- Jeg har egentlig bakt så lenge jeg kan huske. Det er kjempegøy! Men sånn ordentlig begynte jeg den sommeren jeg fylte 15 år, altså for tre år siden, sier Thea Olsen Bolstad (18).

Nå står hun med et stort smil hjemme på kjøkkenet til mamma og pappa, der hun har samlet en gjeng venner til felles bakeglede.

- Jeg har det egentlig veldig travelt. Går på Nordahl Grieg vgs. og er russ av året. Skolen har førsteprioritet, hele uken gjennom. Ja, for selv om jeg elsker å bake og med tiden ønsker å kunne leve av hobbyen min, så er en god utdanning viktig. Derfor kommer bakingen og bloggingen først som en god nummer to, etter skolearbeidet. Å bake og blogge bruker jeg helgene til, sier hun mens hun finner frem konditorfarger, topping og strøssel til en haug ferdigbakte sjokoladecupcakes.

Fem millioner sidevisninger

Da Theas bakegnist først var tent, var der ingenting som kunne stoppe den iherdige tenåringen. Med tilgang til foreldrenes store kjøkken, i tillegg til et godt kamera, satte hun som femtenåring i gang med å bake, samtidig som hun utviklet bakebloggen mylittlekitchen.no. Der la hun ut oppskrifter, fremgangsmåter og trinn-for-trinn-fotografier — i tillegg til små historier og smarte baketips.

På de tre årene er bloggen hennes blitt kjempepopulær både blant unge og gamle, med hittil rundt fem millioner side-visninger. Og nylig vant hun Årets Matblogg under Vixen Blog Awards 2014.

- Det var bare helt uvirkelig. Men kjempegøy, sier hun og viser stolt frem det lille glass-trofeet - som har fått hedersplass på hyllen over komfyren.

Med rosa topping-bart

Thea baker altså rett og slett fordi hun synes det er gøy, det er hennes måte å slappe av på i en stressende studiehverdag. Og hun er ikke alene. Interessen for baking har blusset opp blant unge jenter og gutter, og sosial baking eller vennebaking er noe som samler ungdom over hele landet rundt bakebollen.

- Mmm, disse var megagode, sier Alexander Torsvik etter å ha forsynt seg med to ferdig- pyntede cupcakes. Med rosa topping under nesen som resultat.

- He he, rosa bart er nå bare sjarmerende, det, repliserer Sofie Thornhill og ler godt.

Vennebaking populært

I august i år kommer Thea med sin aller første kakebok, «Theas Little Kitchen», der hun har viet et helt kapittel til temaet venne-baking. Så i dag står det vesle knippet venner på kjøkkenet hjemme hos Thea for å hjelpe henne med å pønske ut og prøve fristende nye oppskrifter til boken.

- Jeg ønsker virkelig å kunne inspirere flere til å legge festen til kjøkkenet. I dag har jeg vennebaking her hjemme, med hovedvekt på cupcakes og rosekaker. Mens i morgen er det tid for søskenbaking med lillesøster Amalie (15) og Christian (snart 12). Da skal vi lage brownies, sier Thea fornøyd.

Men hvem i all verden spiser alle kakene du lager?

- He he, jeg fôrer de rundt meg, familie og venner og sånt. Der er for eksempel alltid minst én rosekake på bordet når familien har fest, sier Thea, mens hun fisker frem mobiltelefonen.

- Tid for å «instagramme», sier hun til resten av bakegjengen. Som ikke lar seg be to ganger.

Klikk, klikk, klikk. Og vips var de ferdigpyntede cupkakene foreviget og sendt ut som en forlokkende smaksprøve til alle i hele verden.