Fana gymnas ofres, Garnes reddes

Flertall bak forslag om å legge ned Fana gymnas.

svp://102237

Torsdag morgen ble politikerne på fylkeshuset møtte av hundrevis av elever fra de tre nedleggingstruede skolene i Bergen. Med plakater, megafon og ville kamprop prøvde de å få politikerne til å spare Fana gymnas, Garnes videregående skole og studiespesialiserende på Laksevåg videregående.

Saken om nedleggingen blir behandlet i to utvalg i dag, opplæringsutvalget og fylkesutvalget. Den endelige avgjørelsen kommer neste uke, i fylkestinget.

Det er jobbet heftig i kulissene, og torsdag morgen er det flertall bak forslaget om å legge ned Fana gymnas, men å spare Garnes videregående og studiespesialiserende på Laksevåg.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og SV har blitt enige. Disse fire partiene har flertall i både fylkesutvalget og fylkestinget. Så sant ingen i partiet snur innen neste uke, er det altså over for det 100 år gamle gymnaset i Fana.

SV gikk med på å ofre Fana

Fylkesrådmannen sitt forslag gikk på å legge ned både Fana gymnas og Garnes videregående. Årsaken er overkapasitet av skoleplasser.

BT er kjent med at de styrende partiene Arbeiderpartiet, KrF og Senterpartiet prøvde å få flertall for dette onsdag kveld.

De manglet likevel støtte fra ett annet parti for å få flertall.

Onsdag kveld åpnet SV for å stemme for nedleggelse av Fana gymnas, dersom dette kunne spare Garnes og studiespesialiserende på Laksevåg.

Partiets representant Daniel Hextall sa det var vanskelig å komme frem til kompromisset, men at det var færreste alvorlige følger av å legge ned Fana gymnas.

— Da vil Fana stå uten tilbud om studiespesialiserende, men Nordahl Grieg er bare en bybanetur unna. Og i andre enden ligger Amalie Skram, sa han onsdag kveld.

— Ingen her ønsker å legge ned skoler, sier han.

I forslaget til Ap, Sp, KrF og SV heter det at bygget til Fana gymnas ikke skal selges. Dermed kan det brukes igjen, dersom det er behov for flere skoleplasser i fremtiden.

PROTESTERER: Elevene ved Garnes videregående hadde også møtte opp foran fylkeshuset torsdag morgen. Nå ser det ut til at skolen deres er reddet. Ørjan Deisz

Regnbueallianse vil redde begge skolene

Høyre, Frp, Venstre og Miljøpartiet De Grønne står samlet om å ikke ville legge ned noen av skolene. Det vil heller ikke Rødt.

Høyres forslag, som innebærer å redde både Garnes og Fana, gjør at fem skoler må da betale regningen.

  • På Bergen Katedralskole reduseres antallet studiespesialiserende plasser med 100.
  • For Fyllingsdalen og Olsvik blir reduksjonen på henholdsvis 90 og 80.
  • Årstad gjøres om til ren yrkesfaglig skole. 180 studiespesialiserende plasser fjernes.
  • På Tertnes blir det neste år 135 færre studiespesialiserende plasser.
    Med støtte fra Rødt fikk dette forslaget flertall i opplæringsutvalget. Dette betyr imidlertid lite fordi sammensetning i akkurat dette utvalget ikke er likt som i fylkestinget. Der har partiene ikke flertall.

Garnes-rektor er fornøyd

Rektor Aud Åsne Kvamme ved Garnes videregående skole er fornøyd med forslagene som kommer frem på møtet i opplæringsutvalget.

— Dette høres lovende ut. Ingen er imot at vi får fortsette, og det er jo helt strålende, sier hun.

Elevene er svært fornøyde.

— Vi føler oss ganske trygge nå. Vi føler det er forståelse for hva det betyr å ha en skole i Arna, sier Signe Bolstad (17).

Lærer ved Fana: -

Les også

Legger ned en av de beste

Elevene ved Fana gymnas er ikke så fornøyde, men de har ikke gitt opp ennå.

— Dette er veldig stressende. Men vi må bare gjøre alt vi kan, demonstrere og prøve å overtale politikerne, sier Marin Hansen (18).

De planlegger en ny demonstrasjon allerede i dag, før fylkesutvalgsmøtet klokken 12.

— Politikerne må bare se oss og forstå hva de gjør, sier Sophie Torsnes (16).

— Det er så frustrerende å høre på mye av det de sier. Det virker som om de bare ser på oss som tall i en bok, og ikke skjønner at de ødelegger hverdagen til mange, sier hun.

- Bryter løfter

På møtet har Arbeiderpartiet fått gjennomgå fra Høyre, som mener de bryter valgkampløfter når de ønsker å legge ned Fana gymnas.

— Representant Emil Gadolin sto selv på Fana gymnas 24. august og sa: "En stemme til Arbeiderpartiet er en stemme for å bevare Fana gymnas". Jeg lurer på hva som har endret seg når, siden partiet går inn for nedlegging, sier Dan Femoen (H).

Gadolin er leder for opplæringsutvalget, fra Arbeiderpartiet.

svp://102237