Har gjort cruise-avhør i departementet

To ansatte i Næringsdepartementet har avgitt vitneforklaring i «Viking Star»-saken. Politiet har også innhentet en rekke dokumenter.

Publisert Publisert

INNBLANDET: Monica Mælands departement må forklare seg for politiet om deres involvering i den såkalte cruise-saken. Det sentrale punktet politiet etterforsker er hvordan og hvorfor departementet endret regelverket, slik at Torstein Hagens cruiseskip kunne seile under norsk flagg. Foto: Paul S. Amundsen (Arkiv)

Kommunikasjonssjef Trond Viken i departementet bekrefter at politiet har bedt om, og fått innsyn i, relevante dokumenter i saken.

På spørsmål om statsråd Monica Mæland (H) har vært i møter med, eller forklart seg for politiet, svarer han avkreftende.

— Har noen andre i departementet vært i møter eller forklart seg for politiet?

— To ansatte i departementet har avgitt vitneforklaring, svarer Viken.

Et sentralt punkt i siktelsen mot tidligere ordfører Trude Drevland (H), er hennes rolle i arbeidet med å endre regelverket slik at Torstein Hagens skip kunne registreres i NIS (Norsk internasjonalt skipsregister). Det er statsråd Mælands departementet som er ansvarlig for dette regelverket.

Les også:

Les også

Hva er problemet med at en ordfører får et cruise?

Dermed kunne skipet «Viking Star» seile under norsk flagg, med Bergen i hekken. Hagen selv har tidligere uttalt at dette ville være god markedsføring for rederiet.

Gunstig behandling

I etterkant av privatflyreisen til Venezia i fjor sommer, som Hagen spanderte på Drevland for å få henne med på sjøsettingen av skipet, sendte rederen en e-post til ordføreren.

Les også:

Les også

Torstein Hagen siktet i cruise-saken

Her ba han henne bruke sine kontakter for å få til en regelendring.

«Jeg håper jo at hvis det kommer fra deg ville spørsmålet få den aller gunstigste behandling», skrev Hagen.

Deretter foreslo Hagens advokat, Øystein Meland, at ordføreren skulle gå direkte på politisk ledelse i departementet. Der sitter Drevlands gamle partikollega fra bypolitikken, tidligere byrådsleder Monica Mæland, som statsråd. Det gjorde Drevland. Resultatet ble at regelverket ble endret, slik reder Hagen ønsket seg.

Les også:

Les også

Tause om gjestelista frå jomfruturen

Engasjerte seg

I forhold til Drevlands rolle har politiet to spørsmål de må komme til bunns i:

Hvilke gaver har Trude Drevland mottatt fra rederiet?

Hvordan har hun arbeidet politisk for å hjelpe rederiet?

Deretter må påtalemyndigheten ta stilling til om det finnes en kobling mellom gavene og innsatsen for rederen, og hvorvidt Drevland dermed har brutt korrupsjonslovgivningen.

Les også:

Les også

Slik skal de unngå nye «cruise»-saker

BT har tidligere dokumentert at Drevland engasjerte seg tydelig overfor sin partikollega, næringsminister Monica Mæland, for å få endret regelverket slik at «Viking Star» kunne seile under norsk flagg.

Eks-ordføreren har selv uttalt at hun hadde en betydelig rolle i å få på plass endringen. Drevland har vist til at innsatsen var til beste for Bergen som skipsfartsby, og at det var en del av hennes jobb som ordfører å fremme byens næringsinteresser.

Vil ikke kommentere

7. oktober sendte Nærings— og fiskeridepartementet over en rekke dokumenter til politiet. Disse omhandler saksbehandlingen i forkant av forskriftsendringen som gjorde det mulig for «Viking Star» å få norsk flagg.

Politiadvokat Hedvig Moe Øren, som leder etterforskningen, ønsker ikke å kommentere hva som konkret blir gjort, hvem de har avhørt eller hvem politiet har tenkt å avhøre.

— Saken er fortsatt prioritert hos oss, sier Øren.

Les også:

Les også

John Christian Eldens cruisetur kan stanse Drevland-oppdrag

Da BT spør departementet om de har fått signaler om at flere hos dem vil bli kalt inn til avhør, henviser kommunikasjonssjef Viken til politiet. Senere kommer han tilbake med følgende presisering:

— For ordens skyld: Det er heller ikke signalisert at det er aktuelt å snakke med statsråden.

BT har bedt departementet om en kommentar fra statsråden, uten å få svar.

Publisert