— Går virkelig flyet vårt?

Sidsel Humberset og datteren Mari Harberg triller koffertene bekymret frem til Norwegian-skranken. Avgangshallen på Flesland er uvanlig tom. Det er nesten stille.

Da BT forteller familien at streiken er avsluttet, bryter moren Sidsel ut i et lite gledesrop.

— Hysj, sier datteren.

De to skulle fly via London, og fryktet at hele ferien til Marokko skulle gå i vasken. På søndag kjøpte de ekstra billetter gjennom et annet flyselskap, for å være sikre på den sikre siden.

— Det kostet, ja. Men nå er vi bare glade for at vi skal på ferie og at streiken er avblåst, sier Humberset.

Ingen lønnsøkning

Den 11 dager lange streiken tok slutt tirsdag kveld klokken 19.30. Da kunngjorde Norwegian og fagforeningene at de var kommet til enighet.

Selskapet har oppnådd fleksibilitet og innsparinger som gjør driften konkurransedyktig, ifølge Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Blant annet slår avtalen fast at pilotene ikke får noen lønnsøkning i 2015.

Fagforeningene uttaler på sin side at de har vunnet frem på jobbsikkerhet.

— Vi har oppnådd en klar binding til morselskapet Norwegian Air Shuttle i form av juridiske og økonomiske garantier, sa Halvor Vatnar, leder i Norwegian Pilot Union.

- Pilotene har tapt

Jussprofessor Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo gikk imidlertid raskt ut og kalte seieren for «vrøvl».

Woxholth trakk frem at pilotenes opprinnelige krav hadde vært ansettelse i morselskapet, men at de isteden hadde fått en jobbgaranti.

«Å høre at dette er «juridisk» forpliktende, er tomt vrøvl. Er krybben tom, hjelper ikke jussen det spøtt. Pilotene fikk ikke noe mer enn det selskapet tilbød for mange dager side,» skrev Woxholth på Facebook, før han trakk en knusende konklusjon.

«I realiteten er dette et totalhavari for pilotene og PARAT,» avsluttet han.

TOMT: Da streiken ble avblåst var det ikke mange passasjerer å finne i avgangshallen på Flesland.
HÅKON BLOCK VAGLE

Førsteamanuensis Espen Andersen ved BI beskrev avtalen som en utsettelse på tre år.— Så kommer neste tariffavtale. Da er andelen av Norwegians virksomhet som er knyttet til Skandinavia og Norge mye mindre enn i dag, og flygernes forhandlingsmakt veldig mye mindre, sa Andersen til NTB.

Flyr på onsdag

Under gårsdagens pressekonferanse anslo Norwegian-sjef Bjørn Kjos at flytrafikken ville begynne å gå som normalt i løpet av onsdag ettermiddag.

— Det vil skje gradvis, men sent på onsdag ettermiddag bør alt gå tilnærmet som vanlig, sa Kjos og beklaget situasjonen.

Til sammen har streiken rammet 200.000 passasjerer, ettersom nesten alle innenriksavganger i Skandinavia er blitt innstilt.

70 flygere gikk ut i streik lørdag 28. februar. Onsdag 4. mars ble streiken trappet opp til å omfatte samtlige 650 flygere.

— Selskapet er påført store økonomiske kostnader. Det har vært en meget krevende periode både for våre passasjerer og for våre mange medarbeidere, sa Kjos.