Slik skal bosspannene erstattes

Vågsbunnen kan få sitt eget bossug, også før bossnettet er utbygd.

Slik ser BIR for seg bossnedkastet på Øvre Korskirkeallmenning.
bossug2.JPG
FJERNES: Slik ser det til tider ut i Øvregaten og området rundt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Lille Øvregate er blant de gamle, historiske gatene i middelalderstrøket Vågsbunnen. Men i dag blir idyllen i den trange brosteinsgaten til tider brutt av bosspann som står på rekke og rad for å tømmes. Spannene utgjør også en hindring for utrykningskjøretøy som må frem.

Det skal det bli slutt når bossnettet er bygget ut i strøket. Da må huseierne bære bosset sitt til nedkast som blir plassert rundt i strøket. Så skal bosset forsvinne under jorden.

Tar snarvei

Men som BT tidligere har skrevet, er utbyggingen av bossnettet sterkt forsinket. Derfor vurderer utbygger BIR Nett nå å ta en snarvei for å få ryddet opp i området.

— Vi ser på muligheten for en forsert løsning, der vi kan installere bossug som driftes med en «sugebil», det vil si en boss-bil som tømmer nedkastene med hjelp av luft, forteller Ørjan Johan Mjøs, utbyggingsanavsrlig i BIR Nett AS.

På lang sikt skal det bygges et sammenhengende rørnett som frakter bosset fra nedkastene til tre terminaler i Bergen sentrum. Så langt er imidlertid ikke disse terminalene påbegynt. Dessuten kan det gå lang tid å få til et sammenhengende rørnett.

- Må være smarte

Nå har BIR Nett kommet med et forslag til et nedkast i Øvre Korskirkeallmenning, betjent av biler i første omgang.

Les også

- Hvis man ikke skal høre på oss som bor i her, så befinner vi oss i Putin-land

— For dette området er vi avhengig av å tilknytte oss et bossrør som skal graves ned i Kong Oscars gate. Statens vegvesen er utbygger der, og tidsplanen er ganske usikker. Derfor ønsker vi å være smarte og se på muligheten for å komme i gang med de kritiske områdene vi vet det ellers vil ta tid å få på plass, sier Mjøs.Han understreker at BIR Nett er i startfasen av dette prosjektet.

— Nå har vi dialog med brannvesenet for å finne ut hvilke boliger som bør tilknyttes nedkastet i Øvre Korskirkeallmenning. Det er viktig at vi klarer å fjerne alle bosspannene som i dag er til hinder, sier Mjøs.

Graver videre

Han forteller at gravearbeidene til bossnett i Rosenbergs gate og Sverres gate er i sluttfasen. Dessuten pågår det graving på Nøstet og snart Engen og Veiten. Et prosjekt i Neumanns gate og sidegatene vil få oppstart i oktober/november.

Publisert: