Kripos’ mest erfarne etterforskere til å gå gjennom saken i sin helhet. Bakgrunnen er brevet fra bistandsadvokaten, hvor han blant annet har bedt om at saken skal ses på med ferske øyne, sier politiinspektør Sidsel Isachsen i Hordaland politidistrikt.
Det var jentens mor som gjennom sin bistandsadvokat krevde at saken ble gjenopptatt.
Som BT har skrevet tidligere, mener jentens mor at det gjensto flere åpne spørsmål da saken ble besluttet henlagt:
Mobiltelefon ikke funnet
Tidlig om morgenen dagen Monika døde, ikke lenge etter at moren forlot leiligheten, er det registrert gjentatte ubesvarte anrop fra åtteåringen til morens mobiltelefon. De mange anropene er registrert i løpet av få minutter. Da moren forsøkte å ringe tilbake, fikk hun ikke svar. Ikke lenge etter var Monikas telefon plutselig avslått.
Åtteåringens mobiltelefon er aldri funnet, til tross for at leiligheten og området rundt huset ble gjennomsøkt grundig av politiet.
To vitner har, helt uavhengig av hverandre, forklart at de så en person i området rundt huset i det aktuelle tidsrommet. Ett av vitnene skal ha gitt en forholdsvis detaljert beskrivelse av en mannsperson.
I tillegg var vindusglasset i inngangsdøren knust på en slik måte at det lot seg gjøre å låse den opp fra utsiden. Jentens mor oppdaget videre samme dag at flere verdigjenstander var borte fra leiligheten.
Holder alle muligheter åpne
Politiinspektør Sidsel Isachsen tok selv avgjørelsen om å henlegge saken sensommeren i 2012. Hun sier at det er for tidlig å si noe om hva som vil skje dersom Kripos skulle komme til at saken ikke ble godt nok etterforsket av hordalandspolitiet.
— Vi har fått bekreftet at Kripos vil bistå med en gjennomgang av saken. Vi avventer deres konklusjoner før vi bestemmer oss hva som eventuelt skal gjøres videre, sier hun.
— Frykter du at en ekstern gjennomgang av saken vil bidra til å avdekke momenter som kan sette politiet i Hordaland i et dårlig lys?
— At politiet nå har valgt å etterkomme anmodningen om å gjenåpne saken, viser kanskje at det motsatte er tilfelle. Da jeg avgjorde å henlegge saken, fremsto det som en riktig avgjørelse ut fra de opplysninger politiet satt med. Nå holder vi alle muligheter åpne, sier Isachsen.
- Høyt prioritert
Kripos er et kompetanseorgan for landets 29 politidistrikter, og har blant annet spesialkompetanse på drapsetterforskninger.
Bistandsadvokat Stig Nilsen er tilfreds med at politiet har bedt om ekstern bistand, og sier til BT at det er i tråd med anbefalingene fra tidligere drapsetterforsker Asbjørn Hansen.
— Jeg legger til grunn at saken blir høyt prioritert, og at Kripos sørger for en grundig gjennomgang. Jeg avventer resultatet av etterforskernes konklusjoner. Nå er det viktig at de får arbeide uforstyrret fremover, sier Nilsen.