Snoren er klippet, den nye legevakten er åpen

SNORKLIPP: Byrådsleder Harald Schjelderup fikk æren av å klippe snoren. Her sammen med legevaktsjef Frank van Betten og helsebyråd Rebekka Ljosland.

  • Gratulerer med ny legevakt, Bergen! Byrådsleder Harald Schjelderup sto for snorklippingen i morges.

Fra onsdag 4. november er legevakten i Bergen på plass i nye lokaler. Det har de siste dagene vært hektisk flytteaktivitet fra Vestre Strømkaien 19 til Solheimsgaten 9.

Bergen Helsehus er den nye benevnelsen på det gamle Utrustningsbygget ved Danmarks plass som vil romme en rekke omfattende helsetjenester.

— Dette er en stor og viktig dag for oss på Legevakten, men også for byens befolkning som nå får et fantastisk nytt tilbud her i Solheimsviken, sier legevaktsjef Frank van Betten.

Han og kollega, overlege Eivind Damsgaard, viste politikere, presse og gjester rundt i de nye lokalene onsdag morgen.

— Vi er veldig stolte over å få ta dette i bruk. Det har vært gjort en imponerende innsats av svært mange for å få dette til, sier van Betten.

Les også:

Les også

Vil pusse opp sentralblokken for 500 millioner

Klippet snoren

Klokken 0715 fant den offisielle åpningen sted med byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) i spissen.

— Gratulerer, Bergen, med ny legevakt! Det nye Bergen Helsehus er plassert ved et sentralt knutepunkt. Her er det lett å komme til og pasientene får et tilbud av topp klasse.

— Et godt bygg er viktig. Gode medarbeidere like viktig. Nå har vi begge deler, sa Schjelderup, og klippet snoren.

Fan av helsevesenet

Artisten Eduardo Andersen - mest kjent som Doddo - var også til stede under åpningen, holdt tale og sørget for et musikalsk innslag.

— Noen vil kjenne meg som Brann-supporter, men jeg er enda større fan av norsk helsevesen. De har aldri rykket ned. De holder Champions League-standard, sa han under åpningen.

MUSIKALSK INNSLAG: Eduardo Andersen sto for et musikalsk innslag, snakket om å bry seg og om meningen med livet under åpningen av den nye legevakten.

— Det utløses noe hormonelt når man bryr seg og engasjerer seg i andre. Sånn sett er jeg misunnelig på dem som jobber på legevakten.

Van Betten har tidligere vært tydelig på at han ikke kan garantere at ventetiden blir kortere. Det foreligger ikke planer om å utvide tallet på leger.

— Men vi håper selvfølgelig at et mer praktisk bygg, blant annet med nye avlastningsrom for pasientene, skal øke effektiviteten og føre til at køene blir mindre.

Første pasienter

Klokken 0800 åpnet legevaktendørene for de første pasientene. Emil Kvamme Igelkjønn (11) som går i 6. klasse ved Kyrkjekrinsen skole var blant de første som fikk komme til.

SKADET FOT: Emil Kvamme Igelkjønn (11) og mamma Anne Britt var helt foran i køen da legevakten ble åpnet.

— Jeg spiller spiss på Åsane og skadet meg i foten på fotballtrening i går. Stas å være blant de første som får komme til ny legevakt, sier han.- Dette ser veldig flott ut, men det var mye folk, smiler mamma Anne Britt Kvamme.

Les også:

Les også

Barnelegevakten skal legges ned

— Kun det beste

To av legene som skal ta imot pasienter, Anja Heimen og Vibeke Nygaard, fulgte åpningen og ser frem til å få jobbe i de nye lokalene.

KLAR TIL INNSATS: Legene Anja Heimen og Vibeke Nygaard ser frem til å ta i bruk den nye legevakten.

— Bygget vi kom fra var gammelt og ikke spesielt praktisk. De nye lokalene gir oss muligheter til å jobbe mer effektivt. Samlokalisering og bedre organisering av en rekke tjenester kommer også til å slå positivt ut. Både for vi som jobber her og for pasientene. Når man er syk fortjener man kun det beste. Det får man her. Les også:

Les også

Kutter ambulanser i Hardanger og Bergen

Stort venterom

De nye lokalene er ikke mye større enn ved den gamle legevakten, men venterommet skiller seg ut. Det er dobbelt så stort. Her er det lyddemping, eik på veggene og store vinduer.

NYBYGGET: Historien om legevakten i Bergen går helt tilbake til 1917. I 1982 flyttet legevakten til Lars Hilles gate. Nå er det Bergen Helsehus i Solheimsviken som er stedet å oppsøke om man trenger hjelp.

Les også :

Les også

Slik blir byens nye legevakt

Legevakten ligger i rød sone på Danmarks plass. Flere har påpekt at det ikke er lurt å legge legevakten her på grunn av den høye luftforurensningen.

— Et av byens beste ventilasjonsanlegg er installert, med ekstra filter - for å sikre god luft, sier van Betten.

Tannlegevakten i nabobygget

Tannlegevakten var opprinnelig tenkt plassert i den nye legevakten.

— I planleggingen av den nye legevakten ble det tidlig klart at Bergen kommune ikke kunne tilby tannhelsetjenesten et areal som var tilfredsstillende for vår drift. Tannlegevakten er derfor etablert i nabobygget – Solheimsgaten 18, opplyser fylkestannlege Arne Åsan.

Den nye tannlegevakten ble tatt i bruk 1. oktober 2015. Det er tannhelsetjenesten i Hordaland (Hordaland fylkeskommune) som driver tannlegevakten i Bergen.