Oppgraderer skredfaren i vest: Masse regn og snøsmelting i vente

NVE oppgraderer skredfaren i Vestland fra gul til oransje. Etaten advarer mot sørpeskred i fjellene og jordskred i lavlandet.

Publisert Publisert

OBS: Slik ser nedbørsprognosen fra Meteorologisk institutt ut. Og ja: Vestlandet er under det lilla feltet. Foto: Meteorologisk institutt

  1. Leserne mener

Som BT har skrevet tidligere, meldes det store nedbørsmengder søndag og natt til mandag.

De siste prognosene tyder på mellom 70 og 110 millimeter nedbør fra søndag til mandag. På grunn av den kraftige temeperaturøkningen vil den nedbøren komme som regn omtrent overalt. Snøgrensen vil trolig ligge så høyt som 2000 meter over havet.

Les også

Slik blir romjulsvêret: – Skalk lukene og ta på deg sydvesten

Kan gi alvorlige skader

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå oppgradert sitt skredvarsel for Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal fra gult til oransje.

Oransje er det nest høyeste nivået, og betyr «alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader».

NVE skriver i varselet at midtre og indre strøk er mest utsatte.

«Stigende temperaturer og mye vind vil i tillegg føre til stor snøsmelting. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 cm snø» heter det i varselet.

FARE: Slik så det ut etter et snøras i Romarheimsdalen i mars 2016. Nå melder NVE om stor skredfare igjen. Foto: Erlend Spurkeland (arkiv)

– Hold vannveier åpne

NVE skriver videre at sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget.

Dette er rådene fra NVE:

  • Hold deg oppdatert om utviklingen av været, skred- og flomsituasjonen, og følg værradaren.
  • Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring.
  • Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø og is, grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred.

Enda større snøskredfare

Faren for snøskred er enda større, og rubriseres flere steder i kategoriene rødt (stor fare) eller svart (svær stor fare)

Lørdag ventes stor snøskredfare i region Indre Fjordane. Våt snø, fokksnø og et vedvarende svakt lag kan gi flakskred.

For søndag er det tilsvarende varsel for Voss og Hardanger.

«Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred kan treffe skredutsatte veier og bebyggelse» heter det i varselet.

Sterk kuling

Langs kysten blåser det sterkt lørdag. Det er sendt ut farevarsel for hele strekningen Karmøy - Måløy, med sterk kuling opptil 20 m/s.

«Ikke dra ut i småbåt» er anbefalingen fra Meteorologisk institutt.

Natt til søndag skal vinden minke noe.

Publisert