Fanget torsk med termoskork i magen

Morten Storemark fikk sjokk da han skar opp torsken.

Publisert Publisert

- Jeg reagerte på at den var mager og ikke så helt frisk ut, så jeg bestemte jeg meg for å skjære den opp og se, sier Morten Storemark. Foto: Morten Storemark

Morten Storemark fanget torsken i Alvøen.

— Jeg reagerte på at den var mager og ikke så helt frisk ut, så jeg bestemte jeg meg for å skjære den opp og se, sier Storemark.

LES OGSÅ:

Les også

Frister det med fisk full av plast til middag?

— Den slapp å dø en langsom død

Da Storemark åpnet fisken opp ble han veldig overrasket.

— Termoskorken fylte hele buken til fisken. Jeg tenkte først «stakkars torsk», men kom frem til at det var bedre at jeg gjorde som jeg gjorde slik at den slapp å dø en langsom død, sier Storemark.

Storemark forteller at han er glad i å fiske, men har ikke vært borti noe lignende tidligere.

— Torsk har jo enorme gap og klarer å sluke store krabber, så jeg skjønner at det er mulig. Torsken har nok syntes at termoskorken lignet på noe annet spiselig, sier han.

- Blir trist av likegyldigheten

Storemark mener det er tragisk at folk kaster så mye søppel og plast i vannet.

— Dette med plast reagerer jeg sterkt på. Det nedbrytes langsomt i fisken og jeg blir trist av likegyldigheten til folk. Det er viktig å være på vakt og tenke at man skal ta vare på næringskjeden i havet, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

Ny studie: Norsk torsk har plast i magen

Forsker i Norsk institutt for vannforskning (NIVA) David Eidsvoll sier til Bergens Tidende at plast i magen til fisk ikke har vært dokumentert i Norge før nå, derimot er det ikke uvanlig at det forekommer.

— Vårt studium viser at 27 prosent av all fisken i Bergen har plast i magen, mens i Oslo fant vi null prosent, men det behøver ikke være en direkte sammenheng med at Oslofjorden er renere enn Bergen byhavn. Det er vanligere at fisken svelger mikroplast enn en hel kork, sier Eidsvoll.

Effekten på fisken er ukjent

Han opplyser om at de fleste studium bare undersøker om fisken har plast i magen eller ikke. Studium om hvilken effekt dette har på fisken er ikke gjennomført i Norge ennå.

— Av de seks vanligste typene plast i verden fant vi fire av disse i norsk fisk. Det betyr at det vi bruker mest av forsøpler vi mest av også. For eksempel plasten som finnes i klær fibre, strips eller visakort, sier forskeren.

LES OGSÅ:

Les også

Torget som ble tatt fra oss

Eidsvoll sier at man finner mye færre fisk som svelger plast i Norge enn i utlandet, som for eksempel Den engelske kanal.

— Det er flere grunner til dette, blant annet at det i England er en høyere befolkningstetthet, sier Eidsvoll.

Tidligere denne måneden meldte NTB at torsken er satt opp på Verdens naturvernunions sin rødliste over truede fiskeslag.

Publisert