Nytt tyveri på graven: - Det er fryktelig

Hvem stjeler fra graven til familien Andersen?

Hilde Samuelsen Andersen sammen med datteren Henriette Andersen. FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

I romjulen forsvant kransene fra graven til Tore og Ruth Andersen på Møllendal i Bergen. Igjen.

Hilde Samuelsen Andersen er fortvilet.

— Det er minst tredje gangen det skjer siden svigerfar døde for fem år siden og svigermor for tre år siden, sier Andersen.

Gerd fikk sjokk da hun gravla sønnen:

Les også

- De utnytter folk som er nedfor

«Går inn på oss»

Ruth Andersens ønske før hun døde var at graven like ved Møllendalsveien skulle holdes fint.

— Denne gangen følte jeg at det har gått for langt. Dette går inn på oss. Jeg kan ikke uttrykke fra jeg føler. Det er fryktelig, sier hun.Familien besøkte graven på julaften. Andersen beskriver det som en flott ettermiddag med kranser, friske blomster og lykter som skinte mot dem.

Da de kom tilbake søndag, fikk de en ubehagelig overraskelse.

FØR OG ETTER: På julaften - fødselsdagen til Tore Andersen - var graven pyntet etter alle kunstens regler (til venstre). Tre dager senere var det meste. - Vi måtte kjøpe noen nye blomster før det andre bildet ble tatt, sier Hilde Samuelsen Andersen. PRIVAT

— Alt var fjernet. Det lå fire kranser der. Vi hadde stukket det nedi med pinner. Jeg tenkte først: Har det blåst bort? Men lysene sto jo på samme sted, så det må være tyveri, sier Andersen.Tidligere har også lykter forsvunnet.

BT skrev i vår om hjort som beiter på gravplasser. Andersen avviser den tanken og viser til at nabogravene var urørt.

Som oftest spiser hjorten selve blomsterknoppene, mens stilkene får stå igjen. Meldingene har også kommet fra andre steder enn Møllendal.

Nytt tilbud i Bergen?

Les også

De nye gravene koster en brøkdel av prisen

Fire steder skiller seg ut

Det er 27 gravplasser i Bergen. Møllendal er blant stedene med flest tyverimeldinger, sammen med Øvsttun, Solheim og Loddefjord, ifølge Inghild Hareide Hansen i Bergen kirkelige fellesråd (BKF).

Gravstedet til familien Andersen er synlig fra veien, men du må over et gjerde for å komme dit.

Flere firmaer tilbyr gravstell, men Hansen sier at det er lite sannsynlig at noen av dem har gjort en feil.

— Det er veldig leit og uverdig når det som er ment å være minne om kjære ikke får stå i fred, sier gravplassjefen.

— Det er vanskelig å få tak i motivet, men folk har referert at de har sett sine blomster på andre graver. Det kan være noen som i ytterste nød har valgt det alternativet. Eller noen som ønsker å selge videre. Det kan være aktuelt med gravlykter, sier hun.

— Vi hører mer om slike saker enn før, sier Hareide og understreker at de ikke har mulighet til å følge opp sakene.

Temaet er ikke nevnt i vedtektene til BKF, mens andre forvaltningssteder, som Ringsaker, har presisert at de ikke har «ansvar for gravminner og dekorgjenstander som blir skadet eller ødelagt ved naturhendinger, hærverk eller tyveri».

Ugress omringet morens gravstøtte:

Les også

- Det så ikke ut. Jeg ble sint.

Tatt på fersken

Et søk på internett viser at tyveri fra gravplasser er et problem over hele Norge og har vært det i flere år. I USA ble det en stor sak i april i fjor da politiet i Ontaria i Ohio satte opp kamera ved en barnegrav etter gjentatt plyndring.

De fikk bilder av en kvinne som tok et kosedyr. Videoen ble delt over 5000 ganger og nådde riksmediene.

— Vi mottok telefoner fra New York, California, Florida og Canada og Hawaii og tilsynelatende alle steder imellom. Takket være alle delinger og publisitet, ble hun identifisert etter en dag og skal i retten snart, skrev politiet på sin Facebook-side.