«Dømmekraften har ikke vært som den skulle»

En preget Trude Drevland kom med nye opplysninger om sin rolle rundt skipsdåpen i går. Reder Torstein Hagen inviterte henne med på et luksuscruise hun til slutt takket nei til.

Publisert Publisert

Varm klem: Ordfører Trude Drevland får en trøstende klem av helsebyråd Hilde Onarheim etter pressekonferansen i Bergen rådhus mandag. Foto: Tor Høvik

Den sykemeldte Høyre-ordføreren hadde invitert både gruppelederne for alle partiene i bystyret og pressen til rådhusets toppetasje mandag ettermiddag.

- I dag skal jeg være personlig. Mye mer personlig enn jeg egentlig er komfortabel med. Jeg liker det ikke, men jeg må, leste en tydelig preget ordfører fra et medbrakt manus. Hun forklarte hvordan flere år under stort press, der ektemannen Odd Drevland til slutt ble idømt en lang fengselsstraff, førte til at både dømmekraft og hukommelse sviktet.

I redegjørelsen kom hun kom med flere opplysninger som tidligere ikke har vært kjent:

Både sønnen og datteren var med på minicruiset fra Bergen til Oslo etter skipsdåpen på Vågen, i tillegg til Drevland og hennes ektemann. Det var hun selv som tok initiativet til deltakelsen.

- Som gudmor ble jeg bedt om å komme med innspill til hvem som eventuelt kunne være med på jomfruturen. Jeg sendte aldri invitasjoner selv, men jeg foreslo gjester, sa Drevland.

- Aldeles feil

Drevland hadde fått tilbud om å bli med «Viking Star» på cruise på et senere tidspunkt.

- Jeg overveide å gjøre dette, nærmere bestemt kommende høst med en venninne, for da ville jo mannen min sone. Men jeg innså imidlertid at det ville bli aldeles feil. Jeg sa fra meg dette av eget initiativ, og jeg understreker: Før alt skriveriet, sa Drevland.

BT har i flere omganger bedt om å få innsyn i denne korrespondansen. Bergen kommune kunne heller ikke i går levere ut dokumentasjonen. Det har tidligere blitt kjent at Drevlands brev— og e-post-utveksling knyttet til skipsdåpen aldri ble journalført i kommunen.

Forklarte seg uriktig

Ordføreren vedgikk at hun har gitt feil informasjon på flere punkter de siste ukene:

Privatflyet som hentet henne, sønnen og havnedirektøren på Flesland før sjøsettingen i Venezia var ikke i Norge for å hente rederslektninger, slik Drevland skrev på sin Facebook-side.

Hun opplyste først at hun og sønnen hadde hatt bare en overnatting på luksushotellet i Venezia, mens det i realiteten var to.

Hun fortalte ikke til BA at også sønnen hadde vært med på reisen til Venezia, da de spurte henne om turen.

- Men jeg vil poengtere at jeg forsøkte å svare etter beste evne, sa ordføreren.

Før ordføreren kom så langt i sin redegjørelse, hadde hun for første gang fortalt i detalj om hvordan de siste månedene og årene har vært - helt siden ektemannen Odd Drevland ble siktet for underslag og dokumentfalsk. Han ble i mai dømt til to år og ti måneders fengsel.

Drevland forklarte at presset til slutt ble altfor stort. Det endte med at det mentale stresset gikk ut over langtidshukommelsen, noe Drevland sa hennes lege har bekreftet.

- I en lang periode av de siste tre og et halvt årene har jeg kjent på følelser som svik, sinne og sorg. Svik fordi jeg aldri trodde at min ektemann gjennom 33 år kunne sette oss i en slik situasjon. Sinne fordi jeg ikke i min fjerneste fantasi kunne forestille meg at livet kunne ta en slik vending: En mann på Nav, som knapt våget seg ut i gatene en lang periode. At det skulle oppstå en alvorlig usikkerhet rundt eksistens generelt. I det hele tatt - at jeg skulle bli dratt inn i dette, det så jeg aldri komme. Sorg, fordi tapet var så stort. Fordi alt ble snudd opp ned, og fordi jeg måtte sette meg ned og erkjenne at ingenting ville bli som før, sa ordføreren.

Ventet på konsekvensene

Da alle spørsmålene om hennes rolle i reder Torstein Hagens cruisedåp på Vågen 17. mai kom opp, var dommen i ankesaken mot Odd Drevland rett rundt hjørnet.

- I flere år jeg sittet og ventet på hva som skulle bli konsekvensene av saken som har rullet og gått. Da dommen kom i slutten av mai, trodde jeg mye var bearbeidet. Men så ble det på mange måter bare rullet opp igjen, sa Drevland. Hun slo fast at Drevland er og blir hennes ektemann, tross alt som har skjedd.

Ikke bare gode dager

- For et ekteskap er altså ikke bare gode dager, sa ordføreren, som også fortalte hvordan saken hadde vært svært tung for de to barna.

- Hvorfor i all verden forteller jeg dere alt dette? spurte Drevland - og svarte selv:

- Det er selvfølgelig fordi selv jeg kjenner at det har blitt altfor mye. Det har vel legen min klart poengtert. Dette er hvordan livet har vært i tre og et halvt år, verken mer eller mindre, sa Drevland.

Det måtte smelle

Hun forklarte at hun har gravd seg ned i arbeidet som ordfører de siste årene, og sa at hun selv kanskje var den eneste som ikke skjønte at det måtte smelle.

- I saken om «Viking Star» har mediene stilt spørsmål om dømme­kraften min. Jeg kan være enig. I denne perioden har den nok til tider ikke alltid vært som den skulle. Det er jeg klar over nå, sa Drevland.

- Fortsatt mye å gi

Hun understreket samtidig at hun kun har ønsket det beste for Bergen, og at det var dette som lå i bunnen også da hun engasjerte seg i skipsdåpen og arbeidet med å få norsk flagg på båten.

Ordføreren har vært sykemeldt siden 5. juni. I går varslet Drevland at hun tar sikte på å komme tilbake etter sommeren. Hun understreket at hun fortsetter som ordfører, og som Høyres ordførerkandidat i valget i høst.

- Mitt oppdrag er ikke fullført. Jeg har fortsatt mye å gi, men jeg trenger litt tid nå, sa Drevland.

Publisert