I den syvende himmel

Tallet syv har vært viktig for folk i tusenvis av år. I dag 07.07.07 er det mange par som gifter seg, men er det så lurt?

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Glem syv som lykketall og i lottorekken 18 er vinnertallet.


Skal du i bryllup i dag? Send oss brude— og bryllupsbilder - og bli med i trekningen av kule premier.

I følge Norsk Tipping er det nummer 18 som er blitt trukket ut flest ganger som hovedtall siden kulene begynte å rulle i 1986. Hele 267 ganger har tallet kommet på skjermen. Med sine 222 ganger havner nummer syv langt ned på listen. Til sammenligning har tallet seks vært trukket ut 244 ganger og tallet 32 hele 239 ganger.

Hvis du derimot fremdeles har syv som lykketall, har du god grunn til å glede deg over dagens dato. 7. juli 2007, eller 07.07.07, både ser og høres magisk ut.

De ekstra overtroiske kunne i dag også spe på med litt ekstra «lykke;» hva med for eksempel å ha vekkerklokken på 07:07...

Tallet syv nevnes i mange forbindelser, men hvorfor er det akkurat dette tallet som går igjen?

Tre eller syv?

— Syv er et viktig tall i mange kulturer. Sammen med tre er det et av de viktige primtallene, sier Asbjørn Aarseth, professor emeritus i litteratur ved Nordisk Institutt.

Han forteller at det er vanskelig å finne det eksakte opphavet til hvorfor disse tallene står så sterkt.

— Syvtallets magi går langt tilbake. Dette er noe som er overlevert fra generasjon til generasjon, fra før kristen tid, sier Aarset.

Yngve Nedrebø, sjef ved Statsarkivet i Bergen sier syvtallets viktige betydning er urgammel. Han ser ikke bort ifra at det er nettopp derfor Bergen for eksempel har syv fjell og ikke åtte.

— På Bergens segl i 1239 var forsiden et drageskip på bølger, på baksiden en borg med tre tårn på et tredelt fjell. Mens i 1444 er det en borg med ett tårn, og det tredelte fjellet er da erstattet av syv fjell, sier Nedrebø.

Det sies at Ludvig Holberg var den første til å kalle Bergens fjell «de syv fjell,» inspirert av Romas «syv høyder.»

Nedrebø er sikker på at det er dette som har fått bergenserne til å trykke navnet «de syv fjell.» til sitt bryst.

— Men på grunn av Bergens segl er jeg sikker på at man allerede i middelalderen brukte denne betegnelsen, legger han til.

Populær dato

Det som er sikkert er at i dag er en populær dag for å inngå giftermål. Mange vil gjerne ha tre syvtall på innbydelsen og for distrée ektemenn er datoen et funn. De mest populære kirkene har vært oppbestilt ett år i forveien, så for mange er nok dette en lykkedato.

Så får vi håpe at parene har valgt riktig, i følge Norsk Tipping skulle de ha holdt en knapp på 18. Men til syvende og sist kommer de nygifte uansett til å være i den syvende himmel.

Er det noe spesielt med 07.07.07? Har du opplevd noe mer eller mindre magisk? Snakk ut i feltet under!

Publisert: