Slange funnet i hage i Bergen

Jenny Dalseth var på vei ut på julehandel da hun oppdaget slangen i gresset på Gyldenpris.

Publisert Publisert

UVANLIG FUNN: – Jeg trodde det var en plastslange, sier Jenny Dalseth. I etterkant er hun sjeleglad for at silky terrieren Sico (8) ikke gikk først ut av huset. Foto: Ørjan Torheim

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er helt skjelven og fryser. Den lå i hagen, den lyste fint opp hvit og rød. Jeg trodde det var en plastslange. Jeg har aldri sett en hoggorm engang tidligere, sier Dalseth om skrekkopplevelsen.

Det var like over klokken 11 Dalseth fikk seg en uvanlig førjulsopplevelse. Hun var på vei på julehandel og skulle bare kaste noe boss først.

På vei tilbake fra bosspannet fikk hun øye på noe rødt og hvitt i bedet like ved siden av huset.

I GRESSET: Jenny Dalseth tok dette bildet av slangen mandag formiddag. Foto: Jenny Dalseth

– Jeg skulle til å ta den med hendene. Jeg var sikker på at det ikke kunne være en ordentlig, levende slange. Men så tenkte jeg heldigvis: «Nei, ta en stein først».

Da Dalseth hadde kastet steinen, ble det liv i bedet.

– Da begynte den å bevege seg, og tungen kom ut sånn «zzzz». Altså, det var ikke lyd av den, men ... Jeg tror jeg var opp på trappen i ett byks, forteller hun, stående like utenfor inngangsdøren til eneboligen i Frydenbølien.

Voktet slangen med kost

Hun ringte først svigerinnen sin, som bor like ved siden av. Så ringte hun politiet.

– Jeg måtte passe på den til politiet kom. Den strakte seg ut i sin fulle lengde, da sto jeg klar med kosten.

DENNE TYPEN: Remi Andersen viser frem en tilsvarende kvelerslange. Kornsnoken kan ifølge ham bli opptil to meter lang, men er ikke giftig. Foto: Ørjan Torheim

Før slangen strakte seg ut, var planen hennes å legge en stor blomsterpotte over den sammenkrøllede slangen.

– Nå sa folkene fra Akvariet at den ikke er giftig, men det visste jo ikke jeg. Jeg var bare nødt til å tøffe meg opp og stå der. Det siste jeg ville var å la den forsvinne; det ville vært det verste. Å vite at den fortsatt var der, uten å vite hvor.

Akvariet-folkene som kom for å hente slangen, sa til Jenny at den ikke kunne ha kommet seg langt, og at den derfor må ha bodd i nærheten.

Amerikansk slange

Politiet bekrefter at de fikk en telefon om slangen klokken 11.04. En patrulje ankom hagen i Frydenbølien like etter.

– Der de fant slangen, sammenkveilet i hagen. Den var hvit med rødbrune striper, ca. én meter lang, sier operasjonsleder Lars Geitle ved Vest politidistrikt.

Politiet tilkalte en slangeekspert fra Akvariet i Bergen, som hentet dyret.

FANGET: Her er slangen i Akvariets varetekt. Foto: Akvariet i Bergen

Eksperten mener slangen tilhører arten kornsnok. Den hører naturlig hjemme i USA, er ikke giftig, og dreper byttet sitt ved kvelning. Normalt tar den gnagere og andre smådyr.

Det er ikke tillatt å holde slike slanger i Norge, men trolig finnes det tusenvis av dem i norske hjem.

– Det er en av de vanligste «begynnerslangene», sier reptilansvarlig Remi Andersen på Akvariet.

Blir avlivet

Historien fikk dessverre en trist slutt for slangen: Den ble sendt rett til avlivning hos veterinær.

BT får opplyst at Akvariet har cirka syv tilsvarende slanger og ikke kan ta imot flere. Uansett var den så nedkjølt at den trolig ville dødd likevel.

– Dessverre er det slik at de fleste slike funn blir sendt til avliving. Denne hadde uansett ikke oddsene på sin side, så nedkjølt som den var. Den ville krevd flere uker med behandling, og det er ikke sikkert det ville reddet den, sier Andersen.

Eksperten sier alle slanger – og reptiler i det hele tatt – har vært forbudt å ha som kjæledyr i Norge siden slutten av 70-tallet.

Publisert