Prøver ut nye hurtigtester for korona

Fra nese til koronasvar på 15 minutter? Det kan bli resultatet etter legevaktens utprøving av nye hurtigtester.

Suong Vo tar prøver av Emma Nøtterøy Rygg på legevakten. Foto: Tor Høvik

 • Anders Haga
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er 206 dager gammel Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet. -> Gå til livesenteret

Suong Vo strekker ut bomullspinnen som like før befant seg godt oppe i nesen til Camilla Nøtterøy Rygg (21).

– Prøve. Rygg.

Inne i det hvite testteltet til Bergen legevakt tar Marta Hildegun Mjeldheim nok en sprut med Antibac på hendene, og finner frem enda et par engangshansker før hun tar imot prøven.

Med vante bevegelser tar hun pinnen opp i reagensrøret og snurrer den rundt i væsken før røret lukkes og gjøres klar for å sendes til Haukeland for analyse. Så langt er alt rutine for Mjeldheim. Men denne mandags ettermiddagen dukker det opp enda en prøve fra nesen til Rygg. Denne til hurtigtestmaskinen på bakrommet.

Marta Hildegun Mjeldheim tar imot prøver. Foto: Tor Høvik

Kjapp test

Studenten Rygg har meldt seg frivillig til å ta en ekstra koronatest i forbindelse med den nye hurtigtesten som prøves ut på legevakten. Denne skal gi svar på 15 minutter.

– Det er veldig greit at man får vite det raskere, slik at man unngår at folk bryter karantenen mens man venter på svar, sier Rygg.

Hun går på Høgskulen på Vestlandet og har fått beskjed om at hun er definert som nærkontakt til en på skolen som er smittet. Hvem det er, vet hun ikke. Men Rygg er satt i karantene sammen med resten av klassen på grunnskolelærerlinjen.

– Jeg føler meg fin og har ingen symptomer. Men det er greit å få testet seg før karantenetiden går ut.

Samarbeider med andre

De nye hurtigtestene som er under utprøving på legevakten er et samarbeid mellom Bergen kommune og Noklus (Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser).

I dag finnes det allerede hurtigversjoner av såkalte «antistofftester». Disse kan gi deg svar på om du har hatt korona og derfor utviklet antistoffer mot viruset.

Det som testes nå er «antigentester» som påviser selve viruset. Dersom disse fungerer, kan de muligens erstatte de kostbare og tidkrevende laboratorieanalysene.

– Samfunnsnytten av mindre karantenetid vil være veldig stor, sier helsebyråd Beate Husa (KrF), som har tatt turen til legevakten for å se nærmere på testen.

Flere forskjellige tester tas nå. Noen går til Haukeland mens andre analyseres på legevakten. Foto: Tor Høvik

Negativ test

Prøven til Rygg er den tiende i forsøksprosjektet mandag. Forsknings- og utviklingsrådgiver Mjeldheim på legevakten tar med seg Ryggs prøve og en rekke andre inn i bygningen sammen med kollega Vo.

Én enslig dråpe dryppes ned på testbrikken, som så dyttes inn i det lille apparatet, ikke så veldig mye større enn en betalingsterminal. Så følger de instruksjonen og venter i underkant av et kvarter. Mot slutten telles det ned.

−10, 9, 8, begynner en spent helsebyråd.

Syv sekunder senere lyser svaret fra skjermen: «Negativ». Om det var Ryggs eller en annens, vet vi ikke.

Alle hurtigtestene måles opp mot laboratorietestene for å sjekke at resultatene samsvarer med de ordinære testene.

Skal teste hundre prøver

Kravet fra Noklus er at de skal teste 100 positive prøver av totalt 500. For å finne så mange positive prøver, må deltakerne som er med være registrert som nærkontakter.

– Vi spør alle som har vært nærkontakter om de vil være med, og så har vi et informasjonsskriv om prosjektet. I tillegg registrerer vi svar på spørsmål som «når var du i kontakt med en smittet?», «hvilke symptomer har du?» og «når oppsto de?», forteller Mjeldheim.

De neste tre-fire ukene skal utprøvingen foregå både i Bergen og i Göteborg. Så vil man konkludere om resultatene og brukervennligheten tilsier at dette er noe som kan gjøres i fullskala.

Fylle konsertsalene

– Kan du få raskere avklart om du er smittet, vil dette ha en stor samfunnsgevinst. Både når det gjelder mindre karantenetid og mindre tid brukt på å analysere prøvene, sier Mjeldheim.

Husa tror slike tester kan revolusjonere koronahverdagen. Hun har selv hørt fra kulturaktører som håper hurtigtester for eksempel kan bidra til at man kan fylle konsertsalene igjen.

– Det er ikke vanskelig å forstå at de synes dette er veldig interessant, sier byråden.

Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Karantene
 4. Sporing
 5. Bergen kommune
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fant jente på over­våking. Det var med på å felle Tesla-eieren.

Målt to ganger til 221 km/t. Fradømmes førerretten for fire år.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Ti meldinger om russebråk, men politiet skryter

 2. Nå er de bakerst i vaksinekøen

 3. – Jeg sa vi kom til å la Hamas betale svært dyrt. Det gjør vi nå.

 4. Han var brannmann og fikk kreft. Nå nektes han erstatning som andre kolleger har fått.

 5. Liv-Monica kunne knapt fatte det. Alt var klappet og klart. Så forsvant forloveden.

 6. Kvinne (18) påkjørt etter russefest – fraktet til sykehus