• Vi tar dag for dag, sier kjæresten Madelen (18).

For drøyt ett år siden var Peter Myhre (19) en helt alminnelig ungdom. Han var med venner, dro på trening, spilte dataspill og hørte på musikk. Han gledet seg til russetid, og drømte om å bli politi.

Men i desember 2013 begynte han å slite med synet. Bokstavene ga ikke lenger mening, og hverdagslige ting som for eksempel å spille Playstation ble en utfordring for ungdommen. Mamma Tone Myhre ble bekymret og bestilte raskt en MR.

Kort tid etterpå kom beskjeden som snudde familiens verden på hodet; Peter hadde uhelbredelig kreft i hjernen.

Sykehus på Lanzarote

Til tross for diagnosen, klarte Peter lenge å leve relativt normalt. Han deltok på sosiale arrangementer og reiste ofte på besøk til broren i Oslo.

I desember 2014 fikk han også kjæreste.

— Peter var veldig klar over at sykdommen kunne være et hinder for å få seg kjæreste, men så var han så heldig og traff Madelen, fortelle Rudi André Dahle (28), Peters storebror.

SJELDEN KREFTFORM: Ifølge overlege ved nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus, Anette Storstein, er Peter Myhre (19) rammet av en sjelden kreftform.
Roar Christiansen

På ferietur i februar fikk Peter et epileptisk anfall og ble innlagt på sykehus på Lanzarote. Møtet mellom Peter og BT ble avtalt før anfallet, og i utgangspunktet var det meningen at Peter selv skulle la seg intervjue. Hendelsen på Lanzarote gjorde det imidlertid vanskelig for Peter å snakke og huske. Derfor er det storebror Rudi og stefar Jarle Ersland som deler Peters historie med BT i dag.

— Etter nyttår har hukommelse og motorikk blitt dårligere, men Peter ønsker mer fokus på kreftforskning. Derfor er det viktig for han å stå frem, sier Rudi.

- Utrolig snill og ærlig

Peters kjæreste, Madelen Hansen Tungesvik, sier hun måtte tenke seg litt ekstra om før hun innledet forholdet med Peter.

— Det kan være trist og vanskelig, men stort sett går det bra. Uansett hva som skjer, ønsker jeg å gjøre tiden sammen med Peter best mulig, sier hun.

— Hva gjorde at du falt for Peter?

— Først og fremst er han utrolig snill og ærlig. Han har en kjempeflott personlighet. Også skader det ikke at han er så flott å se på, sier hun og ler.

Stefar Jarle legger til at Peter lyser opp når kjæresten er rundt han.

— Han blir en helt annen, det er fantastisk å se, sier han.

Krafttak mot kreft

I mai er Peter russ.

— Han har gledet seg lenge til russetiden, og skal etter planen delta på russtreffet, forteller Jarle.

Peter håper denne historien kan bidra til å rette fokus mot russens landsdekkende innsamlingsaksjons «krafttak mot kreft» den 8. mars.

— Vi trenger mer forskning i Norge, og håper folk kan avse noen ekstra kroner til bøssebærerne denne dagen, sier Rudi.

Karen Anna Kleppe er lokal leder for aksjonen ved Kvinnherad videregående skole. Hun forteller at nesten alle russ i kommunen har meldt seg som bøssebærer.

— Det er jo litt spesielt for oss, siden vi har Peter i vår krets. Vi ønsker å vise at vi bryr oss og vil hjelpe han, sier Kleppe.

STØTTEAPPARAT: Mamma Tone Myhre har vært sykemeldt under sønnens sykdomsforløp. Storebror Rudi Myhre har tatt velferdspermisjon for å få mer tid sammen med broren.
Roar Christiansen

Uhelbredelig tumor

Anette Storstein er overlege ved nevrologisk avdeling på Haukeland, og en av dem som har behandlet Peter.

— Peter har en tumor som kan sammenlignes med en blekksprut. Den er spredt utover hjernen, noe som gjør den svært vanskelig å fjerne, sier hun.

Storstein legger til at behandlingen handler mest om å holde svulsten under kontroll.

Peters familie har brukt mye tid på å finne en behandling som kan gjøre han frisk.

— Det må forskes mer på sykdommen, legger Rudi til.

- Kaotisk

«Kaotisk» er ordet Rudi bruker for å beskrive hvordan beskjeden om Peters sykdom var å motta.

— Du går inn i en boble, og det er ikke mye annet som betyr noe, legger stefaren til.

Også kjæresten erkjenner at sykdommen kan være tung og vanskelig å akseptere.

Peters mamma har vært sykemeldt under sønnens sykdomsforløp. Storebror Rudi har sammen med sin samboer og deres felles datter, tatt seks måneders velferdspermisjon for å få mer tid sammen med Peter. Siden behandlingen foregår på Haukeland, 2,5 timer unna Kvinnherad hvor de bor, går det mye tid til reising. Familien legger imidlertid til at de er svært fornøyde med behandlingen de har fått.

— Haukeland har vært fantastisk, vi er utrolig takknemlige, sier Rudi avslutningsvis.