Flyene går, men store forsinkelser

Flytrafikken ble satt i gang igjen klokken 6.30 i morges. Men det blir store forsinkelser utover dagen. Fra Flesland er det særlig fly fra og til Gardermoen og Kjevik som er forsinket. På Gardermoen var 30 avganger innstilt i morgentimene.

<b>FULL STOPP:</b> Flyselskapene stoppet innsjekkingen umiddelbart da de fikk vite om streiken, og innsjekkingshallen ble raskt fylt opp med utålmodige passasjerer. BÅRD ANDERSEN

  • Paal Kvamme
  • Pålsengesæter

Flykaoset fra i går fortsetter i morgentimene i dag.

— Vi har en del innstillinger og store forsinkelser. Når det gjelder flyene til og fra Oslo og Kjevik er det meste i det blå, sier Siri Haldar i SAS til bt.no.

Flyplassen på Gardermoen var kaotisk i morgentimene tirsdag. I innsjekkingshallen var det smekkfullt klokka 6. Mange lå og sov der de hadde funnet en plass til det, andre sto i lange køer for å få booket om billettene eller få informasjon om hva de skulle gjøre. På informasjonsskjermene lyste det «kansellert» bak svært mange avganger. De flyene som ikke var innstilt, var opptil flere timer forsinket.

Innstillinger

— Den første timen på morgenen har det tatt av åtte fly. Trafikken går med omtrent 20 prosents kapasitet av det normale. Vi pleier å ha rundt 60 bevegelser i timen på denne tiden av døgnet, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn til NTB.

Ifølge Kobro var 30 avganger innstilt tidlig tirsdag morgen, og det vil sannsynligvis bli enda flere utover dagen.

Informasjonssjefen oppfordrer likevel folk som skal fly til å møte opp på flyplassen. I tillegg må de holde kontakt med flyselskapet.

Presset situasjon

Også på Torp utenfor Sandefjord og på Kjevik i Kristiansand var det store forsinkelser og flere innstilte avganger tirsdag morgen, opplyser informasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Flykaoset startet mandag etter at flygelederne i Røyken fikk beskjed om at Avinor gikk inn for å legge nye Kontrollsentral Sør til Sola i Rogaland og ikke til Røyken. Flygelederne følte seg da ikke mentalt opplagte til å gjøre jobben sin og la ned arbeidet. Tillitsvalgt for flygelederne i Røyken, Bendik Heggelund, vet ikke når alle flygelederne vil være tilbake på jobb.

— Det er vanskelig å si. Vi har en del mennesker som er borte på grunn av sykdom og en del mennesker som har reservert seg fra jobben med trafikk på grunn av at de synes det har blitt litt mye press og mye styr i det siste, sier han til NRK.

— Dette handler om enkeltindivider som må si seg villig til å jobbe med flytrafikk i en ganske presset situasjon. Det er opp til hver enkelt, legger han til.

Her får du oppdatert informasjon om tirsdagens flyavganger:

SAS: tlf 55 11 43 00

Avinor: tlf. 55 99 81 55