I gode og onde dager

I Kalfarhuset er innsatte, eks-kriminelle og pårørende på søndagssamling skuddårsaften, da Annette forteller hvor høyt hun elsker kjæresten Fred Ove. Så legger hun seg ned på kne og spør «Vil du gifte deg med meg?»

Publisert Publisert

HILDE HEIAN

— SELVFØLGELIG, svarer Fred Ove Kahrs. Han har tårer i øynene. Annette Elvedahl (21) og Fred Ove kysser hverandre. De betrakter gullringene med inskripsjonen «for alltid» gravert utenpå ringene.

I den røde finstuen i Kalfarhuset er det mange blanke øyne og varme smil. På ettervernssenteret, med målsetting om å hindre tilbakefall av kriminalitet eller rus, vet de at det ikke er noen selvfølge at det skulle bli en happy ending for Annette og Fred Ove.

FOR EN TING ER å presentere den nye kjæresten for din mor. Men når kjæresten din er den samme jævelungen som en gang stjal bilen hennes og en annen gang brøt seg inn i bilverkstedet til din stefar, vel, da blir svigermor skeptisk. Det er ikke til å unngå.

Første gang de møttes var Annette seks år og Fred Ove ni. Han var bestekompis med storebroren hennes da de vokste opp i samme boligfelt på Sotra. Noen år senere flyttet begge familiene da foreldrene til Fred Ove ble skilt og Annettes stefar døde.

- ETTER SKILSMISSEN til foreldrene mine, flippet jeg ut. Jeg pleier å si at jeg er et barnevernsprodukt. Fra jeg var fjorten år til jeg var sytten, bodde jeg i ni forskjellige ungdomshjem. Ikke engang gadd noen i barnevernet spørre meg hva jeg ville. Det gikk noen år før jeg skjønte at det var opp til meg. Jeg begynte å forstå da jeg sluttet å være så sint, forteller Fred Ove.

I mange år har han holdt hemmelig at han ble utsatt for seksuelle overgrep da han var barn. Helt frem til nå har Fred Ove syntes at det har vært vanskelig å fortelle foreldrene sine og den nærmeste familien om overgrepene som de ikke har visst noe om. De siste årene har han fått hjelp hos psykolog til å bearbeide de vonde opplevelsene.

I dag fyller han 25 år. For tiden soner han sin femte dom i fengsel. Sist gang ble han dømt for oppbevaring av narkotika. Tidligere dommer handler om biltyveri og vold.

I NOVEMBER slipper Fred Ove ut fra fengselet der han har vært en gjenganger siden han var 18 år. Nå har han bestemt seg for at han aldri mer skal bak murene.

— Jeg har fått nye verdier i livet. Jeg har forstått hvor viktig forholdet til familien min er. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal rote meg borti noe som helst. Jeg vil ha tillit fra familien og tore å gå med hevet hode, sier Fred Ove.

Det er tre år siden han og Annette forelsket seg i hverandre. Tre måneder senere fridde han. De kjøpte et gammelt hus som de ville pusse opp.

SOMMEREN 2002 skulle Annette og Fred Ove gifte seg. Bryllupsinvitasjonene var sendt ut. Festlokale og bryllupsreise bestilt. Depositum på brudekjolen og findress betalt. Farmoren til Annette hadde fylt fryseren med selskapsmat.

Det var da, to måneder før bryllupet, Fred Ove ble arrestert for å ha oppbevart narkotika. Samme dag som han ble pågrepet, ble også Annette tatt inn til politiavhør.

- DET VERSTE ØYEBLIKKET var da jeg den natten passerte glattcellen der hun lå og sov. Først da skjønte jeg hva jeg hadde gjort. Under politiavhøret etterpå klarte jeg ikke å si noe, jeg var helt knust.

Annette var uten jobb da kjæresten havnet i fengsel. Huset hun bodde i var ikke isolert, hadde ikke dusj og var bare utstyrt med snurredass.

Annette var mørkeredd og regningene fortsatte å komme. Tre uker etter at Fred Ove ble arrestert, hadde Annette skaffet seg en 80 prosent stilling i en helsekostbutikk. Om kveldene jobbet hun ekstra som Tupperware-selger og hun fikk seg også jobb som julehjelp på et hotell.

