Jostein sa opp jobben og satset alt i Thailand

35-åringen fra Bergen vil erobre det thailandske eiendomsmarkedet med egenutviklet programvare.

Publisert Publisert

SATSER I THAILAND: IT-gründer Jostein Aksnes satser i Thailand. Han håper at «FindYourSpace» vil bli thailendernes førstevalg i søk etter eiendommer. Løsningene er inspirert av Finn.no. Foto: Paul S. Amundsen

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Aksnes er hjemme på en kort sommerferie i Bergen før han returnerer til Thailands hovedstad Bangkok. Han var tidligere utviklingssjef i det bergensbaserte teknologiselskapet Vizrt i Thailand, før han valgte å satse på egen hånd. Han har bodd i landet de siste seks årene.

Han håper at «FindYourSpace» vil bli thailendernes førstevalg i søk etter eiendommer. Løsningene er inspirert av «Finn».

— Blir det en kopi?

— Nei, det blir ingen kopi. Men vi er inspirert av søkeløsningene til «Finn», som pris og størrelse på eiendommer. Vår løsning mer kartbasert. Ved å legge inn ulike ønsker man har, vil kartet vise leiligheter og eiendommer i et bestemt område, sier Aksnes.

- Tungvinte løsninger

Ifølge Aksnes er mange av eiendomsportalene i Thailand tungvinte og utdaterte. Ofte ligger det gamle annonser ute som ikke blir fjernet når for eksempel en leilighet er leid ut. I februar i år ble en såkalt betaversjon, eller testversjon, lansert.

Ifølge den norskspråklige avisen Thailands Tidende, som først omtalte IT-gründeren, er han nå jakt etter nye investorer. Selskapet har fått inn litt penger via såkornfond tidligere. Nå håper han å hente inn nye investorer og 250.000 dollar.

— Vi skal bruke pengene på å utvikle et godt salgsteam, en markedsavdeling og en større utvikleravdeling.

Foreløpig gratis

Selskapet har også lansert en app for eiendomsmeglerne i Thailand.

— Via appen har de tilgang til eiendomsmassen på et blunk, og med et tastetrykk vet de hva de kan tilby kundene.

Selskapet har 5000 eiendommer i basen, og 27 eiendomsmeglere bruker løsningene. Foreløpig er alt gratis for å markedsføre selskapet. I januar neste år begynner selskapet å ta betalt for tjenestene.

— Vi begynner i Bangkok og beveger oss til andre deler av landet etter hvert, sier han.

Store kulturforskjeller

Aksnes som sto midti opptøyene i Thailand i fjor, er ikke redd for at ustabile politiske forhold skal ødelegge gründereventyret. Han er mer opptatt av å håndtere det rigide sosiale systemet som eksisterer i Thailand.

— Det er store kulturforskjeller. Thailenderne er opptatt av respekt for sjefer og kolleger som står over dem på den sosiale rangstigen. Det kan ofte være vanskelig å få i gang gode diskusjoner om tekniske spørsmål når ingen tør å si sjefen imot, sier Aksnes.

— Jeg forsøker å innprente i dem at det er lov å si sin mening. Men jeg har et stykke å gå ennå, sier han.

- Sørøst- Asia i vinden

Ifølge Aksnes er Sørøst-Asia en spennende region for gründere akkurat nå.

— Det er mange store investeringsselskaper her som ser etter selskaper å satse på. Dessuten ligger Thailand og andre land i regionen etter oss når det gjelder dagligdagse IT-løsninger om vi tar for gitt, sier Aksnes.

Publisert