Vet ikke hvor farlig smitten er

Norske helsemyndigheter vet ikke hva som møter dem om svineinfluensaen bryter ut i Norge. Bergen kommune har 24-timers beredskap.

 • Øyulf Hjertenes
 • Stein Erik Kirkebøen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

I morgentimene i dag ble det kjent at en toåring bosatt i Revetal i Vestfold er under behandling, med mistanke om svineinfluensa etter en ferietur i Mexico.

– Vi har tatt prøver av et barn som har vært på ferie i Mexico, sier kommuneoverlege Frank Thrana i Tønsberg til Tønsbergs Blad.

Gutten kom sammen med familien hjem til Norge i helgen, og oppsøkte legevakten da gutten følte seg dårlig.

– Vi har tatt prøver av gutten og regner med at resultatet foreligger onsdag. Men for å være på den sikre siden, har vi satt i gang full behandling med preparatet Tamiflu, sier Thrana.

Gutten skal være i rimelig god form, og legene mente det var forsvarlig å sende ham hjem til Revetal.

— Vet lite – Vi er i en høy beredskap i forhold til den situasjonen som nå er under utvikling, sier informasjonssjef Robert Rastad i Bergen kommune.

Smitten er aldri påvist i Norge, men helsemyndighetene forbereder seg på at det kan skje.

– Vi vet ikke hvor smittsomt viruset er, vi vet ikke hvor mange av de som smittes som blir syke, vi vet ikke hvem som blir syke, og vi vet ikke hvorfor det tilsynelatende er unge menn som er rammet, sa overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse mandag.

Forrige gang instituttet holdt en slik pressekonferanse, var i forbindelse med tsunamien i 2005.

Les også: - Obama aldri i fare | Ikke smitte i Tromsø | WHO skjerper alarmnivået | Alarm i Helse Vest |

Les også

EUs helsesjef advarer mot reiser

Advarer mot reiser | Influensafrykt gir penger igjen | 103 døde i Mexico | Obama testes

– Klare planer Informasjonssjef Robert Rastad i Bergen kommune sier kommunen har en rekke beredskapsordninger 24 timer i døgnet, helt opp til det øverste politiske nivået.

– Vi har veldig klare planer for hva vi skal gjøre om vi kommer dit hen at det oppdages smitte. Det gjelder alt fra om et cruiseskip legger til havn med smitte, eller om vi får en situasjon som i Haugesund, sier Rastad.

Der fryktet helsemyndighetene at en mann var smittet etter et besøk i Texas, men de foreløpige prøvene tyder ikke på det.

Robert Rastad vil ikke gå i detalj på planene, men sier at hvert tilfelle må behandles ut ifra situasjonen som oppstår. Ifølge ham er Bergen kommune godt trent i å takle et smitteutbrudd i byen, både gjennom øvinger og gjennom erfaringer som er høstet i tidligere krisesituasjoner som jordrasene i 2005.

Barnehager og skoler – Planverk sier noe om en strategisk tenkning, prosess og huskelister for hvordan ting skal håndteres. Men hver situasjon er alltid unik og må behandles deretter. En smitte kan ramme på veldig ulike måter. Det er ikke en ukjent situasjon for oss hvis vi får smittsomme sykdommer, for eksempel hjernehinnebetennelse, sier han.

– Hva gjør dere om noen blir syke i Bergen i dag?

– Om noen blir sendt på sykehus, vil vi samarbeide tett med Folkehelseinstituttet og smittevernetaten. Om vi for eksempel skulle få en slik situasjon i en barnehage eller på en skole, vil dette bli håndtert konkret, sier han.

Artikkelen fortsetter under kartet:

Google-kartet er laget av Recombinomics i Pittsburg h og viser utbredelsen av svineinfluensa. Rosa markør: Mistenkelige sykdomstilfeller. Lilla: Bekreftede eller trolige tilfeller. Markører uten prikk: Dødsfall. Gule: Avkreftede tilfeller.

1,2 millioner syke I går presenterte helsemyndighetene tre scenarier for hvordan det kan arte seg i Norge hvis svineinfluensaen utvikler seg til å bli en pandemi. I beste fall ser de for seg en litt alvorlig influensa på en uvanlig tid av året. Årlig dør 1000–1300 mennesker under vinterinfluensaen i Norge.

Det verst tenkte scenariet er mye, mye verre. Her vil 1,2 millioner nordmenn bli syke, og 13.000 vil dø.

40 prosent kan komme til å være borte fra jobb samtidig, noe som vil ramme mange samfunnssektorer kraftig.

– Vi vet ikke hvordan svine-influensaen vil arte seg, og tror ikke det er sannsynlig at den vil ta 13.000 liv i Norge. Men vi planlegger ut fra det vi ser som det verst tenkelige utfallet, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog.

Nettside klar i Bergen Bergen kommune har en nettside som ligger klar til en mulig krisesituasjon. Inntil videre har kommunen nøyd seg med å lenke til Folkehelseinstituttet sine hjemmesider.

Selv om det er mange ubesvarte spørsmål rundt sykdommen, forsikrer helseminister Bjarne Håkon Hanssen at myndighetene er godt forberedt på å møte den.

– Vi har et planverk, og vi har lagt inn bestilling på vaksine mot sykdommen. Det betyr at vi vil stå først i køen når en vaksine mot denne varianten svineinfluensa er utviklet, sa Hanssen i går, og oppfordret folk til å leve så normalt som mulig.

Vaksine bestilt

Norge har liggende en bestilling på 9,4 millioner vaksinasjonsdoser hos en produsent. Vaksinen kan tidligst være på markedet om tre, fire måneder. I løpet av noen dager vil myndighetene ta stilling til om medisinen skal kjøpes inn.

Ingen vet hva prisen vil bli, men en vanlig influensavaksine koster rundt 40 kroner. Inntil videre oppfordres folk til å være nøye med hånd— og hostehygiene.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. WHO skjerper alarmnivået

 2. Vil stoppe all aktivitet

 3. Ikke svineinfluensa i Tromsø

 4. Influensafrykt gir penger igjen

 5. Alarm i Helse Vest

 6. 400 smittede innlagt på sykehus

 7. Testes for svineinfluensa

 8. Dansker sjekkes for svineinfluensa

 9. Utsolgt for munnbind

OVER HELE VERDEN: Mange land setter i verk tiltak for å unngå at svineinfluensaen kommer inn i landet. Så langt har det vært bekreftede tilfeller i Mexico, USA, Canada, Spania og Storbritannia. Foto: Scanpix

BT anbefaler

Hva er Bergens beste bar? Stem på din favoritt.

Nå kan du stemme på en av de fem finalistene.

LES SAKEN