Gjestene inkluderer alle stortingsrepresentantene og statsrådene, og med vertskapet var det 200 til bords på Slottet torsdag kveld. Også kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var til stede under årets arrangement, så vel som kongens søster, prinsesse Astrid fru Ferner.

Kongens tale før maten er blant de faste innslagene, og i år åpnet kong Harald med henvisninger til valgkampen:

– Veien til Stortinget kan åpenbart være både krevende og uforutsigbar. Det fortelles om en statsråd i en tidligere regjering som en gang sto nedenfor den store trappen inne i stortingsbygningen og så på et lite barn som strevde og krøp oppover trappetrinnene. Da utbrøt statsråden tørt: «Å, det er nok mange av dem der oppe som har krøpet både lengre og tyngre for å komme dit!»

Lokale råvarer

Middagen for stortingsrepresentanter og statsråder har vært en årlig tradisjon siden 1906, med unntak av krigsårene og perioder der Slottet har vært under oppussing. Middagen serveres etter talen klokken 20.00, og første rett i år var en smak av Bygdø Kongsgård, grønnsaker fra kongeparets egen hage. I sin tale poengterte kongen at valget av ingredienser er bevisst:

– I tråd med oppfordringen om å tenke globalt og handle lokalt, er vi også her på Slottet opptatt av miljø. Vi serverer helst mat basert på råvarer fra småskalaprodusenter fra hele landet, sa kongen.

På neste tallerken får de folkevalgte bakt brosme med luftig smørsaus med sildekaviar. Til hovedrett kommer høstens goder på bordet: Elg fra Sikkilsdalen, med pølse, jordskokkrem, byggryn og traktkantarell. Desserten er laget av plommer fra Bygdø Kongsgård.

Hektisk hverdag

I talen var det en ydmyk konge som uttrykte takknemlighet for at forholdet mellom de kongelige og politikerne er langt, langt bedre enn da det parlamentariske systemet ble innført for 125 år siden. Han påpekte videre at den hektiske hverdagen krever mye når «multitasking» er mantra og informasjonsstrømmen enorm.

— «Multitasking» er vår tids mantra. Mange ender opp som digitale sjonglører som hele tiden må rekke over flere oppgaver på samme tid. Til og med i Stortingssalen kunne det vel hende at noen fant anledning til å sjekke e-post, twittre litt eller sende en melding mens debattene pågår, sa kongen.

Kongen reflekterte også over barn og egne barnebarns hverdag:

– Jeg gleder meg til å få ta del i opplevelsene til hele flokken av barnebarn når de går inn i den spennende nye verden som skolen representerer. Det gleder meg at det er politisk enighet om at vi må satse på en god skole og gode arbeidsforhold for lærerne.

Nordkoreansk

Mot slutten av talen rapporterte kong Harald om tingenes tilstand i kongefamilien.

– Vår kommunikasjonsstab er blitt utvidet. Sist vinter presenterte vi våre samiske nettsider, og i løpet av året vil vi ha ferdig våre nye nettsider for barn, sa kongen, som deretter la til:

– Det hindrer likevel ikke at vi mottar kritikk fra tid til annen, som da en av hovedstadens kulturaviser [Dagbladet] her i sommer mente at «Informasjonen fra Slottet er skrumpet inn til bulletenger med innhold som nærmer seg nordkoreansk nivå.»

Deretter avsluttet kongen med noen linjer av Olav Duun, før han utbrakte kveldens første skål.

LEDET DAMENE: Kronprins Haakon kom sammen med sin kone kronprinsesse Mette-Marit, og sin tante prinsesse Astrid fru Ferner.
Solum, Stian Lysberg
FERSK: Audun Lysbakken kom til Slottet som barne -og likestillingsminister for første gang.
Solum, Stian Lysberg