Volleyball-misjonæren

Ivar Bakken (60) har holdt sin beskyttende hånd over Bergens-volleyballen helt siden han kom til byen i 1969.

  • Magnar Taule
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

I 38 år, uten et eneste friår, har han holdt det gående i idretten han forelsket seg i en natt foran tv-en i 1964, med sendinger fra sommer-OL i Tokyo. Nå er den lavmælte sunnmøringen fra Spjelkavik nominert til ildsjelprisen for 2007.

— Høyst fortjent, mener Otto Hatlebakk, kretssekretær i Hordaland Volleyballkrets. Han har jobbet i kretsen i 25 år, og kan ikke få utdypet nok betydningen Bakken har hatt for fremveksten av volleyballen her vest.

Over hele spekteret

— Han elsker idretten, og det å arbeide med og for andre mennesker. Volleyball er livet for ham, svarer Hatlebakk.

Han beskriver Bakken som en ekte ildsjel, alltid parat med å hjelpe til.

— Han trener et av Norges beste lag, men på den ene fridagen sin tar han seg likevel ofte tid til å hjelpe oss med skole- og klubbesøk. Han er med over hele spekteret, enten det er for å kurse nye dommere, utdanne trenere eller kaste glans over en sommerleir på Radøy. Da er han rundt og misjonerer for sporten han er så glad i, forteller Hatlebakk.

Hordaland Volleyballkrets ble til i 1972. Da hadde Bakken alt vært i sving i noen år med å spille volleyball for Bergensstudentene (BSI). I begynnelsen gikk kampene utendørs, før den første innendørsserien kom i gang i 1970.

Har 22 NM-titler

— Jeg kom til Bergen i 1969, og gikk og tuslet på Nygårdshøyden for å gjøre meg kjent. Der traff jeg en kar hjemmefra. Han tok meg med på trening i BSI. Da var det gjort, forteller han som bærer tilnavnet Evighets-Bakken. For Ivar'n har utrolig nok aldri vært ute av volleyballen. De 28 siste årene har han vært trener for samme klubb! Til sammen har han vunnet 22 NM-titler med BSI, Ulriken og Nyborg.

Parallelt med at han trente Norges beste lag var han i perioder også landslagstrener. For damene på 80-tallet, og herrene på slutten av nittitallet.

Bladde opp selv

— Hans make finnes ikke. Han får folk til å yte sitt beste. Mest bemerkelsesverdig er det at han aldri har tatt seg betalt! Ikke en øre fra klubbene han har trent, forteller kretssekretæren. Han røper at Bakken en gang la ut 20.000 kroner av egen lomme så Nyborg kunne klare reisen til Tromsø for å spille kamp.

— Det var bare et lån, korrigerer Bakken, og minner om at han - iallfall i perioder - har fått kjøregodtgjørelse.

Da Nyborg ble seriemester i 2005 ga spillerne ham påskjønnelse i form av 12 kinobilletter, en fra hver. Mats Bentsen minnes at de kjempet hardt for å få ham på gullstol før han fikk gjemt seg i garderoben. Bakken er nemlig beskjeden av natur, og liker ikke å stikke seg frem.

Påfyll av energi

Han har aldri følt seg utbrent.

— Jeg er bevisst på å sette grenser, og ta fri innimellom, svarer han. Da tar han gjerne en tur til Sverige til kjæresten. Men det blir ikke så mye tid til å pleie kjærligheten som han kunne ønsket.

— Det blir jo i høytidene, i ferien og noen helger der det er spillefri, ler han.

I fjor høst fikk han stipend fra Hordaland Volleyballkrets for å dra til VM i Japan. En gang i året prøver han å dra utenlands for å søke ny inspirasjon fra turneringer eller mesterskap.

— Det gir meg påfyll av energi, og lærdom som jeg tar med tilbake på treningen i Nyborg, sier Bakken.

— Hvorfor volleyball?

— Ja, si det, svarer han.

— Kanskje utfordringen i det å få et lag til å fungere sammen i en idrett som krever mye. Du må ha kroppskontroll, spenst, hurtighet og styrke. Og så er det viktig å ha en taktisk plan, sier han.

Sammen i 16 år

Han fylte 60 år i januar, men godstolen er bare i bruk når han skal videoanalysere kampene. Dataingeniøren i Kreditorforeningen er nemlig en analyseekspert i Drillo-klassen. Han fører statistikk på hver eneste ballberøring, og etter hver kamp får spillerne utdelt hvert sitt hefte med all relevant statistikk.

— Han er et fenomen. Han er så systematisk, og gir så mye. Men krever bare at vi gjør vårt beste, sier Mats Bentsen (34). Han har spilt under Bakkens regime i 16 år, og er fortsatt med. I helgen er det alvor igjen: da spilles første kamp i semifinalen i seriesluttspillet, og på sidelinjen, der står bautasteinen Ivar Bakken. Som alltid.

HYLLES AV SINE EGNE: Her kastes Ivar Bakken høyt til værs av spillerne etter at Nyborg vant seriegullet i 2005. Bakken har vært trener for samme klubb i hele 28 år. Her skylder vi å gjøre oppmerksom på at Ulriken byttet navn til Nyborg i 1990. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ
ILDSJELEN: Ivar Bakken er beskjeden, og liker ikke å fremheve seg selv. Men merittlisten taler for seg selv, og dermed er han nominert til årets ildsjel 2007. ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN
Publisert
  1. Arna
BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Brann fortsetter med å leke seg. Dette er nok en herlig kamp av Brann.

  2. Dette gjer du om du trur du har korona

  3. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

  4. Båtbrann utenfor Herdla: – Det er delvis kontroll på brannen

  5. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

  6. 11-åring til legevakt etter trafikkuhell på Askøy