Kvinner dominerer vaksine-køen

Nesten dobbelt så mange kvinner som menn tar vaksinen mot svineinfluensa, viser nye tall fra Bergen.

Publisert:

I KØ FOR BESKYTTELSE: Vaksinekøene domineres av kvinner, ifølge en ny undersøkelse. Arkivfoto: Rune Sævig

Den svært tydelige kjønnsforkjellen går frem av en spørreundersøkelse som Sentio Research har gjort for Bergen kommune (PDF-fil).

18 prosent av mennene i Bergen har nå vaksinert seg, mens hele 34 prosent av kvinnene har gjort det samme.

— Kvinner er flinkere

Smittevernoverlege Øystein Søbstad er ikke overrasket.

— Vi har sett den samme tendensen før. Kvinner er mer påpasselige med å ta vare på egen helse. De er flinkere, rett og slett, sier han.

Dermed er det grunn til å tro at kvinner utgjør et klart flertall i vaksinekøene også andre steder i landet. En liten del av kjønnsforskjellen kan forklares med at gravide er blant gruppene som har fått tilbud om vaksine.

Tallene bekrefter en spørreundersøkelse som BT gjorde nylig. Den viste at frykten for svineinfluensa er mest utbredt blant kvinner.

Snart for alle

I løpet av neste uke vil Bergen kommune trolig åpne for vaksinering av alle som ønsker det. Datoen for «frislippet» skal avgjøres fredag.

Informasjonsdirektør Robert Rastad ber de prioriterte gruppene om å skynde seg å ta vaksinen.

— De bør benytte seg av tilbudet nå, slik at de slipper å stå i kø med alle andre, sier han.

Da bt.no besøkte vaksinesenteret på Brann Stadion onsdag ettermiddag, var det praktisk talt ikke kø, selv om kommunen samme dag åpnet for vaksinering av ungdomsskoleelever.

Halvveis til målet

Totalt er nå 26,5 prosent av bergenserne vaksinert. Det innebærer at nesten halvparten av de som ønsker vaksinen, har fått den.

Én av seks bergensere sier klart nei til vaksine, og like mange har ennå ikke bestemt seg, viser kommunens undersøkelse.

Undersøkelsen viser også at bergenserne stort sett er godt fornøyd med både organiseringen av vaksinene og kommunens informasjon.

Hele 96 prosent av bergenserne husker å ha mottatt informasjon om svineinfluensa.

— Dette tallet er vi svært fornøyd med. Til sammenligning var det 95 prosent som hadde hørt om Herman Friele, da han hadde vært ordfører i Bergen en god stund, sier Rastad.

Les også

Alle elever skal få vaksine

Les også

Syke studenter må ikke til legen

Les også

Klemming forbudt

Hvorfor er kvinner ivrigst etter å ta vaksinen? Si din mening i feltet under!

Publisert: