— Som helhet var det en tale som sto til bestått. Men den var ikke veldig inspirerende. Hun tok ingen risiko og det hele virket litt flinkt, sier professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen.

Han understreker at Solbergs tale verken var bedre eller dårligere enn forgjengernes. Likevel etterlyser han litt mer engasjement i talen.'— Statsministerens nyttårstale er en vanskelig sjanger. Det har lett for å bli en smørbrødliste over ting de vil nevne. Selv om Solberg holdt en litt kortere tale enn vanlig, og hadde var innom færre tema, savner jeg et samlende grep som fanger hele talen, sier Kjeldsen.

Roser kongen

Han viser til Kong Haralds nyttårstale kvelden før, der kongen sammenlignet grunnloven som fundamentet for nasjonen Norge, med kjærligheten som fundament i menneskelivet.

— «Kjærligheten er et sted å feste blikket. Og Grunnloven er et sted å stå» sa kong Harald. Det er to setninger som man husker, og som binder sammen talen. Jeg tror ikke det er mange som vil huske noen setninger fra Solbergs tale.

Kjeldsen mener talen bød på få overraskelser.

— Det mest overraskende var kanskje at hun sto under hele talen.

GIR DOM: Professor i retorikk, Jens Elmelund Kjeldsen, fulgte med på talen for BT.

Det synes jeg var et fint grep. Hun så rett inn i kameraet og fremførte talen på en profesjonell måte, sier han.

Merket ikke regjeringsskiftet

— Da hun begynte med å snakke om psykisk helse, tenkte jeg at det samlende grepet skulle være å snakke om hvordan mennesker forholder seg til hverandre. Men så gikk hun over til litt annet, skole og utdanning, grunnlovsjubileet og nordmenn i utlandet. Hun fremførte ingen store visjoner for landet, og snakket heller ikke mye om konkrete, personlige erfaringer. Det meste av talen holdt seg på et mellomnivå, sier Kjeldsen.

— Kunne du merke på talen at det har vært et regjeringsskifte, etter åtte år med Stoltenberg?

— Nei, det synes jeg ikke. Det kan være noen politiske detaljer, men for folk flest tror jeg dette var en tale som kunne blitt fremført av andre partiledere også, uten at noen ville stusset. Jeg synes ikke det er et problem i seg selv, for en nyttårstale skal være samlende. Men jeg synes Solberg kunne bydd på mer av seg selv.

Venstre savnet klima

— Det er all grunn til å gi ros til statsministeren for å løfte psykisk helse og skole i sin nyttårstale. Det er avgjørende at vi satser på kunnskap og lærere og at vi får gjort noe med de som sliter og lever i utenforskap. Det var ingenting i denne nyttårstalen som det går an å være uenig i, sier nestleder i Venstre Ola Elvestuen.

Likevel er han kritisk - på grunn av noe som ikke ble nevnt.

— Vi merker oss spesielt at statsministeren heller ikke denne gangen benytter anledningen til å adressere vår generasjons største oppgave - å løse klimakrisen. I likhet med H og FrP-regjeringens plattform og budsjettforslag er klimapolitikk fullstendig fraværende. Venstre kommer til å bruke vår posisjon i Stortinget til å sørge for at vi får en klimapolitikk som gir konkrete resultater og lavere klimautslipp, sier Elvestuen.

Lesernes dom

Her er noen av kommentarene fra bt.nos lesere fra Facebook:

Talen var bare helt fantastisk, stolt av å være fra Bergen, den beste Nyttårstalen fra en norsk statsminister jeg har hørt noensinne... (Arvid Helle)

Jeg er absolutt ingen høyrekvinne, men må medgi at vår statsminister fremstår som trygg og dyktig i jobben sin. Talen var overraskende raus og inkluderende. Klar, direkte og ujålete. (Britt Alis Birkeland)

Lei av å høre at lærerne må bli bedre ! Ved å kritisere lærernes kompetanse til enhver tid er politikerne sannsynligvis en av hovedårsakene til at læreryrket har mistet status. (Pernhild Langvik Ihlebæk)

Koselig prat fra Erna. Men dessverre ikke noe substans over det. For lite konkret. (Solfrid Lorentzen)

nei uff, flat og uten substans - repetisjon av det som har vært sagt alltid og lite favnende av det brede lag av folket og menneskenes liv, forsoning, gjensidighet og trygghet i arbeidsliv for folk flest - psykisk helse og mattelærere kan kanskje glede seg noe - men innen disse temaer klarer ingen politiker å imøtekomme som de lover... kjedelig tale i tillegg og uten varme.... (Esther-Maria Strandberg)

Varm, inkluderende og flott tale! Erna fremstår med trygghet , selvinnsikt og stil! (Karen Tveitevåg)

Hva synes du om talen? Si din mening her.