Politiet: 25-åring fortalte andre at han satt på to terabyte med overgrepsmateriale

Mann tiltalt for å ha lastet ned bilder og videoer som viser grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder.

Publisert:

BRUKTE LANG TID: Politiet brukte lang tid på å identifisere den datakyndige 25-åringen. Nå er han tiltalt for å ha lastet ned betydelige mengder til dels grovt overgrepsmateriale. Foto: Rune Sævig, arkiv

I perioden 2008 til 2016 skal den datakyndige bergensmannen (25) ha lastet ned en betydelig mengde videoer og bilder som viser grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder.

Mye av materialet ble lagret på krypterte harddisker.

Til en annen bergensmann, som siden er dømt, har han ifølge den ferske tiltalen fortalt at han satt på to terabyte med overgrepsmateriale.

Det utgjør 2000 gigabyte eller to millioner megabyte.

Les også

For to år siden startet jakten på pedofile. Nå er over 100 menn avslørt.

Dark Room-sak

Mannen ble pågrepet i november 2016. Omtrent samtidig gikk politiet ut og fortalte om Dark Room-prosjektet, som er en av de største overgrepsetterforskningene i norgeshistorien.

En egen gruppe i bergenspolitiet startet prosjektet i januar samme år.

DARK ROOM: Mannen var en de mer enn 100 personene som ble en del av politiets Dark Room-etterforskning. Her representert ved politioverbetjent Hilde Reikrås og politiadvokat Janne Ringset Heltne. Foto: Ørjan Deisz, arkiv

– Vi visste om vedkommende da vi startet prosjektet, men brukte en del tid på å identifisere ham, sier politiadvokat Janne Ringset Heltne, som har vært tilknyttet Dark Room-prosjektet siden starten.

Tiltalen mot 25-åringen er omfattende og gjelder nedlasting og deling av overgrepsmateriale, samt chatting med andre om seksuelle overgrep mot barn.

Politiet: Chattet om overgrep

I tiltalen viser politiet til en rekke skype-samtaler mellom 25-åringen og inntil 45 andre, tilsynelatende likesinnede, personer.

Innholdet i disse samtalene vil bli lest opp for retten.

Her er et lite utdrag fra samtalene, slik de er beskrevet i tiltalen:

  • Ved en anledning skrev han at han tidligere hadde satt opp et kamera på toalettet hjemme hos sine foreldre, slik at han fikk bilder av sine kusiner.
  • Til en annen skype-bruker: At han ønsker å ha sex med «så ungt som mulig», og snakket om hvordan de i fellesskap skulle finne en unge de kunne forgripe seg på.
  • Til en navngitt person skal han ha chattet om at de begge tenner på barn ned til babyalder. Til den samme personen sendte han overgrepsbilder av små barn, som de har chattet om og onanert til, ifølge tiltalen.
  • En av samtalepartnerne ble ifølge tiltalen bedt om å vise, via webkamera, at han «har tilgang på ungt».
Les også

Dommerne om Dark Room-chattene: Nærmest sadistisk tankegang

Ikke tiltalt for fysiske overgrep

De fleste av samtalepartnerne er identifisert ved navn, mens noen bare er titulert med brukernavn. 25-åringen er ikke tiltalt for å ha utført fysiske overgrep selv.

– Flere av sakene i Dark Room-prosjektet har hatt et stort omfang og vært krevende å etterforske. Denne saken er en av disse, sier Heltne.

Hun ønsker ikke å kommentere tiltalen i noe ytterligere detalj, og viser til at rettssaken mot mannen vil finne sted i april neste år.

Forholdene i tiltalen har en øvre strafferamme på tre års fengsel.

Den omfatter videre ulovlig innførsel av mindre mengder narkotiske stoffer.

BT har vært i kontakt med mannens forsvarer, advokat Jostein Alvheim. Han ønsker ikke å kommentere tiltalen.

Publisert: