Brann på Bømlo: Hytte og rundt 40–50 mål har brent

En person ble fraktet til lege etter brannen. Vedkommende hindret trolig spredning ved å lage branngate, opplyser politiet.

Publisert:

BRANT NED: Dette er alt som er igjen av hytten hvor brannen startet. Foto: Bård Bøe

I 17.30-tiden søndag rykket nødetater ut etter en melding om at en hytte i Agasøstervegen på Rubbestadneset sto i brann. Tre kvarter seinere opplyste politiet at brannen hadde spredd seg og at området ville bli evakuert.

Hytten er totalt nedbrent, i tillegg til et område på 40–50 mål, opplyser politiet klokken 21.40.

– Vi har nettopp fått melding om at de har kontroll. Det har blusset litt opp i den opprinnelige hytten igjen, så de konsentrerer seg om den nå, fortalte vaktleder John Helle ved 110-sentralen i 19.30-tiden.

Ved midnatt, natt til mandag, arbeider brannmannskapene fortsatt med å slukke brannen.

– Det ryker fortsatt på stedet, og brannen er ikke meldt helt slukket ennå. Det står igjen tre mann med en pumpe fra sjøen, og mannskaper fra Røde Kors vil gå nattevakt på området, sier Helle.

GIFTIG: Tykk røyk dekket deler av øyen. Foto: Bård Bøe

– Forhindret trolig spredning

Fem personer fikk i seg røyk fra brannen, og ble ivaretatt av helsepersonell. En person er kjørt i ambulanse til legevakt, de fire andre er undersøkt og klarert av ambulansepersonell på stedet.

Personen som ble fraktet til legevakten på grunn av røykinhalering forhindret trolig ytterligere spredning av brannen ved å lage en branngate, skrev politiet i en Twitter-melding klokken 21.40.

Det var ikke folk på hytten der brannen startet, opplyser politiet.

30 personer ble evakuert

Politiet oppretter straffesak og etterforskningen vil forsøke å kartlegge hva som er årsaken til at brannen oppsto.

– Det er standard prosedyre. Akkurat nå har vi ingen indikasjon på hva som er årsaken til brannen, sier operasjonsleder Victoria Hillveg i Sør-Vest politidistrikt.

Ifølge politiet ble omtrent 30 personer evakuert til en kai på østsiden av øyen. Det er også flere som har kjørt vekk fra øyen selv, forteller Hillveg.

Disse har nå fått lov til å dra tilbake.

ETTERARBEID: Brannvesen og Røde Kors vil bli værende utover kvelden og natten, ifølge politiet. Foto: Bård Bøe

Sendte tankbil fra Stord

Kort tid etter at brannen ble meldt sa vaktleder Christer Gilberg ved 110-sentralen Sunnhordland at de var bekymret for en butanbeholder i en bod, og det ble opprettet en sikkerhetssone på 100 meter rundt hytten.

Ifølge Gilberg startet nødetatene med utvendig slukking. Fokuset var å begrense skaden på området rundt hytten og hindre spredning.

– Vannforsyning er et stort problem, så det er en tankbil på vei fra Stord. I tillegg jobber vi med å få tak i en pumpe for å pumpe opp sjøvann, sa Gilberg i 17-tiden.

Både skogbrannhelikopter og styrker fra Sivilforsvaret ble kalt ut for å bistå i slukningsarbeidet. Litt etter klokken 19 returnerte skogbrannhelikoptrene.

Finnås Kraftlag meldte at enkelte kunder i området var uten strøm på grunn av brannen.

Publisert: