- Stjeler du, slipper du straff. Er du i et trafikkuhell, må du i retten.

Ståle Svanevik driver Svanevik Transport og er bekymret for rettssikkerheten i landet vårt.

LIKHET FOR LOVEN, ELLER: Ståle Svanevik (i grå jakke med ryggen til) følger med tyvene han tok på fersken søndag ettermiddag. De fikk gå like etter. Mandag møtte han i retten, for å støtte en sjåfør som var involvert i et trafikkuhell. Svanevik stiller spørsmål ved rettssikkerheten i Norge. Foto: FRED IVAR KLEMETSEN

  • Per Lindberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Søndag ved 16-tiden: Ståle Svanevik og sønnen Tommy er på jobb på verkstedet i Nipedalen. De ser to menn ta firmaets lastebilfelger inn i en utenlandskregistrert bil. De ringer politiet, som kommer og pågriper mennene. Savnevik drar hjem. Mennene får reise videre.

I RETTEN: Ståle Svanevik i Svanevik Transport sammen med advokat Wenche Aarøen Svoren. Hun bisto en av Svaneviks sjåfører som møtte i retten etter å ha vært involvert i en trafikkulykke. Foto: PER LINDBERG

Mandag ved 10-tiden: Ståle Svanevik møter i rettssal 1 A i tinghuset. Han er der som moralsk støtte for en sjåfør som var involvert i en trafikkulykkeved Skjoldskiftet 20. juni. Sertifikatet hans er beslaglagt. Politiet vil inndra det i ytterligere tre nye måneder. Sjåføren forklarer seg for dommeren.

— Kan miste jobben

Firmaet har vært mye omtalt den siste uken. I forrige uke ble det kjent at politiet ikke straffeforfulgteto østeuropeiske menn som stjal diesel hos dem, fordi det ikke var kapasitet til å ta saken inn for rettsapparatet. Søndag var de altså utsatt for nytt tyveriforsøk.

— Det er beklagelig at ikke politiet vurderer tyveri like alvorlig som trafikksaker, sier Svanevik.

Han understreker at han ikke bagatelliserer saken der en av hans sjåfører var involvert. Personen i det andre kjøretøyet ble skadet. Sjåføren i 40-årene oppgir personalia til dommeren under rettsmøtet. Han mener han ikke har gjort noe galt og ikke kan klandres for ulykken.

— Hvis jeg fratas sertifikatet i tre måneder, blir jeg i beste fall permittert. I verste fall mister jeg jobben, sier sjåføren under rettsmøtet.

- Mister tillit

De fleste av de 30 ansatte i Svanevik Transport er sjåfører.

— Vi er vitne til at tyver går fri, mens vi selv risikerer å miste sertifikat og levebrødet hvis vi gjør en feil i trafikken. Folk snakker om dette i lunsjen. De mister tilliten til rettsapparatet. Det er ikke bra, for vi blir forvirret, sier Svanevik.

Han understreker at de aldri selv kommer til å ta loven i egne hender, men konstaterer at det er mange som mener at det bør være løsningen.

Vil ikke ta loven i egne hender

På firmaets Facebook-side har de lagt ut nyheter når de har vært utsatt for tyveri, også gårsdagens.

Les også

- Metalltyver tatt på fersken

— Folk blir sinte og reagerer, men det er helt nødvendig at det er politiet og rettsvesenet som straffeforfølger kriminelle. Vi kan ikke komme dit at vanlige mennesker selv påtar seg den rollen, mener Svanevik.- I transportbransjen er det noen cowboyer. Det vil være ødeleggende for alle om de tar loven i egne hender. Og jeg tror nå heller ikke at det bare er utlendinger som står bak dieseltyveri. Du vet, diesel er diesel.

- Hva mener du med det?

-Diesel er dyrt. Hvis du får den gratis, kan du tjene penger. For vår del er det motsatt. Vi taper. Først betaler vi for dieselen som er full i avgifter. Så kommer tyver og tar den. Deretter må vi kjøpe nytt drivstoff. Og staten tjener enda mer penger på oss.

- Tapene ikke det verste

Han mener løsningen er innlysende.

— Hvis problemet er for få folk i politi eller rettsvesen, må det brukes mer penger slik at det kan ansettes flere. Av og til ligger vi bakpå og må ha flere folk til å gjøre jobben. Vi kan ikke komme dithen at kriminalitet lønner seg. Det siste året har firmaet vårt tapt mellom 200.000 og 300.000 kroner. For oss har det også en økonomisk side. Tapene går jo rett på bunnlinjen.

I fjor omsatte firmaet for 43 millioner kroner og fikk et overskudd på 5,2 millioner kroner før skatt. Ifølge Svanevik solgte de lastebiler som var nedskrevet for et par millioner kroner, noe som pynter på resultatet.

— Det verste er ikke pengetapene vi lider, men frustrasjonen over å se kriminelle slippe for lett. Jeg jobber ofte i helgene, slik som i går, for å få det til å gå rundt. Av og til spør jeg meg selv hvorfor jeg gjør det. Rik blir verken jeg eller kollegene mine. Gjør vi en feil i arbeidstiden, enten det er bak rattet eller når byggevarer heises opp eller ned fra lastebilen, må vi møte i retten. Loven bør være lik for alle.

Forstår frustrasjonen

Bård-Tore Norheim er leder for ordensseksjonen ved Bergen vest politistasjon. Han sier dette om tyveriet søndag.

— De to mennene ble løslatt søndag kveld, og vi etterforsker saken videre. Det er ikke grunn til å tro at det er de samme som har stjålet diesel hos Svanevik Transport tidligere. Det var ikke grunnlag for å pågripe eller varetektsfengsle dem.

- Forstår du at Svanevik reagerer?

— Ja, jeg forstår at ledelsen og ansatte i firmaet er frustrert over at det stjeles hos dem. Dessverre er det et spørsmål om ressurser. Det er nok også slik at mer alvorlig kriminalitet også henlegges, av ulike årsaker, for eksempel på grunn av prosessøkonomiske grunner, men dette må nesten juristene svare for. Det er de som avgjør dette, svarer Norheim.

Diskuter saken under:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fant jente på over­våking. Det var med på å felle Tesla-eieren.

Målt to ganger til 221 km/t. Fradømmes førerretten for fire år.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Smitte på spisested som ikke førte gjesteliste: Ber besøkende teste seg

  2. Ble bortvist etter bråk på russefester

  3. Reagerer på at Bergen ikke får flere vaksiner når regjeringen nå skjevfordeler

  4. Brann har signert én av disse

  5. Legger seg flat etter kjempe­tabbe: – Det skal ikke skje

  6. Endrer vaksinekøen: Slik er den nye rekkefølgen