- JEG ER STOLT av meg selv som klarte å betale alle regningene, men jeg hadde ikke penger til mat. I stedet spiste jeg hos mamma, søsteren til Fred Ove og moren hans. Før jul det året fikk jeg psykiske problemer, jeg måtte være så sterk hele tiden. Jeg kunne ikke gi opp for da ville vi ha mistet huset. Jeg følte at alle så på meg. Det var så mange venner som ikke taklet at Fred Ove røyk inn i fengselet, jeg orket ikke høre på folk som snakket dritt om ham om og om igjen.

— I en periode bodde jeg hos søsteren hans og hos svigermor, jeg er veldig glad i den familien. Min familie var så skuffet, forteller Annette.

I september fikk hun solgt huset, nå leier hun en liten leilighet. Hun jobber både som servitør, butikkhjelp og har beholdt ekstrajobben som Tupperware-selger. Selv synes Annette det er luksus at hun har råd til å handle i matbutikker igjen.

DA FRED OVE havnet i fengsel, bestemte Annette seg for å bryte forlovelsen. Hun ville ikke at han skulle ta det for gitt at hun fremdeles ville gifte seg med ham. I høst var Annette og Fred Ove med på et tre dagers samlivskurs i Kalfarhuset sammen med andre innsatte og deres kjærester. Denne familierådgivningen mener Annette og Fred Ove reddet forholdet deres.

Annette synes livet er blitt bedre etter at Fred Ove i november fikk komme på åpen soning på Ulvsnesøy.

- TIDLIGERE HADDE vi en time i uken sammen på et stygt besøksrom. Det var grådig rart, et ekkelt rom, det var som å komme til en tannlegetime. På Ulvsnesøy er alt annerledes. Jeg har syv timer sammen med Fred Ove både lørdag og søndag. Hvis jeg er sliten, gjør det ingenting om jeg legger meg nedpå og tar en blund.

Når Fred Ove er ferdig med soningen, har han og Annette planer om å flytte til hennes farmor i Lofoten. Han har lyst til å bli fisker.

- FARMOR GLEDER SEG , hun har tenkt å ta Fred Ove med på gammeldans og korøvelser. Vi blir mer og mer sikre på at dette er det rette for oss. Det er vanskelig å omstille hele livet her i Bergen. I Lofoten kan vi starte på nytt sammen, og vi kommer til å vente litt med å gifte oss. Fred Ove har det største hjertet i hele verden, ingen er mer glad i meg. Han har aldri løyet for meg, sier Annette.

På samlinger i Kalfarhuset hver tredje søndag har hun mulighet til å treffe Fred Ove i lag med andre mennesker. Kalfarhuset, som er en privat stiftelse, hører inn under kirkens sosialtjeneste. Annenhver torsdag er Annette og Fred Ove med i en sanggruppe her, to ganger i måneden har de sangtimer sammen.

— Jeg begynte å gå her alene også, liker meg kjempegodt. Jeg elsker å synge og føler en tilhørighet her. Ingen dømmer noen, her er ingen verre eller bedre enn andre, konstaterer Annette.

LYKKØNSKNINGENE er mange denne søndagen i Kalfarhuset. Prest Ragnar Tesdal som er den nye daglige lederen for ettervernssenteret i byens beste strøk, setter seg like godt til pianoet og spiller Mendelssohns brudemarsj. Tidligere har Ragnar, konen og miljøarbeider Kristin Voll Tesdal og nestleder May Bente Matre sunget Joe Cocker-klassikeren «Up where we belong». Det er en kveld for sterke følelser. På et kontor i underetasjen venter familien til Fred Ove og Annette for å gratulere dem med dagen. De er der alle sammen.

FOR ALLTID: Annette Elvedahl og Fred Ove Kahrs har valgt hverandre for andre gang.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. For 131 år siden var det et luksushotell. Et samboerpar på jobbjakt har lagt store planer.

  2. Lange køer da «alle» skulle hjem samtidig etter pinsen

  3. – Vi har et stort problem. Han sier han har drept moren sin og trenger hjelp til å fjerne henne.

  4. Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

  5. Derfor synker smittetallet selv om samfunnet åpner igjen

  6. George Floyd døde av kvelning