Turøy-ulykken: Granskingsrapporten lar vente på seg

Søndag er det to år siden 11 oljearbeidere og to piloter døde i helikopterstyrten ved Turøy. Etterlatte venter på granskingsrapporten og beklager at de ikke er involvert.

Publisert Publisert

Ettårsmarkeringen etter Turøy-ulykken besto blant annet av båttur ut til ulykkesstedet for pårørende og andre berørte i regi av operatør Statoil. Foto: Jon Ingemundsen

 • Elisabeth Seglem
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det har vært ventet at den endelige granskingsrapporten etter ulykken, skulle være klar for offentliggjøring innen toårsmarkeringen. Det blir den ikke, ifølge avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Statens Havarikommisjon for Transport (SHT).

– Pr i dag kan vi ikke fastsette en eksakt utgivelsesdato, sier Halvorsen.

Havarikommisjonen: - Møysommelig arbeid

Et utkast til endelig rapport har vært til konsultasjon hos berørte parter. De har hatt tid på seg til å komme med kommentarer og innspill til rapporten.

– Konsultasjonsperioden er avsluttet og vi har mottatt minst like mange kommentarer som vi hadde forventet etter en slik kompleks undersøkelse, sier Halvorsen.

Han forteller at det er Havarikommisjonen som avgjør hvilke kommentarer som blir tatt til følge og innarbeidet i rapporten, og hvilke som ikke blir det.

– Alle kommentarer blir uansett gjenstand for behandling og vi dokumenterer våre avgjørelser for eventuell gjennomgang med de som har gitt kommentarer, skriver Halvorsen i en e-post til Aftenbladet.

Dette er et møysommelig og tidkrevende arbeid, forteller han, som også involverer avklaring og bistand fra eksterne bidragsytere.

LES OGSÅ:

Her skjedde ulykken, ved Turøy utenfor Bergen. Foto: Jon Ingemundsen

Etterlatte: Ønsker enighet om rapport

Bistandsadvokaten til de etterlatte, Svein Kjetil Lode Svendsen, sier det virker som havarikommisjonen har fått flere tilbakemeldinger enn forventet.

– Når det kommer mange innspill synes vi det er fornuftig at de bruker den tiden de trenger. Det er viktig at vi får en rapport det ikke er tvil om eller uenighet om, sier Svendsen.

Innholdet i kommentarene til utkastet til den endelige rapporten kjenner ikke han, ei heller de etterlatte. De har klaget til norske myndigheter på at de ikke er regnet som en høringsinstans, uten resultat.

– Vi er ikke vurdert som part i saken. Det er spesielt å ikke få rapporten på høring, men vi har valgt ikke å rettsliggjøre dette, Svendsen.

Han har heller ikke mottatt en endelig henleggelse fra politiet.

– Fortsatt er politisaken åpen. Jeg har iallfall ikke fått melding om noen henleggelse. Jeg vet ikke om politiet vil vurdere å gå for foretaksstraff, men det er en av mange avveininger de må gjøre, sier bistandsadvokaten.

LES MER:

Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen. Foto: Fredrik Refvem

– Mange tanker rundt toårsdagen

De etterlatte forbereder seg på toårsdagen for ulykken. Det er krevende, forteller Svendsen.

– Det er mange tanker rundt toårsdagen. De venter på rapporten og hva som skjer etterpå. Vil de ansvarlige ta ansvar? Vil ulykken føre til økt helikoptersikkerhet offshore? De spør seg hva det betyr at 13 mennesker mistet livet. Blir det endringer eller vil ulykken bare bli regnet som et arbeidsuhell?

De etterlatte føler ulykken angår dem i stor grad, men at de ikke er involvert i ettertid.

– Det er forhåndsdefinert hvem som er parter i granskingen. De er satt helt på utsiden, mener han.

– Det vi får vite om granskingen er basert på det journalister har fått vite, så vi har en mening om hva som kommer, sier han.

Arne Sigve Nylund, som er sjef på norsk sokkel i Statoil og konsernsjef Eldar Sætre (til høyre) deltok på minnemarkeringen på ettårsdagen for Turøy-ulykken 29. april 2017. Foto: Jon Ingemundsen

Statoil: Har full tillit

For ett år siden arrangerte Statoil en minnemarkering med helgesamling og minnestund ved Turøy for pårørende og berørte selskaper. Dette var siste planlagte fellesmarkering i regi av operatøren Statoil, forteller pressekontakt Morten Eek i Statoil.

- Uten at jeg kjenner til det, kan det tenkes at lages til private markeringer, der de som ønsker det finner sammen og viderefører kontakten som har oppstått mellom flere som mistet noen i ulykken.

Havarikommisjonen har siden ulykken holdt kontakt med Statoil om status i arbeidet, men heller ikke operatøren for ulykkesturen 29. april i 2016 har vært høringsinstans for granskingsrapporten.

– Hva tenker Statoil om at den endelige rapporten ennå ikke er offentliggjort?

– For alle som mistet noen eller er berørt på annet vis, er nok det viktigste at det pågår en ferdigstillelse nå av sluttrapport, som kommisjonen har jobbet målrettet mot helt siden ulykken skjedde. Vi er kjent med at det så langt ikke har satt en endelig dato for å presentere den, men har full tillit til at den blir tilgjengelig når kommisjonen mener det er riktig, sier Eek.

Publisert
 1. INNENRIKS

  Etterlatte etter Turøy-ulykken venter fortsatt på erstatning

 2. LOKALT

  – Vi på Turøy vil aldri klare å sette punktum for helikopterulykken

 3. INNENRIKS

  – Jeg hadde forventet dette utfallet, men jeg er likevel skuffet

 4. INNENRIKS

  Politiet vurderer om noen bør straffes etter Turøy-ulykken

 5. LOKALT

  – Tungt å høre at det ikke ble gjort nok etter ulykken i Skottland

 6. LOKALT

  – Slik girboksen er nå, vil ikke vi fly med denne maskinen i Nordsjøen

 1. Styrten på Turøy
 2. Equinor
 3. Offshoresikkerhet
 4. CHC Helikopter Service
 5. Nordsjøen