Varsler skriver bok etter Monika-saken

I hemmelighet har etterforskeren som varslet om Monika skrevet bok. Han vil beskrive kampen for å få gjenopptatt saken.

Publisert Publisert

MOR OG DATTER: Kristina Sviglinskaja og datteren Monika på fisketur. Monika ble funnet død i hjemmet sitt på Sotra i november 2011. FOTO: PRIVAT

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I januar 2014 varslet drapsetterforskeren om det han anså som en rekke feil i etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).

Nå kommer varsleren med bok om sine opplevelser i Monika-saken, etter det BT vet. Det er første gang han forteller om sine opplevelser.

I salg fra helgen

Ifølge bokhandlerkjeden Tanum forventes boken i salg 14. februar, og er gitt ut av forlaget Vigmostad & Bjørke i Bergen.

Les også

- Har fått flere DNA-treff på Monika som er forenlige med siktede

Les også

Kripos forkastet politiets selvmordsteori - varslet aldri politiet i Bergen

Varsleren jobbet som drapsetterforsker i en annen sak da han leste seg opp på Monika-saken i romjulen 2013. Da hadde saken vært henlagt siden sommeren 2012.

Etterforskeren tok opp sine innvendinger i flere notater og møter, og varslet helt til topps til politimester Geir Gudmundsen. Han reagerte på en rekke ting, som at spor ikke hadde blitt fulgt opp og vitner ikke hadde blitt avhørt.

Saken ble likevel ikke gjenopptatt. Det skjedde først senere, etter press fra bistandsadvokaten til Monikas mor.

Etterforskeren var den som varslet bistandsadvokaten.

Ingen kommentar

Boken skal handle om hvordan varsleren gikk frem i saken, og hvordan han opplevde avslagene fra ledere i politiet. Det vil være beskrivelser fra møter og rapporter i boken.

Politiet sier de ikke kan kommentere noe nå.

— Vi kan ikke kommentere saken før torsdag. Det er ikke fordi vi ikke vil, men fordi ledelsen sitter opptatt i eksterne møter, sier Gry Halseth, informasjonsrådgiver i Hordaland politidistrikt til BA.

«Helt avgjørende»

Granskningsgruppen til Riksadvokaten har berømmet varsleren.

I deres rapport, lagt frem mandag, skriver de at «varslerens involvering ... har vist seg å bli helt avgjørende for at Monika-saken ble gjenopptatt».

Etterforskeren har siden skiftet jobb innad i hordalandspolitiet.

En 32 år gammel mann er siktet for å ha drept Monika. Han nekter straffskyld.

Publisert