Slik får du med deg det som skjer på 17. mai

Vil du være sikker på ikke å gå glipp av noe av det som skjer på 17. mai i Bergen i år, er bt.no stedet å være.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

I år som i fjor preges 17. mai av koronapandemien. Strenge smitteverntiltak gjør at svært få av de tradisjonelle aktivitetene i sentrum, på skoler og i bydeler kan arrangeres som vanlig.

Det blir likevel 17. mai, og 17. mai-komiteen har i år forsøkt å være kreative. Men mye av det som skal skje, vil ikke bli forhåndsannonsert.

På bt.no vil likevel journalistene våre dekke alt som rører seg.

Vi skal blant annet lage en direktesendt TV-sending fra klokken 10 til klokken 14. Sendingen vil være åpen for alle som vil få med seg årets nasjonaldag i Bergen.

I 2020 ble sunget i vinduer og på torg for å opprettholde avstand. I år må dette gjentas, med enda strengere smitteverntiltak enn i fjor.

Skal vise det som skjer

Dagen begynner med salutt fra Skansen klokken 07. Kranser skal legges ned – men i år vil det skje med få mennesker til stede.

Enn så lenge er det fortsatt lov for buekorps og musikkorps å marsjere i gatene, så sentrum vil i år – som alltid – preges av dette.

BT har tre lag ute, i tillegg til gjester i studio. To av lagene skal bevege seg rundt i byen for å fange opp det som skjer der.

I bydelene vil mindre kortesjer bevege seg rundt i angitte ruter. Dette foregår også på formiddagen, men nøyaktige tidspunkt vil ikke komiteen røpe her heller.

Bydelskortesjene består av veteranbiler, brannbiler og lastebiler med scener.

Klokken 12 skal det være felles synging av nasjonalsangen i hele landet.

I fjor var båtkortesjen på Byfjorden en stor suksess.

Parade på fjorden

På Byfjorden gjentas suksessen fra i fjor med båtkortesje.

BT har i år egen båt på fjorden og det tredje laget vårt skal følge kortesjen fra starten rundt klokken 10.30 mellom Bjorøy og Hilleren, til den avsluttes litt før klokken 14 utenfor Florvåg på Askøy.

I fjor deltok mer enn 700 fartøy på fjorden. I år skal paraden ledes av kystvaktskipet KV «Tor», og blant deltakerne som allerede har meldt sin ankomst er Norges største seilskip, Statsraad Lehmkuhl, som i år feirer at det er 100 år siden hun første gang seilte inn Byfjorden.

Mer enn 700 store og små båter deltok i 2020.

Vardetenning og fyrverkeri

Så mye mer ønsker ikke årets 17. mai-komité å røpe fra årets program, av hensyn til smittevernet.

Men det som er sikkert er at der det skjer noe, der skal BT være.

Har du tips eller innspill til oss, kan du sende det til tips@bt.no, eller via en av disse kanalene.

Dagen avsluttes ved vardetenning på byfjellene klokken 23, og fyrverkeri fra Vågen klokken 23.15.

Publisert: