«Det er enhver pappas og mammas store mareritt»

Foreldrene til Ida Havneraas Sandven om tapet av datteren.

Publisert Publisert
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

På første rad i Grieghallen sitter 27 jenter, avgangselever fra Nordahl Grieg videregående skole i Bergen. Om få dager skal de starte russetiden.

Den som ikke er blant dem, er Ida Havneraas Sandven (18).

18-åringen døde i fjor vinter. Hun satt i en bil, på vei til Geilo. Føreren, hennes egen kjæreste, fikk sleng på bilen. Hun døde som følge av kollisjonen med et vogntog.

Foreldrene Tone og Trond Sandven møtte i dag flere tusen avgangselever i Grieghallen, i Norsk Luftambulanses årlige arrangement om trafikksikkerhet.

Der forteller foreldrene om tapet av datteren.

— Det er enhver pappas og mammas store mareritt. Heller ikke vi forsto hvor sårbart livet er før det rammet oss. Alt kan forandre seg på sekunder, sier Tone Sandven.

ALLE SAMMEN: Ida Havneraas Sandven (18) skulle ha vært på russebussen Dyrehagen sammen med 27 venninner. I stedet møtte de opp sammen med Idas foreldre i Grieghallen for å fortelle om ulykken som tok livet av 18-åringen. Foto: Rune Sævig

— Ida var rett ut et lykkelig menneske. Om lykke kunne måles på et barometer, ville barometeret vært sprengt, sier Trond Sandven.

Hyttefeiring

Dødsulykken skjedde bare dager etter 18-årsdagen.

— Ida elsket å feire alle bursdager, sier moren.

Les også

- Jeg merket ikke hun var redd før i siste øyeblikk 

Les også

- Husker ingenting fra ulykken

Turen til Geilo med jentegjengen var del av feiringen. Det var første gang hun skulle bruke familiehytten på Geilo alene. Mange i gjengen skulle reise til Geilo med tog. Faktisk hadde Ida også togbillett. Men hun satt på med kjæresten og andre i bil i stedet, slik at hun kunne handle på forhånd og fyre i peisen til de andre kom.

Så hun solgte togbilletten.

Dal opplyst av blålys

På vei til Geilo kjørte kjæresten forbi til sammen fem biler. Det var nullføre og svært glatt i Hemsedal. Idas kjæreste kjørte forbi to biler med venner som skulle samme sted. Før en uoversiktelig sving, var bilen i feil kjørefelt. Sjåføren fikk sleng på bilen.

Mot kom et vogntog i lav fart. Vogntoget kjørte inn i siden av bilen, der Ida satt.

Faren Trond var på Gol med jobben da han fikk høre om ulykken, og reiste til Hemsedal så fort han kunne. Nesten fremme så han en hel dal bli opplyst av blinkende blålys.

— Jeg forsøkte å ringe Ida sikkert 50 ganger. Jeg fikk en telefon fra en av mødrene til de andre i bilen, som sa at det var alvorlig. Du mister følelsen i armene dine, sa Trond Sandven.

De parkerte. Faren løp fremover på den glatte veien. Han falt flere ganger.

SAVNET: Christine Olsen (18, til venstre) var på Geilo med resten av venninnegjengen for å ha hyttetur med Ida Havneraas Sandven. Hun og de andre fikk meldingen midt på natten om at Ida var død. - Det er helt forferdelig. Det er et tomrom der, sier hun. Fra v. Christine Olsen (18), Cecilie Mathisen (19), Eirin Christine Christiansen (18) og Amalie Haukeland (19). Foto: Rune Sævig

— Jeg kom frem til kaos. Det var knuste bildeler overalt. Jeg så min kjære datter ligge og få gjenoppliving. Jeg fikk ikke lov til å komme bort til henne. Dessverre. Eller kanskje heldigvis, det vet jeg ikke, sa faren.

Det dårlige været gjorde at luftambulansen ikke kunne hjelpe. Ida ble kjørt med ambulanse til Ullevål i Oslo.

Hjertet som stoppet

Mens Trond kjørte etter ambulansen, kastet Tone Sandven seg på flyet fra Bergen til Oslo.

På Ullevål, mens datteren lå på operasjonsbordet, ventet familien på et naborom.

— Sekunder blir til minutter. Vi venter og venter. Ida ligger på operasjonsstuen. Hun hadde nesten ikke blod igjen i kroppen da hun kom til Ullevål. Hun hadde indre skader. Milten var sprukket, det var blod i magen. Hodeskader. Avrevet nakkehvirvel, mange ribbensbrudd, sier moren.

Ida hadde vært bevisstløs siden ulykken.

FORTALTE: Tone og Trond Sandven møtte i Grieghallen for å fortelle avgangselever på de videregående skolene i og rundt Bergen om dødsfallet til datteren Ida. Foto: Rune Sævig

— Det kom to leger inn til oss. Idet de kom inn, så vi at det ikke var noen god beskjed de skulle gi oss. De sa: Nå skal vi fortelle dere den verste beskjeden foreldre kan få. I løpet av en beskjed, på noen sekunder, forandret alt seg, forteller Tone Sandven.

Hjertet til Ida stoppet flere ganger. Til slutt hjalp ikke gjenoppliving. Ida døde på sykehuset.

— Det er nesten umulig å forstå. Den friske, glade jenten som løp ut døren om morningen, lå livløs på Ullevål. 18 år og borte for alltid.

OMKOM: Ida Havneraas Sandven døde på Ullevål sykehus av skadene hun fikk i kollisjonen. Foto: Privat

«De er gal i hodet. Serr.»Faren Trond er administrerende direktør i bilforhandlerselskapet Sandven-gruppen.

— I hele mitt liv har bil vært i fokus. Jeg lever av det. Jeg driver med isbanekjøring, og jeg har løpsbiler. I hele mitt liv har frykten for å miste lappen vært den største. Men konsekvensen av å gjøre ting, kjøre for fort, kjøre uten sikkerhet, er så mye større, sier Trond Sandven.

Idas jevngamle kjæreste, som hadde hatt lappen i to måneder da ulykken skjedde, ble i desember 2014 dømt til 60 timer samfunnsstraff.

Underveis til Geilo sendte Ida meldinger til en venninne på toget om hvordan bilturen gikk.

«De er gal i hodet.

Serr.

Leker med livet.»

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Det første møtet etter ulykken

  2. Dømt til samfunnsstraff etter dødsulykken

  3. - Slik kjøring er ikke akseptabelt

  4. - Jeg ser min kjære datter få gjenoppliving rett foran meg

  5. Var nylig fylt 18 år

  6. - Jeg merket ikke hun var redd før i siste øyeblikk

  7. Sjåføren tiltalt etter dødsulykken

  8. Føreren siktet for uaktsom kjøring

  9. Ida Sandven bisatt

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…