«Narko-motstander» tatt med 12 kilo cannabis

Narkotatt 21-åring satt i flere møter med politiet og diskuterte trygg russefeiring.

Publisert Publisert

SAMARBEID: Elevinspektør Stig Hammersland (til v.) på Sandsli videregående skole har i flere år samarbeidet med politiet og andre aktører om trygg russefeiring. Nå sitter to av de andre deltakerne i samarbeidsgruppen i varetekt, siktet for narkotikalovbrudd. Elevinspektøren har hatt flere møter med politistasjonssjef Morten Ørn (til h.) denne uken. Foto: Roar Christiansen

  • Rune Christophersen
  • Gerhard Flaaten
  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

De siste årene har 21-åringen samarbeidet med flere aktører om russefeiringen i Hordaland. Blant andre Hordaland politidistrikt, fylkeskommunen, skoleledere, og Trygg Trafikk deltar i gruppen, som har møter flere ganger i året.

— Målet er å skape en trygg og god russefeiring. Vi snakker blant annet om alkoholbruk og seksuelle overgrep, og om at det er nulltoleranse for narkotikabruk, sier rådgiver Heidi Follevåg i Hordaland fylkeskommune.

Fire i gruppen ble tatt

To av deltakerne i gruppen er varetektsfengslet, siktet for å ha forsynt russ i bergensområdet med stoff. Også to andre medlemmer ble pågrepet av politiet under storaksjonen mot narkobruk blant skoleelever denne uken. De ble senere løslatt.

De to i varetekt har en stor kontaktflate i kraft av sine posisjoner i russemiljøet. Bakgrunnen for opprullingen var at politiet fikk tips om navngitte personer som solgte narkotika til avgangselever.

Av de pågrepne er 21-åringen den som har deltatt lengst i samarbeidsgruppen. Ifølge møtereferater BT har fått tilgang til, har han deltatt på minst fem møter de siste årene, der også politiet har vært til stede.

Det siste møtet ble holdt 27. januar i år. Da var 21-åringen fraværende. Årsaken var at han satt varetektsfengslet, siktet for grov narkotikakriminalitet.

To uker tidligere ble han stoppet av politiet med over tolv kilo cannabis i bagasjerommet.

- Et svik

— Dersom han er skyldig, er det et svik. Ikke mot oss som sitter i samarbeidsgruppen, men mot russen, sier en av deltakerne.

Politioverbetjent Jørn Solsvik, leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt, sier det slik:

— Hvis det er korrekt at vedkommende sitter i denne gruppen, så vil samarbeidet med ham opphøre. Politiet kan ikke sitte i et forebyggende råd med en som er siktet i en så alvorlig straffesak.

Les også

Vil legalisere hasj

— Svært urovekkende

Elevinspektør Stig Hammersland ved Sandsli videregående skole har sittet i samarbeidsgruppen i flere år, og deltatt på møter med de to som er fengslet. Han sier han ikke har fått bekreftet fra politiet at to av medlemmene sitter i varetekt.

— Det vil være svært urovekkende om noen som er med i gruppen er innblandet i denne saken. Alle vi skal være forbilder for russen, og sørge for en trygg og god russefeiring, sier han.

Nå planlegger gruppen – der altså fire av medlemmene er blitt pågrepet i narkoaksjonen – et møte om situasjonen som har oppstått.

— Når det har vært en narkotikaaksjon som involverer avgangselever, så er det klart at det blir uro blant dem. Da kommer det mange spørsmål til hovedrussestyret, og vi trenger å orientere hverandre, sier rådgiver Heidi Follevåg i Hordaland fylkeskommune.

Les også

Ble tilbudt stoff under avhør

Hun beskriver samarbeidet som fruktbart.

— Det er en veldig fin gruppe. Når det gjelder rusbruk blant russen, så har det vært en positiv utvikling. Tidligere var det en del elever som måtte pumpes fordi de var overstadig beruset. De siste tre-fire årene har det ikke vært noen tilfeller av dette hos legevakten, sier hun.

Får gode skussmål

Politifolkene som deltar i samarbeidet, ønsker ikke å kommentere pågripelsene.

Les også

«Narkorazziaen ved Bergens bedrestilte skoler bør bidra til å knuse en myte eller to»

BT har snakket med flere som har samarbeidet med 21-åringen om russearrangementer. Alle gir ham gode skussmål. Bergenseren var blant annet sentral i å arrangere en russeinnvielse for 2500 russ med et budsjett på 800.000 kroner. Senere har han blant annet jobbet som dørvakt.

— Han var hardtarbeidende, dyktig og stilte opp. Han jobbet blant annet mye med russeinnvielsen, som han gjennomførte på en glimrende måte. Han er verdens hyggeligste gutt, sier én.

Tatt i Vaksdal

Mannen satt ifølge politiet bak rattet i en bil full av cannabis da han ble pågrepet i midten av januar i år. To menn og en kvinne i begynnelsen av 20-årene skal ha kjørt to følgebiler under transporten av stoffet fra Oslo mot Bergen.

Sent om kvelden kom følget til Vaksdal, der politiet slo til. I bagasjerommet på 21-åringens bil fant spanerne over ni kilo marihuana og tre kilo hasj.

Politiet mener deler av partiet skulle distribueres blant russ i bergensområdet. Alle fire som skal ha vært med på transporten, sitter nå fengslet.

— Det er en alvorlig sak, særlig fordi dette har foregått blant avgangselever, og fordi deler av omsetningen og bruken av narkotika har skjedd i skoletiden, sier politioverbetjent Solsvik.

21-åringens forsvarer, advokat Fredrik Verling, vil ikke kommentere saken.

Om lag 40 skoleelever ble pågrepet under opprullingen i bergensskolene denne uken. De fleste ble tatt for å ha brukt stoff selv, og slapp med påtaleunnlatelse.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Jeg kommer aldri til å nærme meg hasj igjen

  2. Skoleoppgaven deres utløste narkoaksjonen

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN