Politiet: Slik prøvde sjefen å skjule at han tente på sitt eget hotell

Hotellsjefen trodde at han hadde alibi for brannen ved Selje hotell. Nå har han lagt alle kortene på bordet.

Publisert Publisert

TOTALSKADET: Selje hotell ble totalskadet i brann 25. november i fjor. Nå har en av eierne tilstått å ha stått bak. Foto: Oddleiv Apneseth

  1. Leserne mener

Mandag bekreftet politiet at en svensk mann i slutten av 30-årene har tilstått å ha startet brannen ved Selje hotell 25. november i fjor.

Mannen er daglig leder ved hotellet og har de siste månedene sittet varetektsfengslet.

– Sterke bevis

Tilståelsen kom etter et avhør med politiet for noen uker siden.

– Den daglige lederen ble konfrontert med det som etter vår mening var sterke bevis, men det kom ingen umiddelbar tilståelse. Etter det siste avhøret tok han kontakt og ba om å få avgi en ny forklaring, sier politiadvokat Magnus Engh Juel i Vest politidistrikt.

Hotellsjefens to brødre har nektet straffskyld helt siden pågripelsen.

Politiet har gjennom etterforskningen avdekket at hotellsjefen var i Selje forut for brannen. Der rigget han hotellet på en slik måte at det skulle begynne å brenne litt frem i tid.

Så kjørte han de drøyt 1000 kilometerne tilbake til Stockholm, der han bor store deler av året.

Forsøkte å skaffe alibi

På den måten har han forsøkt å skaffe seg et alibi for ugjerningen, mener politiet.

– Han har forsøkt å skjule denne forbrytelsen ved at han beviselig befant seg i Sverige da brannen oppsto. Han har erkjent at han reiste til Selje forut for brannen, i den hensikt å rigge et opplegg som skulle resultere i en brann, for så å reise tilbake til Sverige, sier Juel.

– Hvordan så dette opplegget ut?

– Det ønsker jeg ikke å gå inn på.

Politiet fant flere tomme bensinkanner i brannruinene. I tillegg skal alarmanlegget ha vært frakoblet, og flere branndører sto åpne.

Hotellsjefen ble i avhør konfrontert med en rekke tekniske beviser, som funn på åstedet, analyser av bankkontoen hans og telefonbruk, for å nevne noe.

– I tillegg kan såkalte negative funn av og til være interessante. Som når det opphører å være aktivitet, for eksempel på telefoner.

Les også

Les også: Eiere tappet hotellet for penger før brannen

– Havnet i anstrengt situasjon

Politiet mener at økonomi var avgjørende for mannens beslutning om å brenne ned sitt eget hotell. Mannen hadde ingen formell eierposisjon i selskapet, men har ifølge Fjordane tingrett en eierandel på 50 prosent av aksjene gjennom sin kone.

– Politiets etterforskning har vist at hotellets likviditetssituasjon har vært helt sentralt for å forstå motivet. Man har havnet i en stadig mer anstrengt situasjon, blant annet som følge av at interessen i markedet for hotellets tjenester har vært dalende, sier Juel.

I 2015 omsatte hotellet for 9,5 millioner kroner, en nedgang på nesten én million fra året før.

Hotellselskapet hadde rundt 16 millioner kroner i gjeld. Mesteparten av dette lånet var bundet opp i et lån i sveitsiske franc. De siste årene har den svenske familien måttet tåle milliontap på dette lånet som følge av valutasvingninger.

Hotellbygningene var fullforsikret, og de tre brødrene er også siktet for forsøk på bedrageri.

– Det vanlige i denne typen forsikringsoppgjør er at bygget vil føres opp igjen i ny stand, ikke at forsikringstakeren får ut penger, sier Juel.

FULL FYR: Hotellet sto i full fyr, men god innsats fra lokalt brannvesen hindret at bygningene brant helt ned. Foto: 2211-tipser

Har erkjent utroskap

Hotellsjefen har også tilstått økonomisk utroskap, ved at det er gjennomført flere ulovlige uttak og disposisjoner.

– Han har brukt selskapets midler på forhold som ikke har noe med virksomheten å gjøre. Disse uttakene har ikke vært såkalte lovlige utdelinger i tråd med aksjeloven, sier Juel.

Som BT tidligere har skrevet, har selskapets revisor to år på rad påpekt at det er gitt ulovlige lån til selskapets aksjonærer. Den svenske familien overtok hotellet i 2014.

Kjøpesummen - rundt fire millioner kroner - ble betalt i flere omganger. Etter det BT får opplyst skulle de ulovlige uttakene finansiere restgjelden til de tidligere eierne.

Roser brannvesenet

Hotellet ble totalskadet i brannen, men innsatsen fra lokalt brannvesen forhindret at bygningene brant helt ned. Det har vist seg å være viktig for etterforskningen, mener politiadvokat Juel.

– Brannvesenet har gjort en kjempejobb. Hotellsjefens plan var at hele bygget skulle brenne ned. I stedet satt vi igjen med et åsted med en del intakte spor. Det har hatt vesentlig betydning for vårt arbeid, spesielt i den innledende fasen, sier han.

Politiet fant blant annet flere tomme bensinkanner i branntomten.

Hotellsjefens forsvarer, advokat Per Kjetil Stautland, ønsker ikke å kommentere politiets opplysninger om motivet for handlingen. Han bekrefter imidlertid at hans klient har forklart at han forsøkte å skjule handlingen, blant annet ved å sørge for å befinne seg i Stockholm da brannen startet.

– Min klient har tatt det hele og fulle ansvaret. Jeg vet ikke hva de andre brødrene eventuelt har visst, sier Stautland.

De to øvrige siktede i saken ble mandag varetektsfengslet i fire nye uker. Også de er blitt konfrontert med bevis i saken, men de står fast på at de ikke har noe med brannen å gjøre. Politiet ønsker imidlertid ikke å kommentere deres rolle noe nærmere nå.

Publisert