Hun ble kalt den vakreste cruiseyachten i verden. Det første skipet som ble bygget bare for å frakte de rike på cruise. «Stella Polaris» var ekstraordinær.

«Bergenske Dampskipsselskap», BDS, fikk skipet bygget på 20-tallet. Mens andre lignende båter gikk i rutetrafikk deler av året, gikk «Stella Polaris» bare med cruiseturister. Turene gikk rundt i det Karibiske hav, eller på eksklusive jordomseilinger for de rike og vellykkede.

Berget filmen

Georg Salvesen arbeidet for «Bergenske» i en årrekke. På åttitallet ble lokalene på Bradbenken ryddet før en ombygging. Da fant han flere filmruller som skulle kastes i bosset.

— Jeg synes det var for galt å kaste rullene så jeg tok dem med hjem, forteller han.

Nå har han fått dem digitalisert og kan se filmene som skulle gått i bosset.

— «Stella Polaris» var den fineste båten «Bergenske» hadde, sier han.

Filmen viser båten ved havn i Caraccas, Venezuela og i Santo Domingo, hovedstad i den Dominikanske republikk og kanskje andre steder. Et sted vaier det norske flagget. Kan det være en sjømannskirke i Santo Domingo?

Norsk mannskap

Mannskapet er norsk, men passasjerene er mest sannsynlig rikfolk fra andre land.

Kanskje du kjenner igjen en av mannskapet?

Filmen er tatt opp en gang på 30-tallet, mener Salvesen. Han tror rederiet fikk laget filmen for å kunne låne den ut i forskjellige sammenhenger.

«Bergenske» solgte cruiseskipet noen år etter krigen. «Stella Polaris» var i mange år restaurantskip i Japan. I 2005 ble den solgt, men sank da hun skulle slepes til ny oppussing og nytt liv.

Kjenner du noen i filmen? Hvor er filmen fra? Fortell gjerne i feltet under.