Ny forsvarer kan gi avhør

Den Lommemann-siktede 56-åringens skifte av forsvarer kan gi politiet avhøret de har ventet på i snart fire måneder.

  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

56-åringen samtykket i går til å sitte drøye fem uker i varetekt, til 9. juni. Han blir underlagt brev— og besøkskontroll også i denne fengslingsperioden.

Bergenseren har helt siden pågripelsen i januar nektet å forklare seg for politiet etter råd fra sin første forsvarer, advokat Tor Erling Staff.

Han har i realiteten heller ikke tatt stilling til siktelsen mot seg, men har i hvert fengslingsmøte nektet straffskyld «slik situasjonen er i dag».

Gjennomgår saken

Med ny forsvarer ser det imidlertid ut til at denne taktikken kan bli endret. Ifølge advokat Gunhild Lærum vil hun og 56-åringen i løpet av den nærmeste tiden bestemme om han skal la seg avhøre.

— Dette er et stort sakskompleks som jeg må gå gjennom sammen med ham før vi avgjør om det er aktuelt med avhør. Foreløpig har vi ikke snakket så mye om hva slags strategi vi skal velge, sier Lærum.

Siktelsen mot 56-åringen er den samme som ved forrige fengslingsmøte, og omfatter 26 overgrep eller forsøk på overgrep. Lærum vil ikke svare på om 56-åringen nå erkjenner skyld.

— Det har jeg ingen kommentar til på det nåværende tidspunkt. Jeg kommer tilbake til det i løpet av de nærmeste ukene, sier Lærum.

- Bestemt for lenge siden

Det var mandag advokat Tor Erling Staff fikk beskjed om at han ikke lenger var ønsket som forsvarer for 56-åringen. Staff ble oppnevnt like etter at 56-åringen ble pågrepet, og skapte store overskrifter da han gikk ut og kalte forholdene bergenseren er siktet for «peanuts» og «uskyldig tukling».

Staff ønsker ikke å kommentere årsaken til forsvarerbyttet. Ifølge VG Nett kom beskjeden om at 56-åringen ville bytte advokat kort tid etter at han hadde besøk av familiemedlemmer i fengselet.

— Dette har ingenting med det besøket å gjøre. Avgjørelsen ble tatt lenge før det, sier 56-åringens sønn til BT.

BT kjenner også til at politiet har opplevd det som vanskelig å forholde seg til Staff i Lommemann-saken. Den nye forsvareren vil ikke si noe om hvorfor Staff ble vraket.

Håper på avhør

Politiadvokat Jorid Kile Berg vil ikke svare på om politiet er fornøyd med forsvarerbyttet, men legger ikke skjul på at hun håper det kan virke inn på den siktedes innstilling til å la seg avhøre.

— Vi har hele tiden ønsket å få ham i tale, det er viktig for etterforskningen at vi får høre hans forklaring. Så får vi se hva som skjer med nå, sier Kile Berg.

Etterforskerne arbeider fortsatt med å gjennomføre avhør og fotokonfrontasjoner med ofre i saken.

Tor Erling Staff har protestert på måten politiet innhentet bilde av 56-åringen til bruk i fotokonfrontasjonene. Ifølge Staff troppet politiet opp på mannens celle med et brev fra siktedes datter, før de tok ham med til fotografering uten å informere ham om hans rett til å si nei.

Også den nye forsvareren er kritisk til måten bildet er innhentet på.

— Hennes holdning på det punktet endrer ingenting for vår del, sier Kile Berg.

Publisert:
MØTTES I RETTEN: Politiadvokat Jorid Kile Berg hilser på den Lommemann-siktede 56-åringens nye forsvarer Gunhild Lærum og hennes kollega, advokat Gard Lier før fengslingsmøtet i Follo tingrett. Lærum ble oppnevnt som forsvarer for 56-åringen mandag.