Damer over tretti dulter mest

Kvinner fra 30 år og oppover kolliderer betydelig oftere enn jevngamle menn, og er dårligere til å lukeparkere. Men fortsatt er unge gutter de dårligste sjåførene.

Publisert Publisert
  • Pål Engesæter
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

— Kvinner fra 30 år og oppover har flere skader enn menn i tilsvarende alder. Til kvinners forsvar skal det sies at skadene de står for i gjennomsnitt er mindre enn mennenes, opplyser ansvarlig for prising av bilforsikring i If skadeforsikring, Ola Roll, til Bergens Tidende.

Unge jenter dyktige

Til gjengjeld mener han at unge jenter kjører bedre enn gutter.

— Jenter trenger ikke vise at de er verdensmestre for hver kilometer de kjører. Derfor har unge jenter bare halve forsikringspremien av det unge gutter har, forklarer Ola Roll.

Dokumentasjonen fra If skadeforsikring viser at en gutt på 18 år har seks ganger større ulykkesrisiko enn normalrisikoen. Deretter peker risikokurven bratt nedover. Når gutten er blitt en mann på 24-25 år, har han litt under det dobbelte av normalrisiko. En 18 år gammel kvinne har om lag to og en halv gang større ulykkesrisiko enn normalen.

Modne damer sliter

— Det jevner seg raskt ut. I 23- og 24-årsalderen er menn og kvinner like gode, eller like dårlige, om en vil. Slik holder det seg til alderen 28-30 år. Kvinner fra 30 år og oppover har i gjennomsnitt litt mer enn tre prosent flere skader enn menn på samme alder, sier Ola Roll.

Men kvinnenes skader koster mindre enn mennenes. Derfor kan en ifølge Roll si at de kjører mer behersket.

En typisk kvinnekollisjon er sammenstøt med hageporter eller gjerder.

Tallene viser til totaltall for forsikringskader på bil, i all hovedsak knyttet til bilkjøring. Tallene er korrigert for kjørelengde. If forsikrer om lag 40 prosent av privatbilene i Norge. Det er ingen grunn til å tro at deres tall skiller seg fra resten av markedet.

Eldre bedre enn ryktet

Eldre sjåfører er ikke så farlige i trafikken som mange tror. Skadestatistikken holder seg jevn, men gjør en liten knekk oppover ved fylte 75 år.

— Vi kan ikke ut fra våre data avskrive problemene med eldre bilførere, men eldreproblemet er kraftig overdrevet. Det virker som om eldre har betydelig innsikt i sin egen situasjon i trafikken. De kjører lite under ugunstige forhold for dem, for eksempel i mørket, forklarer Roll.

Kan ikke lukeparkere

En mulig forklaring på hvorfor flere kvinner kolliderer med garasjeporter, gjerder og hageporter kan være at de har dårligere romforståelse enn menn.

I romforståelsestester, der en skal finne frem i labyrinter, har menn vist seg overlegne.

I boken «Hvorfor menn ikke kan lytte og kvinner ikke kan lese kart» refereres en engelsk undersøkelse av lukeparkering. Bare 23 prosent av kvinnene klarte å lukeparkere ved første forsøk, mot 71 prosent av mennene.

Forfatterne påstår at dersom du ser på bilene som står lukeparkert i en gate, vil du kunne se hvilke som er parkert av kvinner og hvilke som er parkert av menn.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kvinners stedsans øker under menstruasjon

  2. Røsket løs hele bensinpumpen

  3. Rygget på eldre kvinne

  4. 72 førerkort tatt på Sotra

  5. Her skjer trafikkulykkene i Hordaland

  6. Skulle parkera - bulka fem bilar

DULTET BORTI: Kvinner over tretti år har en tendens til å kollidere oftere med gjerder og garasjeporter enn menn på samme alder. <p/>Illustrasjon: SVEN TVEIT