Nå kan du smile

Høyre og Frp mister flertallet og Liv Signe Navarsetes Sp er på vei opp.

Liv Signe Navarsete går opp på meningsmåling.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

For første gang siden september mister Høyre og Frp flertallet på Norfaktas meningsmåling. Venstre og Senterpartiet er vinnerne.

Nedgangen skyldes at Frp går tilbake 2,8 prosentpoeng til 18,7 prosent. Dermed blir det nedgang for det blåblå samarbeidet, siden Høyres fremgang er på 0,6 prosentpoeng til 26,9 prosent.

Meningsmålingen som gjengis av Klassekampen og Nationen, viser at de to ville fått 79 mandater på Stortinget, seks færre enn hva som kreves for flertall.

Frp raser nedover etter Birkedal-affæren, og partiet har mistet 14 mandater siden mars. Oppslutningen er den laveste på et år. I sentrum kan Venstre glede seg over en fremgang som nesten er en fordobling, opp 2,8 prosentpoeng til 6,2 prosent, som er trygt over sperregrensen.

Til gjengjeld taper KrF ytterligere 0,2 prosentpoeng og ender like over sperregrensen med 4,2 prosent.

På venstresiden taper Arbeiderpartiet 1,7 prosentpoeng, men er fortsatt landets største parti med 29,1 prosent. Det er imidlertid stadig langt dårligere enn valget i 2009 da Ap fikk 35,4 prosent. Også SV taper oppslutning. Partiet går ned 0,9 prosentpoeng til 5,4 prosent. Men Senterpartiet får en god tilvekst med 2,6 prosentpoeng til 6,8 prosent.

I en meningsmåling for Aftenposten får Arbeiderpartiet høyere oppslutning enn ved forrige kommunevalg. Også her faller Frp markert. Ap vokser med 2,1 prosentpoeng til 30,5 prosent på den siste målingen til Respons Analyse i Aftenposten, der velgerne ble spurt hva de ville stemt på om det var kommunevalg.

Resultatet for Ap er bedre enn ved kommunevalget for fire år siden da partiet fikk 29,6 prosent. På den samme målingen faller Frp med 2,3 prosentpoeng til 14,7 prosent, som er betydelig dårligere enn forrige kommunevalgresultat.

Frps nedgang er trolig en konsekvens av Birkedal-saken, ikke minst fordi bare 16,6 prosent sier de ville stemt Frp om det var stortingsvalg. Ap ville fått 32,4 prosent om det var stortingsvalg, og Høyre 25 prosent.For de øvrige partiene viser målingen at Høyre får 27,3 prosent (tilbake 1,4), Senterpartiet 6,5 prosent (tilbake 0,3), SV 5,7 prosent (ingen endring) Venstre 5,2 prosent (tilbake 0,2) KrF 5,2 prosent (fram 0,5), og Rødt 1,1 prosent (tilbake 0,9).

NTB

Publisert