Gamle buekorpsgutter sparker gammelnazist

Per Valerius Bradley (88), bergenser, NS-mann, nazist og frontkjemper, er ekskludert av gamlekarforeningen til Nordnæs Bataillon.

  • Haraldsvedå
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

Bradley ble torsdag ekskludert med umiddelbar virkning av de fem styremedlemmene i gamlekarforeningen til Nordnæs Bataillon, Nordnæsguttenes Forening. Saken kom opp etter at Bergens Tidende lørdag brakte et portrett av Per Bradley fra Fjøsanger som trådte sine barnesko i buekorpset på Nordnes, men som valgte feil side under annen verdenskrig.

— Mange medlemmer som kjempet på alliert side under krigen, reagerte sterkt på at en gammelnazist fremdeles stod som medlem i foreningen, sier styremedlem Louis Hansen i Nordnæsguttenes Forening.

Foreningen mottok fakser, e-post og telefoner fra opprørte mennesker som syntes det var ekkelt at Bergens Tidende koblet Bradleys nazi-ideologi og fortid som soldat på østfronten til hans marsj som buekorps-gutt.

— Gamlekarforeningen vil ikke være bekjent av å knyttes til den slags filosofi. I Bergen skal folk vite hva buekorpsene står for. Derfor ble vedtaket om eksklusjon gjort, sier Louis Hansen.

Per Valerius Bradley sier til Bergens Tidende at det er «helt greit» at styret ekskluderer ham.

— Sannheten vil komme for en dag snart uansett. Men jeg forlanger å få meddelt eksklusjonen skriftlig, sier Bradley.

UØNSKET: Mange medlemmer i Nordnæs Bataillon kjempet på alliert side under krigen. De reagerte sterkt på at en gammelnazist fremdeles stod som medlem i foreningen. FOTO: THERESE BORGE

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Dette er stedene med Bergens diggeste takeaway

Hva er din favoritt?

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Uvær stenger fire fjelloverganger

  2. Mange klager på festbråk

  3. – Norge vil bli mer kjent for dette enn for oljen

  4. – Knappentunet råtner på rot

  5. Sponheim innlagt med hjerneblødning

  6. Dette er stedene med Bergens diggeste takeaway