Fana gymnas ofres, Garnes reddes

Flertall bak forslag om å legge ned Fana gymnas.

Publisert Publisert
  • Gerd Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag morgen ble politikerne på fylkeshuset møtte av hundrevis av elever fra de tre nedleggingstruede skolene i Bergen. Med plakater, megafon og ville kamprop prøvde de å få politikerne til å spare Fana gymnas, Garnes videregående skole og studiespesialiserende på Laksevåg videregående.

Saken om nedleggingen blir behandlet i to utvalg i dag, opplæringsutvalget og fylkesutvalget. Den endelige avgjørelsen kommer neste uke, i fylkestinget.

Det er jobbet heftig i kulissene, og torsdag morgen er det flertall bak forslaget om å legge ned Fana gymnas, men å spare Garnes videregående og studiespesialiserende på Laksevåg.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og SV har blitt enige. Disse fire partiene har flertall i både fylkesutvalget og fylkestinget. Så sant ingen i partiet snur innen neste uke, er det altså over for det 100 år gamle gymnaset i Fana.

  • Øyvind Rafto i «Raske Menn»: Mordet på Fana skoleteater
  • Kygo: – Synd om Fana gymnas legges ned

SV gikk med på å ofre Fana

Fylkesrådmannen sitt forslag gikk på å legge ned både Fana gymnas og Garnes videregående. Årsaken er overkapasitet av skoleplasser.

BT er kjent med at de styrende partiene Arbeiderpartiet, KrF og Senterpartiet prøvde å få flertall for dette onsdag kveld.

De manglet likevel støtte fra ett annet parti for å få flertall.

Onsdag kveld åpnet SV for å stemme for nedleggelse av Fana gymnas, dersom dette kunne spare Garnes og studiespesialiserende på Laksevåg.

Partiets representant Daniel Hextall sa det var vanskelig å komme frem til kompromisset, men at det var færreste alvorlige følger av å legge ned Fana gymnas.

— Da vil Fana stå uten tilbud om studiespesialiserende, men Nordahl Grieg er bare en bybanetur unna. Og i andre enden ligger Amalie Skram, sa han onsdag kveld.

— Ingen her ønsker å legge ned skoler, sier han.

I forslaget til Ap, Sp, KrF og SV heter det at bygget til Fana gymnas ikke skal selges. Dermed kan det brukes igjen, dersom det er behov for flere skoleplasser i fremtiden.

PROTESTERER: Elevene ved Garnes videregående hadde også møtte opp foran fylkeshuset torsdag morgen. Nå ser det ut til at skolen deres er reddet. Foto: Ørjan Deisz

Regnbueallianse vil redde begge skolene

Høyre, Frp, Venstre og Miljøpartiet De Grønne står samlet om å ikke ville legge ned noen av skolene. Det vil heller ikke Rødt.

Høyres forslag, som innebærer å redde både Garnes og Fana, gjør at fem skoler må da betale regningen.

  • På Bergen Katedralskole reduseres antallet studiespesialiserende plasser med 100.
  • For Fyllingsdalen og Olsvik blir reduksjonen på henholdsvis 90 og 80.
  • Årstad gjøres om til ren yrkesfaglig skole. 180 studiespesialiserende plasser fjernes.
  • På Tertnes blir det neste år 135 færre studiespesialiserende plasser.
    Med støtte fra Rødt fikk dette forslaget flertall i opplæringsutvalget. Dette betyr imidlertid lite fordi sammensetning i akkurat dette utvalget ikke er likt som i fylkestinget. Der har partiene ikke flertall.

Garnes-rektor er fornøyd

Rektor Aud Åsne Kvamme ved Garnes videregående skole er fornøyd med forslagene som kommer frem på møtet i opplæringsutvalget.

— Dette høres lovende ut. Ingen er imot at vi får fortsette, og det er jo helt strålende, sier hun.

Elevene er svært fornøyde.

— Vi føler oss ganske trygge nå. Vi føler det er forståelse for hva det betyr å ha en skole i Arna, sier Signe Bolstad (17).

Lærer ved Fana: -

Les også

Legger ned en av de beste

Elevene ved Fana gymnas er ikke så fornøyde, men de har ikke gitt opp ennå.

— Dette er veldig stressende. Men vi må bare gjøre alt vi kan, demonstrere og prøve å overtale politikerne, sier Marin Hansen (18).

De planlegger en ny demonstrasjon allerede i dag, før fylkesutvalgsmøtet klokken 12.

— Politikerne må bare se oss og forstå hva de gjør, sier Sophie Torsnes (16).

— Det er så frustrerende å høre på mye av det de sier. Det virker som om de bare ser på oss som tall i en bok, og ikke skjønner at de ødelegger hverdagen til mange, sier hun.

- Bryter løfter

På møtet har Arbeiderpartiet fått gjennomgå fra Høyre, som mener de bryter valgkampløfter når de ønsker å legge ned Fana gymnas.

— Representant Emil Gadolin sto selv på Fana gymnas 24. august og sa: "En stemme til Arbeiderpartiet er en stemme for å bevare Fana gymnas". Jeg lurer på hva som har endret seg når, siden partiet går inn for nedlegging, sier Dan Femoen (H).

Gadolin er leder for opplæringsutvalget, fra Arbeiderpartiet.

Publisert