Vie kreves for 1,5 millioner

Eks-politimannen Johan Martin Vie risikerer å måtte betale nesten 1,5 millioner til overgrepsofre om han blir dømt.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Bistandsadvokatene vil i dag kreve totalt 1.480.000 kroner i oppreisning og erstatning av Vie på vegne av gutter han er tiltalt for å ha misbrukt.

Erstatningskravene varierer fra 80.000 til 200.000 kroner.

— De ulike beløpene har sammenheng med guttenes alder og grovheten i overgrepene, sier bistandsadvokat Beate Hamre.

- Preget av skam og skyld

Den høyest erstatningssummen krever Hamre på vegne av en rumensk gutt som bare var ti år da både han og broren skal ha blitt misbrukt og tatt bilder av.

— Jeg har tatt utgangspunkt i rettspraksis, men det er vanskelig å finne sammenliknbare saker, sier Hamre.

Ti av guttene hun krever erstatning på vegne av er fra Romania og Brasil.

Selv om inntektsnivået i disse landene er betraktelig lavere enn i Norge, har Høyesterett i tidligere saker slått fast at dette ikke skal ha innvirkning på erstatningsbeløpet.

Seks rumenere møtte selv i Bergen tingrett for å vitne mot Vie.

— Mitt inntrykk er at det har vært en belastning for disse å møte i retten. De er alle preget av skam og skyld av det de har vært utsatt for, sier Hamre.

Den dagen ble jeg arbeidsledig. De sa at de ikke ønsket å ha med slike gutter som meg å gjøre.

Vitneforklaring i retten

Flere mistet jobben

Da rumenske myndigheter skulle identifisere mulige ofre for Vie, var det etterforskere for en spesialenhet som jobber med terrorisme og organisert kriminalitet som fikk i oppdrag å finne guttene.

I retten fortalte de rumenske guttene at politifolkene hadde gått svært lite diskré frem. Flere mistet jobbene sine etter at arbeidsgiverne fikk vite at de var involvert i en stor overgrepssak.

— Den dagen ble jeg arbeidsledig. De sa at de ikke ønsket å ha med slike gutter som meg å gjøre, forklarte et av vitnene.

Første dag i retten forklarte Vie at han hadde 500.000-600.000 kroner i formue. I løpet av rettssaken har Vie erkjent straffskyld for overgrep mot fire gutter som nå krever erstatning av ham.

— Vilkårene for at de kan kreve erstatning er til stede. Det er størrelsen på erstatningen som vil bli et spørsmål for retten, sier forsvarer Erik Mjell.

12 gutter krever erstatning

Bistandsadvokatene vil kreve erstatning på vegne av tolv gutter.

Eks-politimannen er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på totalt 18 gutter, men ikke alle kan etter lovverket kreve erstatning.

Mindreårige som var over den seksuelle lavalderen, men som er med i tiltalen fordi Vie angivelig skal ha betalt dem for seksuell omgang, har etter regelverket ikke anledning til å kreve oppreisningserstatning.

I tillegg er det to gutter politiet regner som ofre som ikke har fremmet krav om erstatning.

Publisert: